Marius Birkeland

Jens og Marius fanger nordlyset i Vesterålen

To fotografer har klart å sette Vesterålen på nordlyskartet for den viderekomne nordlysjegeren. Det gjorde de ganske enkelt ved å ta fantastiske bilder

Lysende klare nordlysbilder ser ut som de hopper opp fra mobilskjermen. Aurora danser i grønne gevanter over eventyraktig klare, månelyse vinternattlandskaper. Bildene til Jens og Marius Birkeland er rett og slett fantastisk vakre. De får et øyrike av snø og vintermørke til å framstå som drømmeaktige og overjordiske. Man kan bli med dem på tur, eller bare beundre bildene deres. Eller utforske territoriet deres på egen hånd.

Halloween-solstormen i 2003 ble vendepunktet

Vi tok en prat med Marius, som sier at han ble hekta av Halloween-solstormen i 2003. Siden da har både han og tremenningen Jens tilbrakt tusenvis av timer i djupsnøen på jakt etter mer. Ho Aurora har lekt knask eller knep med dem mang en gang, men gjennom årene har de avslørt de fleste av triksene hennes. Men ikke alle. Halloween-stormen var den største i vårt århundre, men Marius håper alltid på noe som kan måle seg med det som hendte den gang.

I Vesterålen kan du se nordlys når appene sier at du kan legge deg

Nordlysovalen, den ovalformede ringen rundt den magnetiske Nordpolen der det er mest nordlys i verden, ligger i atmosfæren høyt over Vesterålen. Ordet Kp-indeks kommer ofte opp i samtalen rundt hvor store mulighetene er for å se nordlyset. Kp-indeksen er et mål på hvor langt borte fra nordlysovalen man kan se nordlyset. Siden Vesterålen altså ligger rett under ovalen, er det faktisk mulig å se store nordlysutbrudd selv ved Kp0. «Appene har langt fra alltid rett» sier Marius «og særlig ikke rett her under ovalen». I Vesterålen kan man altså stort sett se bort fra Kp-indeksen.

Hvor langt vil du gå for å se nordlyset?

Ikke alle er klare for en lang kveld i bil på nordlysjakt på kryss og tvers av Vesterålen, ifølge Marius. Noen gjester vil bare utforske vinternatta med nordlyset som en bonus. «Det er så mye artig vi kan gjøre» sier han. Noen ganger finner han fram bålpanna og griller pølser, folk får prøve isfiske, på høsten går det an å gå på en liten fjelltur med hodelykt, de ser etter elg og andre dyr og det er flotte utsiktspunkter på ytterkysten. «Så lenge vi er under åpen himmel, har vi gode muligheter til å se nordlyset» påpeker Marius.

Proffene trenger nordlysguidene like mye

Nordlysjegerne, de som lever og ånder for de grønne strålene, trenger imidlertid like mye hjelp. De ønsker gjerne å se nordlyset med nye bakgrunner. En klar natt kan de erfarne jegerne ta dem med til nordlys under de forskjelligste forhold; refleksjoner i elver og vatn, flate området med høy himmel eller nordlys som strømmer som elver over spisse tinder. Marius og Jens vet om et utall av steder over hele øyriket og kan foreslå det rette for akkurat den kvelden.

Fullmånen er til stor hjelp

«Du ser ikke nordlyset når det er fullmåne» får vi ofte høre, sier Marius. Han mener selv akkurat det motsatte; du ser tvert imot mer av landskapet når fullmånen lyser. Det er lettere å tilpasse kameraet, og du kan ha kortere lukkertid. Det betyr igjen at du lettere ser «stavene» i nordlyset. «Ikke la deg stoppe av fullmånen» sier Marius «vi tar noen av de beste bildene da».

Hva er de ideelle forholdene?

Noen ganger er forholdene helt optimale, og Marius kan ta det han ser på som sitt drømmefoto. Slik kommenterer han vedlagte bilde.

Noen ganger er det slik at man har et bilde man ser for seg vil bli bra, under de rette forholdene. Som man kan gå og planlegge over flere år. Dette bildet av Forfjord er godt eksempel.

Her så jeg for meg at om det ble helt vindstille etter et snøfall og at det ble nordlys mens floa kom inn, så ville det la seg gjøre å få et bilde med snøkledde steiner i forgrunnen lik fjellet i bakgrunnen. I tillegg ville jeg ha fullmånen i ryggen til å lyse opp landskapet og nordlyset til å speile seg i havet. En kveld klaffet det slik at jeg fikk bildet på minnebrikken. Med svakt nordlys fikk jeg muligheten til lengre lukkertid uten å brenne ut nordlyset i bildet også.

Ville dyr er lett å kombinere med nordlys

Dyrebilder er en annen lidenskap for fotobrødrene. Når man «grynner» til knes i snø, er det lett å se hvor elgen er på vei. Brødrene ser ofte elgen om dagen, og da er det også lett å finne den i mørket om kvelden. Rein er det også mye av. Reven lusker rundt nesten over alt, men så kjapp som den er, er det vanskelig å fange den med kamera. I stedet kan man lage artige, små videoer.  

