Fabrice Milochau

Den villeste villmarksveien finner du på Helgeland



E6 gjennom Helgeland er en kjøretur i vakker natur på fine veier. Men noen ganger kan det være lurt å svinge av og heller kjøre en alternativ strekning som innbyr til hyppige stopp for å nyte naturen. En slik alternativ strekning er Villmarksveien mellom Majavatn i sør og Korgen i nord.

Jeg tenkte at denne veistrekningen må prøves og som sagt så gjort. En dag sent i august startet vi, min samboer og jeg, turen fra Mosjøen og la i vei sørover mot Majavatn. Med nykokt kaffe på termosen og gode matpakker fra Circle K belaget vi oss på en trivelig biltur i vakkert sensommervær.

Veien er smal og spennende

Avkjørselen fra E6 til Villmarksveien ligger omtrent 80 km sør for Mosjøen og 10 km nord for  fylkesgrensa mellom Trøndelag og Nordland, markert med nordlysbuen tvers over E6. Det skal ikke være noen tvil om at du nå kjører inn i Nord-Norge og midnattsolens rike. Nok om det! Du finner i alle fall et skilt som står Fiplingdal på og her tar du av og møter en vei som slynger seg gjennom fjell- og skogsbygder. Veien er asfaltert, noe varierende i standard og veldig smal, men det er flust av møteplasser (M) så det er ingenting å frykte selv om jeg nok ikke vil anbefale å kjøre med store campingvogner på slep.

Det finnes en omvei til blåmuggost

Etter ca 12 km møter du på et kryss der du kan velge hvilken vei du vil kjøre. Vi valgte å kjøre mot Børgefjellskolen. Tar du andre veien kommer du blant annet til Strandli gård som byr på hyggelig overnatting og god mat. Strandli gård byr også på prisbelønt blåmuggost ved navn Golvertind.

Kjør hit for å komme til Børgefjell nasjonalpark og rikelig med fiskevatn

Vi finner også snart avkjøringen til Simskardet, en av innfallsportene til Børgefjell nasjonalpark. Parken er lite tilrettelagt i form av hytter, broer eller merkede stier, så kart og kompass er påkrevd. Parken er for øvrig viden kjent for sine gode fiskevatn med ørret av meget god kvalitet. Vi skal ikke inn i nasjonalparken, men vi gleder oss over utsikten mot de høye toppene Kvigtind (1699 moh) og Golvertind (1682 moh) , mens vi kjører gjennom det frodige landskapet.

Fisket er uendelig

Det er for øvrig lett å skjønne at kommunene langs Villmarksveien har nærmest ubegrensede muligheter for fiske. Her kan du finne bortgjemte elver og vann der bare suset fra trærne høres og du har området helt for deg selv. Bli ikke overrasket om fisket overgår alle dine forventninger; fisk er det nemlig rikelig av.

Sørsamisk kultur, folkemusikk og trivelig bygdemiljø finnes i Hattfjelldal

Etter å ha passert Børgefjellskolen og Fiplingdal landhandel kommer du snart inn på RV73 mot Hattfjelldal. Ikke lenge etter dukker kommunesenteret opp og det første du ser er fjellet Hatten som har gitt navn til bygda. Fjellet er 1128 meter høyt og et populært turmål. Rundt 2 km før du kommer ned i dalen, går Villmarksveien videre mot Bleikvassli. Men jeg anbefaler at du først kjører inn til den trivelige Hattfjelldalsbygda og får med deg litt samisk kultur, en flott trekkspillutstilling, Fjellfolkets hus og skulpturen «Alveborg». Skulle du ønske å overnatte, finner du både hotell, rom og camping.

Vi fortsetter langs den store sjøen

Vi fortsetter derimot turen vår langs Villmarksveien og kjører nå mot Vesterbukt og langs Røssvatnet, Norges nest største innsjø. Røssvatnet byr forresten på godt fiske etter røye. Etter å ha passert fyllingen med den 42 meter lange brua over Vesterbukt finner vi en rasteplass. Og i det litt kjølige augustværet nyter vi både varm kaffe og gode smørbrød til vakker utsikt mot både fjell og vatn.

De høyeste fjellene i Nord-Norge dukker opp

Vi har nå startet på den delen av Villmarksveien som jeg synes er aller vakrest. Landskapet er litt mer åpent, vi kjører langs både Røssvatnet og deretter det store Tustervatnet og får etter hvert utsikt mot de flotte Okstindan i nordøst. Breområdet har en rekke topper hvorav Oksskolten, Nord-Norges høyeste fjell på 1.916 moh er den mest imponerende. Vi passerer fine og velstelte gårder og hus og det kommer flere «wow-utbrudd» i bilen ettersom det ene flotte utkikkspunktet etter det andre glir forbi bilvinduet.

