www.71-nord.no

Se nordlyset ved verdens ende på Nordkapp

Nordkapp er en milepæl i enhver reisendes liv. De mest eventyrlystne drar selvsagt dit på vinteren for å se nordlyset. Og noen ganger blir det en rasende snøstorm i stedet.

Nordkapp har vært et av verdens store sjømerker siden 1553, da den engelske sjøkapteinen Richard Chancellor første gangen kalte forberget for Nordkapp. Snart ble Nordkapp et navn man snakket om på de syv hav, og en av kandidatene for tittelen verdens ende. I dag kan man lett nå Nordkapp, og på sommeren er «Kappa» godt besøkt. Uavhengige reisende tar imidlertid gjerne utfordringen med å reise til verdens ende på vinterstid. Det gir nemlig noe ekstra å komme dit i kolonne etter snøplogen eller til og med på snøskuter.

Noen ganger har du flaks

En gang sto jeg på kanten av Nordkapp i slutten av oktober. Temperaturen var én plussgrad, det var vindstille, stjernene lyste og måneskinnet laget en sølvsti over Nordishavet. Og der dukket hun sannelig opp. Aurora kom og gikk hele kvelden, snart her og snart der. Da vi skulle til å dra, flommet nordlyset som en mektig, hvit elv over himmelen, med strømvirvler i grønt og lilla. Det hele føltes så nært at jeg hadde lyst til å strekke hånda opp mot henne. Aldri har jeg sett nordlyset på den måten, og det skjedde ved verdens ende. Akkurat da ønsket jeg ikke noe mer ut av livet.

Andre ganger skjer det uventede

Opplevelsen et australsk par fikk i januar 2020 var en helt annen. De hadde bestilt en overnatting på selve kappet. Først gikk alt etter planen, men da de skulle til å dra igjen, rammet en plutselig og uventet arktisk storm. Til og med ATV’ene de kom opp med, måtte lagres innendørs, ellers hadde man ikke funnet dem etterpå. Fem dager og fem netter var de værfast på selve Nordkapp. Innendørs var det imidlertid godt og varmt, og de gjorde sitt beste for å holde hele Nord-Norge informert om hvordan de hadde det via sosiale media. Tenk hvor mange historier fra Nordkapp som fortelles på grillpartiene nedenunder på planeten.

Å dra til Nordkapp på vinteren er en holdningssak

Som du skjønner er det lite som er garantert når det gjelder å oppleve nordlyset på Nordkapp. På et blunk raser det inn snøtunge skyer fra nordvest, eller sterk vind fra nord. Med Golfstrømmen kommer tunge regnbyger, selv midt på vinteren her oppe på enogsytti grader. For noen blir dette bare for usikkert. Den erfarne reisende, han med mage til å overlate kontrollen til værgudene, tar imidlertid utfordringen. Trikset er kanskje å gjøre forsøket på å dra til Nordkapp som del av en større reise i nord. Da opplever du likevel mange artige ting, selv om nordkappforsøket ikke ble helt vellykket.

Nordkappkolonna går hver dag

Nordkappkolonna er en mini-ekspedisjon som likevel er trygg og tilgjengelig der man følger snøplogen gjennom arktisk viddelandskap. Bussen kjører på vanlig måte opp til Skarsvågkrysset. Her venter snøplogen. Så kjører plogen foran, så bussen og til slutt privatbiler som måtte ha lyst å bli med de siste kilometrene opp til Nordkapp. Du sitter i bussen, og på selve platået har du hele tida muligheten til å gå innendørs når det biter i nesetippen. Med andre ord kan nesten  enhver bli med på tur, uavhengig av fysisk form og erfaring, alt du trenger er alminnelig gode vinterklær.

Med kveldskolonna ser du nordlyset – om du er heldig

«Kveldskolonna» (de praktiske honningsvågingene fant ikke på noe fanciere ord) er der for å kunne se nordlyset på Nordkapp. Programmet er det samme som på dagtid, men du er oppe på Nordkapplatået og har mulighet til å se lyset. Været er, som vi må understreke igjen, et veritabelt lotteri. Likevel, mellom drivende skyer og skiftende vær blir det oftere nordlys enn man tenker seg.

Det er to-tre kolonner per dag

Det er en eller to kolonner på dagtid til Nordkapp. Da får du muligheten til å se kappet i dagslys. Så er det kveldskolonna, som først og fremst er et forsøk på å se nordlyset. Da er Nordkapphallen åpen, du får suvenirstempel på postkortene dine, får drukket kaffe (eller kanskje skålt i champagne) og sett Nordkapp. Disse tingene er i stadig endring, så sjekk opp med Visit Nordkapp, det lokale turistkontoret.