Værkartet studeres nøye før turen

Jens og Marius sjekker værkartet svært inngående før de drar på tur. Hvor kommer vinden fra, hvor kommer skybankene inn? Om et høytrykk fra sørøst holder øygruppa i et iskaldt grep, kan du dra hvor du vil. Da slipper du også så mye kjøring. Mildt regnvær opp langs Golfstrømmen eller tette snøbyger fra nordvest krever mye mer planlegging. «Noen ganger vet vi ikke hvor vi skal før vi møter gjestene» sier Marius. «Det må bestemmes der og da». Nordlysguider må altså både kunne planlegge og ta ting på sparket.

Noen ganger er det best å dra til yttersida

Når skyene er lave, er det ofte helt ytterst i Vesterålen himmelen er klarest. Da drar nordlysjegerne ut til de lange strendene og det åpne landskapet langs Nasjonal turistveg Andøy. Det er en helt spesiell følelse å høre sjøen ute i natta, se stjernene og vente på at lyset skal titte fram. En annen favoritt er , som har en knallhard klippekyst, steinete nes og små, kompakte fiskevær rett ut mot havet.

Den ville geografien på Hinnøya skjuler lommer med klar himmel

Hva skjer når været er forferdelig, da? Når snøen laver ned eller regnet siler, skydekket er som bly og alt føles håpløst? Da begynner de erfarne fotografene letingen etter klar himmel i det sørøstre hjørnet av Vesterålen, i fjordene på Hinnøya. Her ligger 1262 meter høye Møysalen, Vesterålens tak, omgitt av tinder, daler og fjorder som går inn fra vest, fra sør og fra nord, alt i alt et geografisk virvar. Alle fjellene betyr at været er svært ulikt innenfor korte avstander, og det finnes ofte lommer av klarvær selv på dager med skikkelig dårlig vær. Marius og Jens kjører altså smale veier til små fjordbygder få vet om mens de kikker etter stjerner på nattehimmelen. Oftere enn man skulle tro finner de klar himmel.

Sånn ser en natt i Vesterålen ut © Vesterålen Tours

Vesterålen har et mildt klima, men Marius vil av og til ha bitende kulde

Det blir mindre neglesprett og kalde tær på nordlysjakt i Vesterålen enn andre steder, siden vintertemperaturene her mildnes av det lunkne vannet i Golfstrømmen. «Men noen få minusgrader biter jo kraftigere her enn i innlandet» medgir Marius. Noen ganger vil likevel Marius at det skal være kaldt. De glassklare bildene som er Vesterålen Tours’ varemerke blir lettere å få til når det er kaldt. Er det -20 på Vikseidet, midt inne på Norges tredje største øy Langøya, blir lufta svært klar. All fuktighet forsvinner, og det snøkledde landskapet blir mørkeblått og eventyraktig.

Nordlys i Vesterålen er for de viderekomne

I Vesterålen kjøres det ikke nordlystur per busslast. «Det er de eventyrlystne som kommer hit», sier Marius, «og de som søker fred og ro». Vesterålen har trivelige og komfortable hoteller, men ingen av de store kjedene er representert. Det er også mindre ferieanlegg, feriehus og gjestehus spredt rundt i bygdene. Det meste ligger der folk bor, i små og store bosettinger, perfekt for å gli inn i dagliglivet. «Dra på tur med oss én kveld du er Vesterålen, og se etter det på egen hånd de andre nettene» foreslår Marius.

Ta det rolig på dagen

Vesterålen er et ganske lite område som tilbyr mye på kort avstand. Ytterkysten er forreven og vakker, og her kan man gå på fottur selv midt på vinteren. Snøsituasjonen er høyst variabel, og man kan til og med gå på fjellet til langt ut i januar. Lenger inn ligger snøen dyp fra tidlig på vinteren, og du kan gå på ski, drive med frikjøring og bli med på hundetur.

Det er mye å se

En smal, svingete vei fører til det fraflyttede fiskeværet Nyksund. Nyksund fikk en ny sjanse som et tilfluktssted skap av alternative krefter. Nasjonal turistveg Andøya har lange, fine sandstrender, klippekyster og rullesteinsfjærer med vidt havblikk. Romskipet Aurora gir full forklaring på nordlyset, så det passer midt i blinken på vinteren. Det lille bysamfunnet Andenes har en del malerisk bebyggelse, et monumentalt fyrtårn og en beskyttet havn som tar seg flott ut på bilder. Herfra kan man også dra på hvalsafari. Sortland har bestemt seg for å male husene blå, og det ser artig ut både på avstand og når du vandrer rundt i sentrum. På Stokmarknes har de nettopp åpnet det nye Hurtigrutemuseet hvor gamle «Finnmarken» er kledd inn i et glasshus med art deco-lignende linjer. «Mannen fra havet» er en skulptur i som elskes av fotografene.

Uten mat og drikke duger nordlysjegeren ikke

Kommer du om vinteren, kommer du midt i møljetida. Lofotfisket foregår nemlig også rett utenfor stuedøra i Vesterålen. Denne retten, torsk med rogn og lever, serveres over alt til et sakkyndig og kritisk lokalt publikum. I andre enden av eksklusivitetsskalaen finner vi Kvitnes gård, som ligger på et lite sted på Hinnøya. Expeditionen i Nyksund og Arresten i det gamle fengselet på Andenes er begge verdt en omvei. Marius liker også veldig godt Andøy friluftssenter i Buksnesfjord.