Slik ser du nordlyset til fots i Tromsø

Vil du farte rundt på egen hånd i Tromsø by for å se nordlyset? Her finner du noen tips på hvor du kan gå til fots eller reise med bybuss innenfor byområdet og observere nordlyset.

Tromsø er kjent som et av de beste stedene i verden for å se nordlyset. Siden byen ligger ved sjøen, er vinterklimaet mildt for breddegraden. Selv når vinteren er på det kaldeste, synker temperaturen sjelden under -15. Byen er kjent for nattelivet, man kan shoppe og gå på hyggelige kafeer, så hit kan man komme på en hyggelig ferietur om vinteren for å se nordlyset i hyggelige omgivelser. Det påstås imidlertid at om man virkelig vil se nordlyset, må man forlate byen. Men det stemmer ikke!

Bilde tatt i Tromsø sentrum av © William Copeland. Det viser at det er fullt mulig å ta bilder i sentrum, med noen forholdsregler.

Du kan godt se etter nordlys i byområdet i Tromsø

Det finnes svært mange gode nordlysturer ut fra Tromsø. De er imidlertid tidkrevende, og noen av oss vil gjerne gjøre ting på egen hånd. Her vil vi presentere noen av de beste stedene du kan se i byområdet i Tromsø, enten på Tromsøya eller på fastlandssida. Disse stedene kan du enten gå til eller komme til med Tromsøs ganske godt utbygde bussnett. Det vil alltid være større lysforurensing i byområdet enn på de mørke stedene de organiserte turene går til.  Vi må også understreke at informasjonen vi gir i denne artikkelen er på egen risiko. Du må altså sørge for egen sikkerhet ved å kle deg godt, ha på brodder på hålkeføre og bruke refleks.

© William Copeland

Hvor i Tromsø sentrum har du størst sjanse?

Om du er på kort visitt, og bare har litt tid til overs om kvelden, finnes det steder i Tromsø sentrum hvor man kan være heldig å se nordlyset. Ser du stjerner på himmelen, selv om det er noen skyer, kan en tur til de stedene vi nevner nedenfor være verdt det.

Prøv deg langs kaiene i Indre havn

Mange steder langs kaiene i Indre havn er faktisk mørke nok for at du kan se nordlyset over mot Ishavskatedralen. De to beste områdene, som jeg anbefaler, er strekningen mellom Scandic Ishavshotel og Kaia restaurant. Gå også gjerne rundt Torghuken til kaia utenfor Kystens hus, om det ikke ligger båter fortøyd. Ofte møter du andre nordlysjegere som står klar med kamera og stativ.

  • Vanskelighetsgrad: Veldig lett
  • Lysforurensing: Moderat til høy
  • Mulighet for å ta gode bilder: Moderat/utfordrende

Stå midt i Tromsøsundet på Nordjetéen

Nordjetéen er en molo som beskytter Indre havn. Dette er mange nordlysfotografers yndlingssted, fordi du kan ramme inn Tromsøbrua og Ishavskatedralen i samme bilde. Du kan enkelt finne bruhodet på få minutter ved å gå nordover fra Stortorget. Rett før brupilarene fører en vei utover moloen (molo heter selvsagt jeté i Nordens Paris) og still deg lengst ute ved den fyrlyktformede bygningen ved enden av moloen. Eller i «moloknekken» rett før.

  • Vanskelighetsgrad: Veldig lett
  • Lysforurensing: Moderat til høy
  • Mulighet til  ta gode bilder: God

Finn nordlyset på Tromsøya

Til fots og med buss på den lille, lave Tromsøya kommer man til fine, relativt mørke steder for å se nordlyset, og ta bilder. Dette til tross for at Tromsøya har 40 000 innbyggere.

© William Copeland

Hvordan oppstår nordlyset?