Stopp i Bleikvasslia

Vi nærmer oss Bleikvasslia og tar en stopp på Sørfjelltunet med den gamle skolen, en autentisk samisk køte, barnas naturpark, en flott badeplass og et eget helårs bakstehus der den lokale kamkaka lages. Vil du ta en padletur på elva, har Bygdelaget utleie av både kanoer og kajakker i tillegg til utleie av badstue. Sørfjelltunet er for øvrig belønnet med Olavsrosa, Norsk kulturarvs kvalitetsmerke. I Bleikvasslia ligger også Bleikvasslia kapell, en langkirke i tre fra 1955.

Se gås og gjettegryter på vei mot Korgen

Vi fortsetter vår kjøretur inn på FV806 mot Korgen og passerer først Stormyrbassenget, et vassdrag med ornitologisk interesse på grunn av sine mange hekkende fuglearter, blant annet en stamme med Kanadagjess. Du må også få med deg den vakre Sjøforsbrua, en buebro bygd for trafikk i 1905. Steinen er håndhugget og representerer noe av det beste av gammel norsk brobyggerkunst. Et annet tips er en tur til jettegrytene i Korgen som har skiltet avkjørsel fra FV 806. Her ligger over 20 jettegryter hvorav det går en tursti til den største som er 10 m i diameter og 11-12 meter dyp.

Blodveien over fjellet gikk fra Korgen

Vel framme i Korgen anbefales et besøk i kirken fra 1863 med sine flotte utskjæringer. På Fagerlimoen kan du besøke minnesmerket over de 400 jugoslaviske krigsfangene som omkom i arbeidet på det som fikk navnet «Blodveien» over Korgfjellet.

Besøk Rabothytta, DNT’s hytte nummer 500

Det er forholdsvis enkelt å komme seg til den flotte Rabothytta som ligger på 1200 moh. Ta av fra E6 i Korgen og kjør ca 13 km inn i Leirskardalen. Fortsett 5 km på delvis smal og bratt grusvei til parkeringsplassen. Herfra bruker du 1,5 – 2 timer opp til hytta i delvis lett krevende terreng. Husk at minst en i følget må være medlem av DNT hvis dere skal inn i hytta som har fantastisk utsikt til Okstindbreen.

Vi tok gamleveien over fjellet for å se Okstindan

Vi skal derimot kjøre E6 tilbake til Mosjøen, men i stedet for å kjøre gjennom den 8.533 meter lange Korgfjelltunnellen, tar vi turen over fjellet som gir flott utsikt over fjellmassivet Okstindan. På toppen av fjellet, på 555 moh, ligger Korgfjellet Fjellstue som har eksistert helt siden 1958.

Fra Korgen til Mosjøen over fjellet er det ca 52 km. Kjører du tunnellen er det rundt 47 km.

Ofte stilte spørsmål

Villmarksveien er navnet på en rute som går utenom E6 fra Majavatn i sør til Korgen i nord. Vi anbefaler den for alle som vil se trivelige små bygdesamfunn ved foten av mektige grensefjell. Det hele befinner seg i kommunene Grane, Hattfjelldal og Hemnes, i den indre delen av Helgeland, sør i Nordland.

Villmarksveien har ikke ett veinummer, men er et antall riks- og fylkesveier øst for E6. Den følger foten av Grensefjellene. Ta av fra E6 på Villmarksveien rasteplass, og følg Fylkesvei 274 innover i villmarka. Du kan velge å kjøre 273 et stykke på hver side av Fiplingvatnet. Ved Kløvimo kryss tar du til høyre langs riksvei 73 mot Hattfjelldal. Fylkesvei 291 tar så av til venstre rett før Hattfjelldal sentrum. Kjør langs 291, som skifter nummer til fv 331 til Bleikvasslia. Herfra følger du riksvei 806 til Korgen, hvor Villmarksveien har sitt nordlige ende- og startpunkt.

Den er ca. 133 km lang

Kvannli gård har camping og båtutleie
Hattfjelldal Hotell
Fjellfolkets hus, Hattfjelldal
Stekvasselv gård, overnatting med aktiviteter i Okstindan
Karihaug, sommerovernatting med kafe og omvisninger

Strandli gård har prisbelønte oster
Sæterstad gård selger både ost og røye

1

Villmarksveien rasteplass

Avkjøring fra sør inn på Villmarksveien

2

Fiplingdal

Liten bygd i skogen.

3

Hattfjelldal kryss

Herfra kan du kjøre til bygda Hattfjelldal, under fjellet Hatten og med en levende sørsamisk kultur.

4

Bleikvasslia

Lite bygdesamfunn under Okstindan, Nord-Norges høyeste fjell

5

Korgen

Grønn, frodig bygd i dalen med flott kirke

Gunn Kristin Johansen har jobbet mange år i reiselivet på Helgeland med turistinformasjon og reiselivsutvikling. Dermed vet hun nesten alt om både den mer velkjente kysten og de mindre kjente innlandskommunene vakre Helgeland.