Ishavskatedralen er et fyrtårn i Tromsø

Midnattskonsert i gyllent midnattslys, stemningsfullt besøk i mørketida, lyssatt med farger for spesielle anledninger; Ishavskatedralen i Tromsø er et fyrtårn i byen, kirkelivet og for reisende i nord.

Midnattskonsert i gyllent midnattslys, stemningsfullt besøk i mørketida, lyssatt med farger for spesielle anledninger; Ishavskatedralen i Tromsø er et fyrtårn i byen, kirkelivet og for reisende i nord.

Hvorfor har kirken den formen?

Isfjell, sametelt, naust, fiskehjeller? Eller klippeøya Håja? Hva inspirerte arkitekten Jan Inge Hovig til å gi Ishavskatedralen den spesielle formen? Arkitekten bidro faktisk selv til forvirringen ved å si ulike ting i ulike anledninger. Det er nok sånn myter oppstår, og noe autorativt svar finnes ikke.

Ofte stilte spørsmål om Ishavskatedralen i Tromsø

Ja, Ishavskatedralen og Fjellheisen ligger bare noen få minutters gange fra hverandre, og er en fin måte å oppleve Tromsø på.

Du kan ta bussen fra Tromsø sentrum, eller gå over broen mot Ishavskatedralen. Det er også mulig å kjøre privatbil, men det er sterkt begrenset med parkeringsplasser og anbefales ikke.

Ja, du kan lese mer om konsertene med å gå inn på katedralens egne sider

Det heter egentlig Tromsdalen kirke

Ishavskatedralen troner ved enden av Tromsøbrua, godt synlig fra sentrum, med 1238 meter høye Tromsdalstind i bakgrunnen. Det egentlige navnet er Tromsdalen kirke, og kirken er en vanlig sognekirke for fastlandet i Tromsø. Den påfallende formen og dristige arkitekturen gjorde at kirken med en gang etter åpningen i 1965 ble kalt Ishavskatedralen.

Kirken er inspirert av is og snø

Mellom de 11 lamellplatene som utgjør veggene er det lysrør, og om kvelden er kirkens uvanlige form synlig over hele Tromsø. De spesielle lysekronene i tsjekkisk krystall er inspirert av istapper, og bidrar til det kjølige preget.

Mot øst troner en monumental glassmosaikk

Et av Europas største og mest monumentale glassmosaikker pryder altervegget. Motivet er Krist gjenkomst, og kunstneren er Victor Sparre. Mosaikkbitene er 3 cm tykke; så en solrik formiddag blir det ganske gjennomskinnelig, mens fargene blir dype og intense når midnattssola står på fra vest. I mørketida er hele mosaikken mørklagt, men da kan man se på mosaikken fra utsiden. Glassmosaikken stammer fra 1972, og var egentlig ikke del av arkitektens visjon, opprinnelig var det alminnelig glass også i østveggen.

Orgelet er et skip med seil i kirkerommet

For få år siden fikk kirken et nytt orgel, som er et praktfullt instrument. Året igjennom finner en rekke konserter sted i Ishavskatedralen, hvor menighetens fem kor ofte spiller en rolle. Om sommeren er imidlertid kirken ekstra tilgjengelig, da ønsker nemlig menigheten velkommen til midnattssolkonserter med profesjonelle musikere rett før midnatt. Så er det bare å gå ut etterpå for å nyte selve midnattssola.

Se også