Knut Hansvold

Våren i Nord-Norge er to skritt fram og ett tilbake

Vår i Nord-Norge er en holdningssak. Etterlat alle ideer om blomster og grønne plener hjemme, pakk varmt tøy og ikke glem solbrillene. Du kommer til å få det kjempeartig i det beste været i hele året.

Våren i Nord-Norge kan være helt fantastisk. En gang var jeg på Vega tidlig i april. Isen la seg over natta på vatna på øya, men om dagen foldet rødsildra ut de bittesmå, intens purpurfargede blomstene sine. Litt senere kjøre jeg kolonne opp til Nordkapp i strålende solskinn gjennom snøkorridorer til en fullstendig nedsnødd Nordkapphall. Da jeg kom til Tromsø, var det takmåking over hele byen. Nordpå sier vi gjerne at det ikke er vår. Først er det vinter, så tiner snøen. Og så er det sommer. Det er en mild overdrivelse, vi liker jo å spissformulere nordpå, med en kjerne av dyp sannhet.

Lyset kommer fra nord mot sør

Vårjevndøgn, rundt 20. mars, betyr at dagslyset er i ferd med å få overtaket i nord. Lengst nord i Norge står sola opp fem minutter tidligere hver morgen. Hver ettermiddag går den ned fem minutter senere. Allerede i begynnelsen av april har nordlyset betydelig kortere tid å danse på. Rundt første mai er natta blå, ikke svart. Før midten av mai skinner sola på Nordkapp ved midnatt, og så går det slag i slag sørover. Sist i mai skinner midnattssola i Bodø, og det finnes ikke nattemørke i Nord-Norge lenger.

Vårværet er det beste hele året

I april er havet kjølt ned. Det fordamper mindre fra et kaldt hav, så det blir mindre regn og snø. Sånt blir det også mindre storm og uvær av. Nordishavet er dekket av tjukk havis. Stabilt, solrikt vær i hele Nord-Norge er resultatet. Nettene kan være beinkalde, men de blir stadig kortere. På dagen kan det derimot bli t-skjortevær i solveggen. Selvsagt kan det komme regnvær opp med Golfstrømmen, eller et polart lavtrykk kan treffe oss med snøblindt raseri. I mai er natta borte, og dagtemperaturene stiger. Termometeren kan bikke 20, selv lengst i nord. Nordvesten kan imidlertid også slå hardt tilbake, og komme med deprimerende snøbyger selv ut i juni.

Det tar tid før snøen tiner

I april er det lite snø på øyene på Helgeland. Bodøværingene raker ofte plenen ved disse tider. I Sulitjelmafjellene og på steder som Tromsø og Hammerfest ligger derimot snøen typisk over meteren. I mai tiner snøen bort i lavlandet selv lengst i nord. Det kan ligge snø i fjellet til langt utpå sommeren.

Svalbard har den lyse vinteren

Svalbard ligger bare vel hundre mil fra Nordpolen. Hit kommer lyset først og våren sist. Etter vårjevndøgn blir hver dag ett kvarter lenger. Allerede 18. april står sola opp for siste gang på fire måneder. Temperaturene er derimot under null i ukesvis ennå. Alt etter været minker snømengden i løpet av mai måned. På ett eller annet tidspunkt er det lettere å gå på fottur enn å gå på ski, og fjorden åpner seg for kajakkpadling og båtturer. Da blir skuteren parkert.

Tinarsny er en gammel trøst

Noen sier; april er den verste måneden, det virker som det aldri blir vår. Sant nok, det er mye snømåking i april i store deler av Nord-Norge. I mai, akkurat da du trodde våren hadde fått tak, våkner du til nysnø i oppkjørselen. Så sier noen «Neeeida, dette er tinarsny, den hjelper den andre snøen til å tine». Logikken i dette resonnementet er temmelig uklar for meg. Reinkalvria er dialektordet for det siste snøværet tidlig i juni, den som lærer de nyfødte reinkalvene om livets harde realiteter. Den kalles også pinseria. Besøkende bør opptre sensitivt når det snør etter 17. mai, og ikke si til værsjuke nordlendinger «å, det er så vakkert med all den hvite snøen».

