Lyngsfjord Adventure

Nordlys i Lyngenfjorden – lek i snøen mens du venter!

Hundekjøring, skuterturer, tur med reinslede; du kan ha det veldig artig i snøen i Nord-Norge. Vær ute i snøen om kvelden, da får du kanskje se nordlyset også. For eksempel hos Lyngsfjord Adventure i Tamokdalen.

Tamokdalen er en tørr innlandsdal nær Tromsø med særdeles god treffprosent for nordlyset. Velg selv om du vil ut med hundeslede, pulk eller på snøskuter; turen går langt ut i villmarka der det er mørkest. Du har det kjempeartig underveis, og så holder du deg varm, og du får med deg hvert minste glimt av nordlyset.

Innlandsklima øker sjansen for å se nordlyset

Her inne er det kalde, kontinentale vintre med lite nedbør og lite luftfuktighet. Her er altså sjansen for klarvær om kvelden stor. Klarvær er den viktigste forutsetningen for nordlys. Med andre ord, reiser du halvannen time fra Tromsø til Tamokdalen, øker du sjansene for å se nordlyset betraktelig.

Ofte stilte spørsmål

www.lyngsfjord.com  er nettstedet for selskapet. Visit Lyngenfjord er det lokale reiselivsselskapet.

Visit Lyngenfjord henter gjerne fra Tromsø sentrum. Etter avtale kan de også hente fra hoteller i Lyngen-området.

Helaftenen er viet Aurora

Det er umulig å si når nordlyset kommer, men mest typisk dukker det opp en gang mellom 18 og 24. Turene til Tamokdalen varer så lenge at man er under åpen himmel så å si hele kvelden. Samtidig er man varm og i aktivitet hele tida. Dukker nordlyset opp, får man det alltid med seg.

Hundekjøring er naturlig formel-1

I en liten sidedal med småkupert terreng går hundeturene. Det er imidlertid ikke noe problem at det er mørkt, for stjernene og månen lyser, og man får hodelykter. Så får man en rask innføring i hvordan man kjører hund, og så setter man av gårde. Hundene lager et fryktelig leven før man setter av gårde, men når vi er i gang, er de helt stille. To gjester deler en slede, og mens den ene konsenterer seg om kjøringen, kikker den andre etter nordlyset.

Skuterturer fører deg høyt til fjells

Skuterturene går i en helt annen retning enn de andre turene. Løypa fører gjennom småskogen opp mot fjellet, og man kommer høyt over tregrensa til et utsiktspunkt. I stjerneklare netter ser man fjellene avtegne seg mot nattehimmelen, og alle glimt av nordlys er godt synlige. Turene i Tamokdalen foregår i kontrollert fart, og løypa byr på tekniske utfordringer som krydrer turen. På snaufjellet får man imidlertid tråkket litt på gassen.

Rein og pulk er langsomt og trivelig

Den eldste transportformen på land i Nord-Norge er pulken. Reinen er ikke noen sprinter, og turen innover i skogen går derfor i bedagelig fart. Reineieren, en av de lokale reindriftssamene, går foran og kontrollerer.Dette er den perfekte turen for kjærestepar, og man kommer nært innpå naturen i den farten.

Nordlysbesøk er for deg som bare MÅ se det

Nordlysfotografer kommer gjerne inn til Tamokdalen. Disse gjestene ønsker ikke å bli forstyrret av hunder eller skuter, her er det gode nordlyssjanser, det nesten totale mørket og de gode fotoforholdene som teller. Tålmodig venter de ved stativene sine, og forsynes med kaffe av guiden.

I lavvorestauranten holder du deg mett og varm

Til slutt samles alle, uansett hvilken tur de var på, i storlavvoen for middag. Bidos av reinkjøtt, fiskesuppe eller lammegryte serveres, og så er det lefse fra området til dessert. Bålkaffe hører med, kokt på den store, svarte kaffekjelen over bålet midt i lavvoen.

Overnatting i lavvu er varmere enn du tror

Noen går litt lenger i ønsket om å se nordlyset, de overnatter i sametelt. I Tamokdalen kan temperaturen noen ganger falle under -30, men de fleste netter snakker vi om -10 til -20. Lavvuene er godt isolerte og varmes opp med en vedovn. I gode soveposer og med lue på blir det riktig behagelig.