Det er mer enn én måte å komme seg til verdens ende på

Vi tok en prat med belgisk-honningsvågske Yves Jacobs, som leder turselskapet 71 grader nord. Han er spesialist på aktive turer rundt på nordkappøya Magerøya hele året. Velintegrert som han er, har han også mange tips om hvor man kan gå selv.

Den spenstigste måten å se nordlyset på Nordkapp er på snøskuter

Selvsagt anbefaler Yves turen deres til Nordkapp. Fra Honningsvåg til Skarsvågkrysset, der veien vanligvis er åpen, kjører man på ATV. Disse små traktoraktige kjøretøyene er artige å kjøre, og du følger veien langs Skipsfjorden og opp den bratte bakken til platået midt på øya. Viser nordlyset seg, stopper den lille gruppa. Et spesielt godt utsyn er Tufjordutsikta, herfra ser du nemlig Nordkapp i det fjerne. I Skarsvågkrysset byttes det fra ATV til snøskuter før siste etappen opp til selve Nordkapp.

Tenk deg å ha Nordkapp for deg selv

Drar du med Yves’ lille gruppe, kommer du til Nordkapp i skuterdresser. Da kan du gå ubesværet rundt på Nordkapplatået i nesten all slags vær. Nordlyset kan ikke loves eller forutsees, men er det klar himmel, er sjansene store. Ideen er uansett å ankomme verdens ende på snøskuter, og det er en høyst original måte å krysse av Nordkapp på lista over besøkte steder.

Vinteren på Nordkapp er en annerledes opplevelse

Ankommer du Nordkapp om dagen, må du regne med kulde og vind. Forvent å vade gjennom snøskavler eller balansere på glattisen med vind i ansiktet, det kan være utfordrende. Kaffen inne på Nordkapphallen kommer til å føles som en lettelse. Men Nordkapp kan overraske deg med puddersnø og nydelig vær. I desember bades landskapet i de skjære fargene i mørketidslyset, gull, sølv og sart rosa. Sent i februar og i mars er sola allerede høyt på himmelen, og du kjenner at longsen begynner å klø under alle lagene. Her, bare 200 mil fra Nordpolen, må du være klar for det meste.

Vær forberedt på plutselige endringer i planene

Alt dette kan bli avlyst. På kort varsel. Uten videre. Det lunkne vannet i Golfstrømmen renner utstoppelig nordover og møter kulda fra the Polar Vortex, denne virvelen av kaldluft som de fleste vintrene hersker over Polhavet. Møtet mellom lunkent og iskaldt kan innimellom utløse mengder av energi, og Finnmarkskysten blir offer for sterke vinder og kraftig snøfall. Flyplassen stenger, Hurtigruta stikker seg bort i en fjordtarm og bussen til Alta kanselleres. Det er ingenting annet å gjøre enn å skravle litt med resepsjonisten på hotellet eller våge seg ut i styggeværet til nærmeste kafe. Man kan bare gjøre det finnmarkingene alltid har gjort, se ut på galskapen og sukke. Ingenting annet hjelper.

Uvær skjer hver vinter, men langt fra hver uke

Som regel er raseriet fort over. Da kjører brøytesjåførene overtid for å åpne stengte veier, Widerøes mannskap på flyplassen gjør sitt beste for å få folk på de flyene som etter hvert omdirigeres til Honningsvåg og folk er i gang med takmåking. Alt skjer kjapt og effektivt, dette har alle vært med på før. Snart er Honningsvåg i rute igjen. Ekstremvær på Nordkapp skjer hver eneste vinter. Men det skjer ikke hver uke, de fleste gangene kan kolonna sette avgårde til Nordkapp. Regn med alt fra vakkert solskinn og strålende vinterdager til rasende stormer, det er en del av livet her oppe. Alt blir imidlertid håndtert av erfarent personell, og du er aldri i fare.

Vinteren er en langvarig glede på Nordkapp

De fleste turistene kommer til Nordkapp i de få ukene vi kan kalle sommer. Honningsvåg og Nordkapp er imidlertid begravd i masse snø fra november-desember til mai. Temperaturene er imidlertid ikke så hakkende gale, det ligger gjerne på fem-seks minusgrader. Ikke bli forbauset over mildvær og regn selv midt på vinteren. I andre enden av skalaen finnes sørøstlig kaldvær med 15-20 minusgrader og strålende vintervær og gode nordlyssjanser. De kaldeste temperaturene måles som regel i februar, allerede i mars er det mildere. Det mest stabile været er gjerne på slutten av vinteren.