Prestvannet

Prestvannet er en innsjø bare 20 minutter fra bysentrum. Det er den eneste større sjøen på toppen av øya, så den er lett å finne på kartet. Lysløyper omgir sjøen, men det er også mange småstier nært vannkanten med flott utsikt mot både vannet og himmelen. Utover vinteren fryser vannet til, og du ser fotspor på snøen som dekker isen. Gå imidlertid aldri over uten å være sikker å at isen er sikker. Utsikten er like bra om du blir stående ved bredden. Det er imidlertid glatt her, så brodder er viktige.

De siste årene har det vært en del boligutbygging nær sjøen. Det har også blitt satt opp belysning langs stiene, så lysforurensingen har økt. Derfor er det ikke helt mørkt, og mange bilder vil få en lilla dis forårsaket av lysforurensing. Ikke la dette skremme deg, utsikten mot masse åpen himmel er fremdeles der.

  • Bussrute: 28 og 40
  • Vanskelighetsgrad: Lett
  • Lysforurensing: Moderat
  • Mulighet til gode bilder: God
Alexia Diakakis

Ofte stilte spørsmål

– Tromsø er en fredelig by med lite kriminalitet. Likevel, noen vil kanskje la seg friste av dyrt kamerautstyr, så det må du holde et øye med.
– Tromsø er kanskje Norges glatteste by, og lårhalsen er i konstant fare. Ha gode sko og brodder.
– Husk refleks. Kullsvart høst og høye brøytekanter om vinteren gjør Tromsø uoversiktlig for bilister, så for din egen trygghet bør du være synlig.
– Noen tromsøværinger får jevnlig turister inn i hagen. Pass på å respektere eiendomsretten, selv om det er dårlig med gjerder i Tromsø.

Tromsø er langt fra noe kaldt sted i norsk sammenheng. Byen har en lang, mild høst med plussgrader. Vinter og minusgrader har de siste årene først kommet i desember, unntatt i 2019. Når vinteren får tak, er det imidlertid snørikt, og i januar-februar kan nattetemperaturen falle til under -15. Kle deg i ull og fleece, lag på lag, og ha ekstra klær i sekken når du står stille og tar nordlysbilder.

Her må vi være ærlig; skydekket over Tromsø er høyst skiftende. Nordlysguidene er uhyre flinke til å forflytte seg til steder med klar himmel, så på vanskelige dager finner de ofte nordlys når det pøser eller laver ned i Tromsø. På vanskelige dager er de uunnværlige. Er du her over flere dager, kan det imidlertid være hyggelig å utforske tromsønatta på egen hånd og lage sin egen opplevelse. Det ene utelukker ikke det andre, og følg med på værmeldingen!

Bussbilletter kan kjøpes på to måter:
– Last ned appen Troms Billett. Den må knyttes til et betalingskort.
– Kjøp dagskort eller ukeskort på kiosken WiTo i Storgata i Tromsø.

Bussrutene i Tromsø finnes på appen Troms Reise. Imidlertid skal man være godt kjent for å finne ut av det. Man må nemlig vite hva bussholdeplassene heter for å få det opp. Vi foreslår en tur ned på turistkontoret, evt. å få hjelp i resepsjonen på hotellet. Men når du først er ombord på bussen, annonseres alle stoppene over høyttaleren, og man kan følge med på skjermer.

Jada. To til fire som deler på en taxi kommer ganske billig unna, og det er jo greit å bestille en taxi hjem igjen etter en blåfrossen kveld med ho Aurora. Ring Tromsø Taxi på 77 60 30 00, evt. DinTaxi på 02045.

Telegrafbukta har nordlys og utsikt mot hav og fjell

Telegrafbukta er en strand nær sørspissen av Tromsøya. Med flott utsikt mot øst, sør og vest er det et perfekt sted for å se nordlyset når aktiviteten i atmosfæren er god. Du kan enten ta bussen eller gå fra sentrum, som tar en god halvtime. Ved svak aktivitet kan imidlertid nordlyset blekne mot bylysene rett i nord. Ellers er det lett å komme it, det er mange benker å sitte på, og bussen tar deg trygt til sentrum etter å ha frosset ute lenge. Du må gjerne utforske området, det er en liten strand, et skogsområde og Folkeparken med gamle hus fra Troms.