Lek i snøen i den hvite våren

For alle som liker friluftsliv, er april en av årets beste måneder. Fjelltoppene, fra Finnmarksalpene ved Alta ned gjennom Lyngsalpene, Lofoten og Narvik til Okstindan, lokker frikjørerne. Folk går fra fjellstue til fjellstue på Finnmarksvidda. De makeligere tar dagsturer i nærområdet, og da er soling i timevis på reinskinn like viktig som kilometer. Skutergjengen drar til fjell på merkede løyper dypt inn i fjellheimen. Isfiske er trivelig for tida; isen er tjukk og temperaturen behagelig. Høyt til fjells og langt mot nord varer lykken til langt ut i mai før snøen råtner og smelter bort.  

Ta imot våren på kysten

Å springe etter snøen ettersom den tiner passer ikke alle. I stedet drar de til havs. Fiske er trivelig i godvær. Padler du kajakk i vårsola, ser du at fuglene er tilbake ute på skjærene. Fjellvandrerne starter sesongen med en hyggelig fjæratur, inkludert å kaste flyndre på rolig sjø. Snart kan man gå opp på nærmeste utsiktskolle, så lenge man er skodd for en snøflekk. Det går oftest bra å gå på fjelltur i midten av mai på Helgeland og i Bodø-området, mens man bør vente en måned lenger nord.

Reinen kommer til kysten om våren

I påsken var det vanlig for reindriftssamene å møtes i påsken på kirkestedene for bryllup og konfirmasjonen. Dette har blitt til sammensatte påskefestivaler i både Kautokeino og Karasjok, men skuterkonkurranser, reinkappkjøring og lassomesterskap. Konserter, utstillinger og kulturmønstringer inngår også. En eller annen gang i april blir så reinen rastløst og begynner å bevege seg mot kysten. Da mobiliserer hele storfamilien og får flokken lost ned til kysten, ofte prammes reinen over til de store øyene.

De store mannsdomsprøvene finner sted i april

Sterke menn, og etter hvert sterke kvinner, møtes i dypsnøen for store konkurranser. Reistadløpet i indre Troms går fem mil over fjellet til minne om en krigshelt. Løpet er en av Ski Classics, sammen med Birken og Vasaloppet, og deltakerne kommer fra alle langrennsnasjonene. Svalbard Skimaraton mobiliserer en stor del av svalbardsamfunnet. Svalbardianerne er jo spreke folk. Vakter med gevær står isbjørnvakt med noen hundre meters mellomrom. VAKE (Varanger Arctic Kite Enduro) er en snøkitingkonkurranse som går fra Berlevåg over Varangerhalvøya til Vardø i en stor V. Da kan snøkiterne seile over bølgende, hvitt landskap uten forstyrrende skog.

Fuglene innvarsler våren

Tjelden, denne langbeinte skjønnheten, patruljerer i fjæra allerede i mars. Andre vadefugler følger hakk i hæl. Snytittingen, snøspurven, fyller opp bjørketrærne i Finnmark i april, før de tar spranget over til Svalbard. 14. april, eller deromkring, svartner det i horisonten når lunden inntar fuglefjellene langs kysten. Omtrent samtidig begynner øyfolket på Vegaøyan å rake sammen tang for å fylle ebanene, altså reirplassene for ærfugler. I mai inntar så de høyt elskede og aktede gjestene øyene, hvor de pleies med rørende omsorg.

Blomstene titter fram

Hestehoven titter fram i samme øyeblikk som snøen tiner. Dette kan skje så tidlig som sent i mars på den mildeste kyststripa i sør, og i april på gode steder i hele Nord-Norge. Den sprenger seg opp av asfalten og lyser gult midt i dødt fjorårsgras. I solveggen i hagen titter snøklokkene og krokusen fram omtrent like tidlig. På solrike dager i mai blomstrer påskeliljene og nøkleblommen. Rogna er det første treet som spretter, og det kan skje før midten av mai i sørlige strøk, mens de nordligste skogene ved Nordkapp først grønnes tidlig i juni.