Vinteren kommer i to utgaver, en lys og en mørk

Fra 20. november, mens tempeturene ennå kan være milde, går sola ned for siste gang på Nordkapp og mørketida har begynt. Det er ikke helt mørkt, tvert imot er mørketidslyset noen få timer midt på dagen full av farger. Selv ved vintersolverv kan sørhimmelen være satt i brann av gylne og rosa farger. 22. januar er imidlertid sola tilbake, noe som feires med egen solskinnsfestival. Dagslyset begynner da sin langsomme, men sikre gjenerobring av døgnet. Allerede i februar er det lange, fine soldager. Mars er enda lysere, og i løpet av april beveger natta seg fra svart til fløyelsblå til ingenting.

Nordlyset kan ses fra sent i august til midten av april

Når kan du se nordlyset i Nordkapp-området? Du trenger én viktig ingrediens, nemlig nattemørke. Fra sent i april til midten av august er det så lyst at Aurora blekner. De første utbruddene kan sees i siste halvdel av august, men da har Aurora få timer å gjøre det på. Fra midten av september har man imidlertid gode sjanser for å oppleve nordlyset. De gode mulighetene varer helt til de siste dagene i mars, men fra da av går det fort nedover.

Utforsk Magerøya på egen hånd

Har du allerede vært på Nordkapp, eller du vil ha din egen opplevelse, kan du leie bil. Nordkappøya, som altså helter Magerøya, er et helt spesielt vinterlandskap. Det ser ut som en kake med bratte sider og en flat topp. I tillegg til Honningsvåg er det tre andre bosettinger på øya, hver har sin egen personlighet. Du kan kjøre rundt på dagtid for å se landskapet eller om kvelden for å få din egen vinkling på nordlyset. Dette kan anbefales for alle som er vant med å kjøre på vinterføre. Er du ikke vant med det, syns vi ikke Nordkapp er stedet å lære seg det. Sier bilutleieren at været er for dårlig, er det viktig å lytte. Dra til nærmeste kafe i stedet.

Gjesvær er et malerisk sted på vestsida

Godt og vel hundre stykker bor i fiskeværet Gjesvær på vestsida av Magerøya, en drøy halvtime fra Honningsvåg. Bukta er fylt med bratte klippeøyer og holmer, noen med rare former og fasonger. Sånt noe er det fint å ta bilde av. Selve været er tett, kompakt og fargerikt, og stopper du på veien ned til været (finn et trygt sted å stoppe), ser du utover både været og bukta. Så er det tid for å gå rundt i været, og er du heldig, kan noen slippe deg inn i det lille kapellet. Her er det nemlig interessant moderne kunst.

Skarsvåg er verdens nordligste fiskevær

I dag bor det bare 30 stykker i Skarsvåg, som stolt kaller seg verdens nordligste fiskevær. For noen tiår siden bodde det 250 mennesker her. Gå en tur langs kaia og se på garn og blåser, og ta bilde av båtene i havna. Den lille julebutikken har begrensede åpningstider, men er det åpent, blir det både shopping og kaffe fra pumpekanne.

Gå til fots til Kirkeporten om vinteren

Er været greit og du er alminnelig gangfør, kan du følge turstien til Kirkeporten. Dette er en naturlig bue, og gjennom buen ser du det karakteristiske Nordkapphornet. Er snøforholdene nådige, går du bare på beina. Er det mye snø, kan du leie truger hos 71 grader nord. På dagen er man gjerne der for å ta nordkappbilder, om kvelden kunne det være artig å prøve å fange nordlyset over Kirkeporten.

Kamøyvær byr på kunst mellom steinharde klipper

Det lille været Kamøyvær ligger nærmest Honningsvåg, og ligger rundt en stille vik full av holmer og klipper. Her ligger Eva Schmutterers Galleri østenfor sol, med artige collage-bilder fra Magerøya. Det mangler ikke på fotomotiver i været, med de karakteristiske gjenreisningshusene og de mange klippene og bergene som stikker opp over alt.

Se nordlyset på truger

En trygg og artig måte å se nordlyset på er å gå på trugetur. Da er du ute under åpen himmel, og du holder deg i bevegelse så du ikke fryser. Dermed går du ikke glipp av noe som rører seg på nattehimmelen. Er du vant til å være ute, er det bare å leie truger og gå til fjell. Spør deg litt for angående rasfare og trygge ruter, og spør gjerne på Turistinformasjonen om tips. Er du mindre vant med å labbe rundt med tennisrackerter på føttene, arrangerer Yves flotte turer med nordlysinformasjon underveis. Da blir du tatt med til hans favorittsteder og får mer informasjon. Om du velger det ene eller det andre, avhenger litt av innstilling og turvanthet. 