  • Bussrute: 33 (fra sentrum og ut), 34 (tilbake)
  • Vanskelighetsgrad: Lett
  • Lysforurensing: Liten til moderat
  • Mulighet for gode bilder: Svært god

Hoppbakken i Grønnåsen ligger midt i skogen på Tromsøya

Når du går av bussen ved Ekrehagen følger du skiltingen til Grønnåsen Hoppsenter. Stien leder til et område med tre hoppbakker, og her er det mørkt nok for å se nordlysutbruddene meget godt. En av hoppbakkene har en trapp man kan klatre opp, men det kan være veldig glatt om vinteren, så vær veldig forsiktig. Dette er også svært nær lysløypa som følger toppen av Tromsøya. Vær forsiktig så du ikke kommer i veien for MIL («Men in lycra»)-gjengen, de er nådeløse.

  • Buss: 24 til Ekrehagen
  • Vanskelighetsgrad: Lett
  • Lysforurensing: Moderat
  • Mulighet for gode bilder: Svært god

Holmboevannene er to små sjøer nord på Tromsøya

Rundvannet og Langvannet er to små vannspeil rett ved bebyggelsen nord på Tromsøya. Når du forlater bussen går du oppover veien et lite stykke, og så ser du til venstre en sti som går nedover til Rundvannet. Dette er et vatn, men ligger svært vakkert til. Trærne henger ut over vannet, og det er små lysninger hvor det er lett å ta seg fram for å ta bilder av trærne som speiler seg om høsten og vinterbilder utover vinteren. Følg stien videre inn i skogen, og du kommer til Langvannet, som er litt større med lignende natur.

  • Buss: 20 eller 42, stopp Rundvannet
  • Vanskelighetsgrad: Lett
  • Lysforurensing: Lav til moderat
  • Mulighet for gode bilder: Svært god
Alex Dutoy

Varden er Tromsøyas høyeste punkt

Tromsøyas høyeste punkt ligger langt nord på øya. Når du forlater bussen, finner du flere stier som fører oppover åssida. Velg en og fortsett å gå oppover. Hodelykt er helt nødvendig, og stien kan være utilgjengelig. Vi anbefaler derfor bare denne turen før snøen legger seg. Om du er alminnelig god på langrenn, kan du gå hit på ski ved å ta av fra lysløypa. Varden er det høyeste punktet på Tromsøya, og har vid utsikt både til Tromsøya, Kvaløya og fastlandet.

  • Buss: 20 og 42, Varden borettslag eller Varden snuplass
  • Vanskelighet: Moderat
  • Lysforurensing: Lav til moderat
  • Mulighet for gode bilder: Svært god
Alex Dutoy

På fastlandet er det panorama og mørke

Fastlandet ligger på andre sida av Tromsøbrua. Denne lille avstanden gjør at du gradvis fjerner deg litt fra bylysene. Her er det tre hovedområder for som alle er innenfor gangavstand for å se nordlys.

© William Copeland

Fjellheisen er den berømte Tromsø-utsikten

En klassiker er å  dra opp med Fjellheisen til det mest kjente Tromsø-bildet. Ta buss 26 fra Peppe’s Pizza og sitt på til du kommer til stoppet som heter «Fjellheisen». Underveis kan det virke som om bussen kjører i feil retning, men til slutt snur bussen og busstoppet dukker opp. Om du går, går du over brua, går langs Ishavskatedralen opp i Turistvegen og går opp til Eurospar. Derfra går du inn i Anton Jakobsens veg, og etter noen minutter dukker nedre fjellheisstasjon opp på venstre side. Oppe på fjellet er det mange fine utsiktspunkter, og noen av de mest kjente bildene fra Tromsø er tatt her oppe fra.

