Kjell O. Brun

Finnmarksløpet er Europas lengste hundeløp

1200 kilometer med 14 hunder tvers over Vinter-Finnmark, fra Alta til russegrensa og tilbake; en av vinterens store manndomsprøver finner sted høyt i nord. Og hvem er heltene? Jo, hundene selv.

I mars, mens minusgradene ennå hersker uutfordret på Europas tak, finner en av vinterens store eventyr sted i Finnmark. Finnmarksløpet er Europas største hundeløp, og en hundekjørers største utfordring. Den lengste løypa, 1200 kilometer, tar 6-7 dager å fullføre, og går på kryss og tvers av Finnmark. Mens kun de beste prøver seg på 1200-kilometeren, er det flere fra hundekjøremiljøene som prøver seg på 600-kilometeren. Det er også en juniorklasse for rekruttene i miljøet.

Finnmarksløpet stopper aldri opp

Finnmarksløpet har ingen etapper, det går uten stans fra start til mål. Riktignok ligger det obligatoriske hvilepauser inne, men de skjer når spannene når bestemte sjekkpunkter. Dermed er det alltid noen som kjører og nesten alltid noen som hviler. Vinneren bruker rundt 5 dager og 10 timer under gunstige værforhold, de siste kommer inn etter sju dager. Da har hundene fått sine obligatoriske hvilepauser underveis, men hundekjøreren har knapt fått blund på øynene. Det er jo tross alt mye som skal ordnes. Ikke rart det hender at hundekjørerne sovner bakpå sleden innimellom. For øvrig er det ikke egen dame- eller herreklasse, her konkurrerer alle på like fot…eller pote.

Løpet går i den beste tida på vinteren

Andre uka i mars er en god uke å være ute i Finnmark, været er stabilt og temperaturene er på vei oppover. Kulderekorden under løpet ligger på -44, men for det meste ligger dagtemperaturen på noen få, behagelige minusgrader. På natta kan det nok bite litt mer. Snøstormer kan også forekomme, men er sjeldnere så seint på vinteren. Finnmarksterrenget er som skapt for hundeløp, med slake bakker, flate vidder og skogkledde daler. Hundene kan dermed komme opp i fart.

Hundene brenner 10 000 kalorier om dagen

Alaskahuskyene er en hund med helt spesielle egenskaper, det finnes ikke noe dyr som kan frakte et menneske så raskt over lange distanser.  En 25 kilo tung husky tar til seg opp til 10 000 kalorier om dagen, mennesket ligger på 2000-2500. På 600-kilometersløpet kjører man med 8 hunder, på 1200-kilometersløpet med 14. 

Hundene er maratonutøvere

Ingen springer maraton uten å ville det. Det gjelder også alaskahuskyer. De er mentalt innstilt på å springe, sælen som binder dem fast til spannet er nemlig alltid stram. Dersom det blir slakt, forstår hundekjøreren at noe er galt. Da får gjerne hunden sitte på i sleden under et teppe fram til neste sjekkpunkt. Kanskje løpet er over for denne gang, kanskje hunden er klar igjen etter hvilepausen.

Helseteamet er der for hundene

Et team med veterinærer gjennomfører helsesjekker på hundene, og tar ut dem som ikke bør løpe mer. Blir antall hunder for lavt, må man bryte. Det er så å si aldri noen uenighet mellom veterinærene og hundekjørerne, hundekjørerne følger nemlig godt med på hvordan det går med sine firbente bestevenner.

Mange nasjoner deltar

Hundekjørerne kommer fra mange ulike nasjoner. Det store flertallet kommer fra de nordiske landene, hvor interessen for denne sporten er stor. Også andre europeiske land deltar med noen spann. Hundekjørerne har gjerne valgt å leve et hundeliv helt frivillig, med foring, trening og masse kos med hundene. Bare de aller beste klarer å tjene litt penger på dette, så dette er absolutt drevet fram av lidenskap framfor profitt. Mange er også tilknyttet turistnæringa, og tar dette som årets ferie.

Hanna Lyrek er en tidligere vinner av Finnmarksløpet 500, og deler litt av hundekjøringslivet med oss. Film av Be Wild, Ismaele Tortella.

Det er gøy å se på

Det er ikke bare ved start og målgang i Alta at folk slutter opp om løpet. Langs hele ruta står lokalbefolkningen og heier løperne fram.  Halve Finnmark er med andre ord på beina. Hundekjøring er jo mer publikumsvennlig enn for eksempel et sykkelløp, hvor hele feltet passerer på få minutter. I Finnmarksløpet sprer feltet seg på flere timer, og det hele foregår i et menneskelig tempo.

Langs løypa er det folkefest

I små og store samfunn langs løypa er Finnmarksløpet et evenement. Klart man må heie fram hundene når de styrer inn mot sjekkpunktene. Mange steder arrangeres det konserter, alt fra joik til rap. Vintermarkeder med rykende varm bidos og kos rundt bålet med bålkaffe hører med.

Følg Finnmarksløpet på nett og på TV

Finnmarksløpet har etter hvert blitt en mediabegivenhet. NRK sender daglige oppdateringer fra løpet, og man kan følge med på hvem som ligger best an. Er man skikkelig ivrig, går det jo an å følge med på den utmerkede resultatservicen på Finnmarksløpets hjemmeside.

Legg finnmarksferien til Finnmarksløpet

Andre uka i mars er en flott tid å oppleve vinteren i Finnmark. Tett før vårjevndøgn er nordlysaktiviteten på topp, været er stabilt og fint og dagtemperaturene forbausende milde. Dermed kan du være ute lenge, både som tilskuer til løpet, som deltaker på kulturarrangementer og vintermarkeder og på egne aktiviteter. Du kan også kjøre hund selv, det tilbys korte og lange turer mange steder. Skuterturer er også populært, og i Øst-Finnmark kan du dra på kongekrabbefiske.

Følg med på Finnmarksløpet

De har en flott informasjonsside