Tenk at noe så stygt smaker så godt

Det kulinariske høydepunktet på Nordkapp kommer på et uventet sted, nemlig på Sarnes, der tunnelen fra fastlandet kommer opp. Her får du fersk kongekrabbe. Gå ned på kaia og se en levende krabbe som fiskes i store teiner på havbunnen. Du kan til og med holde den. Så blir den slaktet og kokt i sjøvann. Servert med brød, salat og majones, og kanskje et glass hvitvin til er det et aldeles enkelt og rustikt måltid på et avsides sted langt mot nord. Samtidig er det mat for konger, en så raus porsjon med kongekrabbe ville vært utenkelig i Oslo, for eksempel, hvor kongekrabba nesten er verdt sin vekt i gull.

Honningsvåg er en fargerik by

Honningsvåg er det nærmeste bysamfunnet til Nordkapp, og har rundt 2800 innbyggere. Fiskeværet ligger på sørsida av Magerøya. Tidligere bodde det folk på mange små steder rundt hele øya, siden det var praktisk å være nær fiskefeltene med de gamle nordlandsbåtene. Da båtene fikk motor for over hundre år siden, kunne man bo på lunere steder. Honningsvåg ble altså et sentrum helt på slutten av 1800-tallet. I 1944 ble hele fiskeværet brent til grunnen og befolkningen tvangsevakuert, med unntak av kirken fra 1885.

Lille Chicago var en gang et festlig sted

På femti – og sekstitallet var Honningsvåg et av de største og mest aktive fiskeværene, og det ble fisket torsk og lodde i hovedsak. Store fabrikktrålere fra inn- og utland leverte til store fabrikkanlegg. Mannskapene gikk selvsagt på byen, styrt av tørst og hormoner etter uker på sjøen. Alt halloien som oppsto ga Honningsvåg tilnavnet Lille Chicago. I dag blir jo mye av fisken bearbeidet om bord, så det kommer langt færre trålermannskaper. Da blir nattelivet tryggere og, vil noen si, kjedeligere. Revygruppa «Perleporten» forteller denne historien mye bedre enn vi, om du skulle komme over dem.

Går rundt i Honningsvåg på egen hånd

Selv om byen ikke er særlig stor, har den mye særpreg. Bystatus er har byen bevilget seg selv, og er selvsagt verdens nordligste. Motivasjonen var kanskje å erte hammerfestingene, som selv mener de er verdens nordligste by. Rivaliseringen mellom de to verdens nordligste-kandidatene er gammel og preget av treffende replikker og skoggerlatter på begge sider. Så langt nord er det ikke lov å være hårsår. Gå langs promenaden langs kaia inne i vågen og se ut over Magerøysundet. Gå opp til den vakre, hvite trekirken og fortsett opp i lia til bysten av filmskaper Knut Erik Jensen («Heftig og begeistret»). Herfra er det vidt utsyn over Honningsvåg og Magerøysundet, med fastlandets lave kyster i sør.

Honningsvåg har mange møtesteder

Noe av “Lille Chicago”-stemningen kan åndes inn på «Nøden». Egentlig het stedet Ritz, men ble kalt Nøden på folkemunne fordi man slapp inn der om man ble nektet adgang andre steder. Dagens klientell er ikke så tørst som før, men like enestående pratsomme, lattermilde og høylydte. Ikke bestill chardonnay, da. «Corner» er et annet sted som har eksistert siden urtida, og der man møtes for lunsj, kaffe, middag og et glass. «The King Crab House» serverer selvsagt kongekrabbe i mange fasonger. Mer feststemt middag serveres på Scandic Hotel.

Hvor bor du nær Nordkapp?

Ett hotell er åpent hele året, nemlig Scandic Hotel Bryggen. Det er også et par gjestehus, slik som det komfortable The view. Du kan også bo i moderne, velutstyrte rorbuer på Sarnes, sør for Honningsvåg, og på Cape Marina i bittelitte Skarsvåg i nord. Det er greit å forhåndsreservere overnatting om vinteren, rett og slett fordi mindre overnattingssteder kan være stengt om de ikke venter gjester.

Hvordan kommer du deg til Honningsvåg og Nordkapp?