  • Buss: 26 til stoppet Fjellheisen
  • Vanskelighetsgrad: Lett
  • Lysforurensing: Moderat
  • Mulighet for gode bilder: Svært god
Høstnordlys over Tromsø, sett fra Fjellheisen © William Copeland

Gå opp Sherpatrappa og se Tromsø ovenfra

Fjellheisen er ikke den eneste måten å komme til fjells på. Det er også en trapp, bygd av sherpaer fra Nepal. Solide steintrinn er trygge å gå på, og du kan gå helt opp til Fjellheisen. Det er ingen belysning, så ta med hodelykt med ekstra batterier om du vil opp i mørket. Du kan selvsagt ta heisen enten opp eller ned, men er det noe moro, da? Det tar en god halvtime å gå opp (åkei, rekorden opp er viss sju minutter). Ikke ha for mye klær på, ha heller ekstra klær i sekken som du tar på når du kommer opp. Trappene er flotte å gå til snøen kommer, men da snør de rett og slett ned. Mange lokale går faktisk opp hele vinteren, så det danner seg en sti. Vil du gå opp da, bør du ha skikkelig gode isbrodder. Sjekk også om det er rasfare nær toppen.

  • Buss: 26 (Gausdalsvegen). Gå oppover Fløyveien (sørover) og snu mot øst når du kommer til skiltet til Sherpatrappa/Fløya
  • Vanskelighetsgrad: Høst lett til moderat, vinter moderat
  • Lysforurensing: moderat
  • Mulighet for gode bilder: God

I Tromsdalen går du bort fra bylysene i lett terreng

Fra bussen følger du Turistvegen østover og inn i selve Tromsdalen. Etter hvert blir Turistvegen til en bred sti som går innover i den øvre delen av Tromsdalen. Du kan gå så langt inn du vil, det går mange stikkveier til høyre og venstre hvor du kan vente. Om vinteren er imidlertid denne stien en skiløype, så du bør ha langrennsski eller truger. Det er en skulder langs løypa for fotgjengere, men den er ikke alltid så bra preparert. Ha på refleks, og ta med hodelykt.

  • Buss: 26 (Gausdalsvegen)(
  • Vanskelighetsgrad: Lett på høsten, moderat når snøen ligger.
  • Lysforurensing: Lite
  • Muligheter for gode bilder: Svært gode til fantastiske

Røde Kors-hytta i Tromsdalen er langt fra bylysene

Følg samme ruta som for Tromsdalen. Fortsett å gå helt innerst i dalen. Etter rundt halvannen time slynger en sti seg opp til høyre (sørover) i dalsida. Om høsten er dette en bratt oppstigning, men ikke brattere enn at alle i alminnelig turform klarer det. Om vinteren, derimot, er dette en ski- eller trugetur for de erfarne, og det krever også skredsikringsutstyr. Røde Kors-hytta ligger ved Pikevatnet, som riktignok fryser til og snør ned om vinteren, og utsikten til Tromsdalstinden er flott. Tromsø ligger bak en ås, så det er nesten ikke lysforurensing her inne, så dette er en sted fotografene elsker. Det går også små stier videre innover i fjellet med daler og små vatn.

  • Buss: 26 (Gausdalsvegen)(
  • Vanskelighet: Lett på høsten, moderat når snøen ligger.
  • Lysforurensing: Svært liten
  • Mulighet for gode bilder: Svært gode

Om forfatteren:

William Copeland, som har skrevet denne artikkelen, er opprinnelig britisk, men har bodd i Nord-Norge i mange år. Han kom for å studere geologi ved Universitetet i Tromsø, og har spesialisert seg på marin geologi og geofysikk. Ved siden av studiene arbeidet han som nordlysguide fra 2016 til 2019, og har til sammen guidet tusenvis av besøkende på nordlysjakt. William bruker mye av tida si på å forske, fotografere og forutse nordlyset. Nord-Norges uendelige landskap og skiftende vær opptar ham også.