Kjetil Skogli

Kjetil Skogli var Joanna Lumleys fotograf

Kjetil Skogli er blant de mest erfarne nordlysjegerne i Nord-Norge. Nordlysferie i Nord-Norge tok av da han guidet den britiske divaen Joanna Lumley til et fantastisk nordlys som ble sett av seks millioner briter da det ble vist første gang. Få i Nord-Norge har mer erfaring i å finne nordlys enn han.

Tenke seg til å sitte sju-åtte timer i bil i stummende mørke i mennesketomt landskap 350 kilometer nord for Polarsirkelen for å få et glimt av nordlyset. Og så ikke en gang være garantert å se det? Nordlysjakt i vinternatta er blitt en farsott i Nord-Norge, men Kjetil Skogli i Tromsø var blant de aller første med ideen om fleksibel nordlysjakt.

Kjetil var med Joanna Lumley på tur

I 2008 var Kjetil nordlysguide for BBC da de jaktet på nordlyset med den britiske filmstjernen Joanna Lumley. Tidlig i mars ble Joanna Lumley filmet på Spåkenes ved Lyngenfjorden da hun fikk se et fantastisk nordlys i grønt, hvitt, rosa og kraftig fiolett. Virkeligheten overgikk langt det kameraene klarte å fange inn, og til og med blaserte Kjetil var imponert.

© Kjetil Skogli

Joanna Lumley er en diva

Joanna er en fantastisk person, sier Kjetil, hun er like stor stjerne som Aurora. Men hun er langt fra snobbete, hun er med og bærer kofferter, og hun var veldig god med menneskene vi møtte underveis. Selv etter 6-7 timer scooterkjøring og filming i Kautokeino var smilet og make-upen på plass. Det sier litt at en som meg faktisk la merke til det med sminken. Så det er ikke tilfeldig at noen blir store stjerner. Noen bare har Det, mener Kjetil.

Kjetil var en pioner på nordlysjakt

På dette tidspunktet hadde allerede Kjetil jobbet med nordlysturer for turister i et par år. Han hadde lært seg alle teknikkene for god nordlysfotografering, og han hadde opparbeidet erfaring på å finne klar himmel og dermed få gode nordlyssjanser. Da Joanna Lumley dukket opp på skjermen i England, lå alt til rette. Vi som bidro til programmet har all grunn til å være stolte, mener Kjetil, for dette har betydd enormt for Nord-Norge som vinterdestinasjon.

Kjør etter klar himmel

Ideen er å være mobil, å kjøre dit hvor været til en hver tid er best. Når den iskalde østavinden står på, er været ofte gnistrende klart ute ved kysten, mens det kan være skyet på innlandet. Når regnbygene står på over Tromsø, er de tørre områdene bak Lyngsalpene som kan være de aller beste. Kjetil har lært aldri å avlyse en tur, selv under de verste forholdene har skydekket revnet og Aurora har spilt opp. Det er viktig å gi gjestene en sjanse til å oppleve dette, selv om forutsetningene ikke er de beste.

Det krever mye innsats å finne nordlyset

Vi starter halv sju om kvelden, og så holder vi på til det ikke er mer håp, sier Kjetil. På fine nordlysnetter avleverer han kanskje fornøyde og nordlysmette gjester på hotellet i halv ett-tida, og på vanskelige kvelder kan det drøye til i tretida og vel så det. På enkle kvelder kjører han kanskje 100 kilometer, på vanskelige kvelder kan det gå opp mot 400, men Kjetil tenker ikke på tid og avstand, det er nordlyssjansene som teller.

Aurora danser i arktisk landskap

Det er alltid viktig å finne et bra sted med en fin forgrunn, mener Kjetil. Fjorder, øyer, fjellformasjoner; nordlysbildene blir alltid bedre i det nordnorske landskapet. Kjetil har lang trening i å finne motiver, og forsikrer at han blir like entusiastisk som gjestene når Aurora drar i gang kveldens forestilling.

Frieri skjer under nordlyset

Hva skjer når nordlyset flammer? Folk reagerer så ulikt, sier Kjetil, fra hojing og skriking til fullstendig paralyse. Man kan jo fort bli knesvak av nordlyset, og flere har falt på kne og fridd til kjæresten. I forkant har det vært måneders planlegging og hemmeligholdelse. Hittil har alle sagt ja, for som Kjetil sier; ”sier hun ikke ja under nordlyset, så var det nok ikke ment å vare”.

Ofte stilte spørsmål

Kjetil har egen hjemmeside,  Her finner du flere nordlysbilder. Visit Lyngenfjord er turistinformasjon nettopp i den regionen hvor Joanna Lumley så nordlyset. 

Besøk turistinformasjonen Visit Tromsøs hjemmeside  for mer Tromsø-stoff.

Visit Lyngenfjord er turistinformasjon nettopp i den regionen hvor Joanna Lumley så nordlyset. 

Skuffelse hører med

Selvsagt mislykkes man av og til. Som regel er været for uberegnelig, men av og til holder også nordlyset seg borte. Folk er imidlertid forbausende lite skuffet.de har jo sett at jeg har jobbet iherdig for å finne nordlys, og takker gjerne for innsatsen. Men jeg har jo ikke en like bra dag på jobben, for å si det slik, sier Kjetil. Forventningene må nede på et realistisk nivå, men samtidig må jaktgløden holdes oppe.

Kamera ser mer enn øyet

Noen som ser nordlyset, kan nok også bli litt skuffet pga. at en ikke ser alle de fargene som en har forventet å se. Kanskje man har sett flotte nordlysbilder på nettet. Kameralinsa fanger opp farger bedre enn det menneskelige øyet om natten, grønnfargen blir sterkere og den rosa stripa som knapt er synlig for det blotte øyet blir tydeligere. Ofte blir fargene skjerpet ytterligere når bildene etterbehandles.

Bål og kaffe er fast takst

Uansett om det er bra eller dårlige forhold, passer jeg på å gjøre en skikkelig tur av det, sier Kjetil. Vi lager ofte bål og jeg har med kaffe, te og småkaker. Er været bra og gruppa sprek, finner jeg fram trugene. Mens vi venter, snakker jeg gjerne om hvordan nordlyset oppstår, om mytene rundt nordlyset og om livet i Nord-Norge. Alt dette tjener imidlertid bare til å korte tida. Å finne klar himmel og nordlys er førstepri, og går foran absolutt alt.