Honningsvåg har småflyplass med mange avganger fra Tromsø og Hammerfest med Widerøe. Hurtigruta anløper Honningsvåg to ganger om dagen, slik den alltid har gjort. For morgenfugler er det en flott måte å reise til eller fra Hammerfest med. Til Tromsø er det dagseiling, og fra Tromsø er den en natt i lugar. Mange reisende velger å fly til Alta, siden man lett får rabattbilletter hit. Så kan man ta bussen over Sennalandet til Honningsvåg, som er alt fra solskinn via kolonnekjøring til stengt noen timer. En opplevelse er det uansett.

Kombiner Nordkapp med Alta og Hammerfest

Honningsvåg og Nordkapp er spennende reisemål utenfor allfarvei. Alta, som er rett i nærheten har et mer stabilt klima med svært gode nordlyssjanser. De har også mange fine turer med hundeslede og skuter, samt et eget iglohotell. Hammerfest er en vakker, historisk og stemningsfylt kystby. Til sammen danner dette triangelet i Vest-Finnmark en underholdende, annerledes og morsom ferieide for den uavhengige turisten som ønsker å gjøre ting selv.

Ofte stilte spørsmål

Nordkapp ligger på nordkysten av Magerøya, lengst nord på Finnmarkskysten. Dette er det ytterste nord i Europa.

Vel, vi får gjøre noen presiseringer. Det neset man ser ute til venstre fra Nordkapplatået er faktisk halvannen kilometer lenger nord, nemlig Knivskjelodden. Knivskjelodden er faktisk Europas nordligste punkt. Nordkapp har imidlertid sin 307 meter høye klippevegg, og er også det legendariske sjømerket kjent fra alle hav. Begge disse punktene ligger på en øy, mens det europeiske fastlands nordligste punkt er Kinnarodden. Også Kinnarodden er synlig langt til høyre fra Nordkapplatået på en god dag.

Det er fullt mulig å kjøre, selv om veien fra Alta til Honningsvåg stenger noen få ganger hver vinter. Honningsvåg har kortbaneflyplass med hyppige avganger til Hammerfest og Tromsø. Mange flyr til Alta, som har stamflyplass, flere avganger og større tilgang på rabattbilletter. Endelig seiler Hurtigruta, nå kalt Kystruten, hver dag hele året. Dersom du kombinerer Alta, Hammerfest og Honningsvåg, er det buss Alta-Honningsvåg, buss og Hurtigrute Hammerfest-Honningsvåg og

Du kan kjøre bil til Skarsvågkrysset. Derfra går det en snøplog én til to ganger om dagen. Da settes det også opp buss fra Honningsvåg. Ta kontakt med turistkontoret for å sjekke hvordan situasjonen er akkurat i øyeblikket. Kolonna kanselleres når været er for dårlig, og det er en reell mulighet.

Det tilbys faktisk overnatting på selve Nordkapp. Ellers er det ett helårsåpent hotell i Honningsvåg i tillegg til et par gjestehus. Det finnes også komfortabel overnatting i rorbuer på Sarnes sør for Honningsvåg og i Skarsvåg, som er siste bosetting før Nordkapp. Du må alltid forhåndsbooke når du kommer om vinteren. Riktignok er det sjelden fullt, men steder kan stenge kortvarig om de ikke venter besøk. Visit Nordkapp holder full oversikt.

Mørketida, fra rundt 20. november til 23. januar, betyr jo faktisk at sola er borte. På grunn av lysbrytningen i atmosfæren (litt komplisert sak å forklare, det der..) er det imidlertid lyst midt på dagen i 3-4 timer. Lyset kommer skrått inn, og må gjennom mye atmosfære for å nå fram til Honningsvåg. Derfor blir belysningen spesiell, og man kan ta mange flotte bilder. Når det er mørkt, er jo også sjansen der til å se nordlyset, særlig i tidsrommet 18 til 01 om natta.

Nordkapp ligger midt under nordlysovalen, så dette er ett av de punktene på jorda med mest nordlyset. På grunn av dagslyset ser man ikke nordlyset om sommeren, men de første nordlysutbruddene kommer allerede rundt midten av august, om man er heldig. Fra midten av september har man optimale sjanser til å se nordlyset, og rundt høstjevndøgn er det gjerne mye aktivitet. Så har man svært gode sjansen til slutten av mars, tida rundt vårjevndøgn er også gjerne svært aktiv. Så blekner imidlertid nordlyset mot de lyse kveldene i april, og på slutten av måneden er sjansene forsvunnet helt.

Vi kan ikke få understreket det nok, men Visit Nordkapp, det lokale turistkontoret, er en veritabel operasjonssentral for turer til Nordkapp fra Honningsvåg om vinteren. De holder seg oppdatert om alt som skjer.