Kristoffer Vangen

Han Kristoffer dro på nordlysjakt på Senja

Hva gjør en rørlegger på fritida når han bor rett ved Senja? Her er historien om en nordlysjakt.

Vi spurte Kristoffer Vangen fra Finnsnes, byen ved brua til Senja, om å få være med i sjela en nordlysnatt og ta noen bilder fra turen. En kveld tidlig i november dro Kristoffer med tre av vennene sine på nordlysjakt på Senja. “Vi visste det var aktivitet der oppe I atmosfæren, men været var bare sånn halvbra. Vi så at det skjedde noe, så vi dro avgårde”. Her er det som skjedde, illustrert med bildene underveis.

Ytterkysten er best om høsten

Den barske, forrevne ytterkysten av Senja vender ut mot storhavet. “Før snøen faller liker jeg yttersida best. Fjellene danner en fin bakgrunn, og det er mange dammer som nordlyset kan speile seg i”. Kristoffer har vært ute mange vinternetter før, og det skal mer til enn et bra nordlys for å imponere ham. “Jeg trenger en god bakgrunn, ikke bare Nordlys. La oss kalle det krydder” smiler han.

Ho Aurora lekte gjemsel med skyene

Kristoffer og gjengen satte dermed av gårde til Steinfjorden ved Nasjonal Turistveg på Ytre Senja. Her stoppet de et par steder, før de endte ved utsiktspunktet på Tungenesset. Kaffe var på termosen, og de var klare for å vente. Noe skjedde der oppe bak skyene, men det var ennå tett. Så letnet det litt, og nordlyset kom fram over fjorden. Kristoffer fikk akkurat det han ville ha, nordlys som speiler seg i dammene I fjæra ved Tungenesset.

Snøen lyser opp innlandet

Senja er en øy med mange ansikter, og I det indre ligger skoger, fjell og vatn som fryser om vinteren, kanskje bare 20 minutters kjøring fra kysten. “Snøen lyser opp” forklarer Kristoffer “og da ser du landskapet selv om det er helt mørkt”. Midt på vinteren foretrekker Kristoffer og fotovennene innsida av Senja, hvor trær, omriss av fjell, hitter og forlatte gårdsbruk danner bakgrunnen. Det er det uvanlige nordlysbildet de er på jakt etter.

Kristoffer tar værmeldingen med en klype salt

Kristoffer studerer værmeldingen inngående. Men han stoler ikke blindt på den. “Alt som trengs, er den åpning i skydekket” sier han “og vi kan ha fantastisk lys”. Kristoffer har en vanlig jobb på dagtid, så han kan ikke være ute til langt på natt. Det betyr at han ofte drar ut på dager hvor andre blir hjemme fordi de ser på nordlyssjansene som for små.

Appene hjelper, men er ingen garanti

Kristoffer er ikke noen ekspert i å tolke de mange nordlysappene som finnes. “Sånn jeg har forstått det, er kp-indeksen som alle snakker om, bare en angivelse av hvor langt sør i Skandinavia og Europa man kan se nordlys. Det betyr ikke så mye for oss, siden vi er her oppe lange mot nord”. (Dette bekreftes av vår geofysiker). “Jeg har vært ute når alle appene blinker rødt, og ingenting har skjedd. Andre ganger får jeg en hyggelig overraskelse når appene er pessimistiske”.

Hvor mye arbeid skal man legge i nordlysjakta?

Når appene sier at nå skjer det og været er bra, gjør Kristoffer seg klar til helaften ute. Han pakker I bilene og regner med at kvelden er satt av. Han forsøker å ha satt opp fotostativet til klokka sju, og til da bør han også ha en ide om hvordan bildet skal komponeres. Det handler jo om den rette bakgrunnen. Er været derimot bare sånn passe og aktiviteten er lav, går han heller en tur hjemmefra eller opp på et fjell. “Man kan jo fremdeles være heldig og få noen bra bilder” smiler han.

Man må legge seg i skikkelig tid

Jobben til Kristoffer som rørlegger venter selvsagt ikke, selv om ho Aurora har vært i godlune. Han kan altså ikke være oppe altfor lenge. Har han reist av gårde klokka seks, bør han være hjemme i ellevetida på kvelden. “Jeg har selvsagt vært oppe til langt på natt når himmelen har stått i flammer. Men da har jeg betalt dyrt dagen etter”.

En tur til Japan gjorde Kristoffer til fotograf

Kristoffer var ikke så veldig interessert i foto da han vokste opp. Da han ble voksen, begynte han å reise, og ingen turist reiser uten kamera. En tur til Japan ble som en åpenbaring; storbyene, den rike kulturarven og det fremmedartede landskapet i Soloppgangens land ble fanget i linsa, og han fikk til noen skikkelig bra bilder til sin egen store overraskelse. Ettersom Kristoffer fikk reist litt, fikk han et nytt syn på hjemtrakten. Turistbildene fra yttersida gjorde ham klare over den skjønnheten han hadde tatt for gitt.

Litt om nordlys på Senja

Kristoffer har en flott instagramkonto, ig krisvang. De to andre han var ute med, og som du ser på bildet, har også fantastiske bilder, søk opp ig seffis og ig trulsfromnorway

Hjemmesida til Visit Senja har overnatting, attraksjoner og utflukter på deres rikholdige hjemmeside.

Senja ligger midt under nordlysovalen, og har maksimalt med nordlys. Siden nordlyset er så høyt opp, ser man det samme nordlyset på Senja som ellers i Nord-Skandinavia, og mellom midten av september og slutten av mars har man optimale sjanser.