Tenk deg å ikke se sola i seks-sju uker? Eller kanskje fire måneder? Sånn er livet for oss i Nord-Norge. Men kommer du hit, vil du oppdage at det er en vakker og stemningsfull tid
Tenk deg netter som varer i 20 timer, og å ikke se sola på mange uker? I store deler av Nord-Norge er det virkeligheten om vinteren. Tenke seg til at mange nordpå syns det er den vakreste tida i året, med fantastiske himler og magisk lys. Et mørketidsbesøk er en varm opplevelse!
Oversikt over når det er mørketid i Nord-Norge
Det er mørketid fra 7. desember til 5. januar i Svolvær
I Tromsø er det mørketid fra 27.november – 15. januar
I Harstad er det mørketid fra 2. desember til 10. januar.
I Longyearbyen er det offisielt mørketid mellom 26. oktober og 16. februar
I Bardufoss er det mørketid fra 30.november til 12. januar
På Andenes er det mørketid fra 29.november til 13. januar
I Alta er det mørketid fra 25.november til 17. januar
I Vardø er det mørketid fra 23.november til 19. januar
I Hammerfest er det mørketid fra 22 november til 20. januar
I Berlevåg er det mørketid fra 21november til 21 januar
Nordkapp har mørketid fra 20 november til 22 januar
Nordpolen har den lengste mørketiden og den varer fra 25 september til 18 mars
Mange steder i nord er det fjell i sør. Bodø har derfor egentlig ikke mørketid, men sola er allikevel borte. I Tromsø titter sola opp over horisonten 15. januar, men soldagen feires i byen først den 21 når sola sees i sentrum.
Vi er havnet på baksida av planeten
Likesom midnattssola kommer mørketida av jordas helning. Akkurat som globuser gjerne er skråstilte i stativet, står jorda litt på skrå. Når den nordlige halvkule er lengst fra sola, og vi har vinter, er polarstrøkene i nord den delen av planeten som er vendt lengst bort. For å si det enkelt, resten av jordkloden sperrer for sola! Wikipedia forklarer det litt mer inngående.
Det varer noen uker
På Nordkapp er sola under horisonten i over to måneder, mens Tromsø har fenomenet i over seks uker. I Lofoten er mørketida kort, under fire uker. Fra Bodø og sørover har man faktisk sola selv midtvinters, så her lyser sola opp vinterlandskapene en liten stund midt på dagen. I motsatt ende av skalaen er Svalbard, hvor man ikke ser sola på nesten fire måneder!
Det blir ikke helt mørkt
Selv om sola er under horisonten, blir det ikke helt mørkt i Nord-Norge. På klare dager ser vi flotte solnedgangsfarger i sør, mens nordhimmelen er mørkeblå. På Svalbard er det imidlertid helt mørkt noen uker rundt vintersolverv.
Blåtimen er den vakreste timen
I ett-totida på ettermiddagen reflekteres det lille gjenværende lyset av blått hav og hvit snø, og landskapet bades i en glassaktig, dypblå farge. Blålyset er med oss så lenge det er snø på bakken og skumring, men forflytter seg utover ettermiddagen ettersom dagene blir lengre.
Livet går som vanlig
Nordlendingene har levd godt de siste 10 000 årene med mørketida. Man går på jobb og skole som vanlig, og tilbudet av fritidsaktiviteter om kvelden er stort. Kaféer, restauranter og utesteder fylles gjerne opp med pratesyke, humørfylte mennesker, og mange artige festivaler finner sted akkurat i denne perioden. Friluftsliv er langt fra umulig, det er lysløyper på selv mindre steder i Nord-Norge, og det organiseres hundekjøring og skuterturer med hodelykt.
Vi er litt trøttere, men har like godt humør som ellers
De fleste nordlendinger merker at de trenger litt mer søvn, og man legger seg forsøksvis litt før. Ellers opplever den jevne nordlending få problemer i mørketida, det er ingen merkbar økning i depresjoner og rusmisbruk. Det går i det hele tatt mye bedre enn folk sørover i verden tror, kanskje fordi vi vet det ikke varer så lenge.
Ellers opplever den jevne nordlending få problemer i mørketida, det er ingen merkbar økning i depresjoner og rusmisbruk
I mørketida møter du oss nordlendinger hjemme
Å besøke Nord-Norge i mørketida er å møte oss nordlendinger hjemme.Dette er en god tid for kultur, festivaler, god mat, juleshopping og uteliv. Ta gjerne med kjæresten på en romantisk langhelg i det høye nord, her er det god tid for avslappet tosomhet i skinnet av levende lys. Skreien kommer inn til kysten, og smaksløkene går inn i lykkerus. Snøskuterturer, hundekjøring, pulkturer tilbys mange steder i Nord-Norge og på Svalbard, og dette er en god periode for nordlyset.
Sør for mørketida
I Bodø er sola over horisonten 50 minutter ved vintersolverv. Selv om byen ligger nord for polarsirkelen, brytes nemlig sollyset når det treffer atmosfæren. Riktignok ser du faktisk ikke sola, siden hun gjemmer seg bak Børvasstindan. I strøkene sør for Bodø ser man faktisk sola hele året, men hun står lavt over horisonten og skaper kveldsstemning midt på dagen.
Egentlig polarnatt har vi bare på Svalbard
I Nord-Norge, selv lengst nord, er det vanligvis ganske lyst midt på dagen ved vintersolverv. På Svalbard, derimot, er det ikke antydning til lys. I Longyearbyen er det ikke dagslys fra 11. november til 30. januar. Denne perioden, når sola står mer enn 6 grader under horisonten, kalles for polarnatt.