Sommarøy er fantastisk året rundt

Rivierastrender, fantastisk utsikt og et levende fiskevær; Sommarøy er et flott utfluktsmål fra Tromsø og et flott stopp på vei langs kysten.

Sommarøy er med 300 innbyggere en av de mest aktive fiskeværene i fylket. Produktet på Sommarøy er sild, som produseres i et topp moderne anlegg og singelfryses for eksport til hele verden. Sånn sett er fiskeværet en viktig bidragsyter til nasjonaløkonomien, og eksportverdien per innbygger er svært høy.

Sommarøy er et nytt fiskevær

Et vakrere navn enn Sommarøy kan vel knapt tenkes? Opprinnelsen kommer imidlertid fra den gang folk flest bodde på Hillesøya ved siden av, og så brukte Sommarøya som sommerbeite for kyrne. De første av dagens familier slå seg ned rundt 1830 for drive fiske og fiskehandel. Rundt 1900 ble fiskeflåten motorisert, og da vokste Sommarøy til å bli en av de ledenede værene på yttersida. Dette var på grunn av den gode havna. Tidligere, da man rodde og seilte, var det om å gjøre å bo så langt ute som mulig, og dermed bodde man gjerne på de ytterste småholmene. Da motoren og større fartøy kom, var det viktigere med en god havn.

Praktisk informasjon om Sommarøy

Det er ca. 55km og tar omtrent 1 time og 5 minutter å kjøre fra Tromsø sentrum.

Til sommarøy kommer du enten med bil eller med offentlig transport

Sommarøy har mange fine fjellturer, og ikke minst er det spesielt vakkert område for padling med kajakk.

Du finner bobilparkering på Hillesøyvegen 201, 9110 Sommarøy.

Sommarøy har utsikt med sterke visuelle inntrykk

Utsikten på Sommarøy gjør inntrykk. Mot nord ser du alle småøyene i Tromsø kommune, og aller høyest rager den 486 meter høye Håja, som har samme form som Ishavskatedralen i Tromsø. Tilfeldig? Derom strides de lærde. Mot sør ses den bratte kysten av Senja, helt til pynten Kjølva. Innover og østover ligger fjellene på Kvaløya, mens selve Storhavet ligger i vest. Om man råker å være her ved midnatt om sommeren, står midnattssola over havet vest for Håja.

Sommarøy har vakre strender

På Sommarøy finner du hvite strender som i Karibien

Strendene er av rivierakvalitet, og det er mange lune småviker på Sommarøy med langgrunt vann. Vi skal ikke påstå at vanntemperaturen er innbydende, men noen somre frister det faktisk med en dukkert. Langt vanligere er lange, fine turer på stranda med skjellplukking og utsikt.

Dra fra Sommarøy Til Tussøy

Tussøya, øya rett nord for Sommarøy, har et par daglige anløp med båt. Turister kan også være med båten, som tar en god time tur/retur. Det er mulig å gå i land på morgenen og bli hentet på ettermiddagen, men vær godt kledd. Ei øy med fem innbyggere har ingen tilbud, så du er ute i mange timer.

Møt folket på Sommarøy

Noe av det hyggeligste med Sommarøy er møtet med folket. Du møter dem for eksempel i butikken, hvor det er innredet en egen herrekrok, Kaillkråa. Siden det ogå her er damene som handler mest, blir herrene parkert i kaillkråa, hvor de har egne kroker med navn på til kaffekoppene sine. Et par av kjerringene i bygda får også være med. Husflidsutsalget er et annet artig besøk, her kan man kjøpe sjyvotta, votter med en tommel på hver side. Når det begynner å bli skittent og dårlig grep på den ene sida, kan man snu votten og bruke den på andre sida.

Brensholmen – gammelt kulturlandskap

Sommarøy er av ny dato, mens bygda Brensholmen på innsida er noe av de eldste kulturlandskapene i Tromsø-området. Bøndene i denne rike jordbruksbygda kan knapt sette spaden i jorda uten å måtte ringe Tromsø Museum med nok et funn fra jernalderen. I Sandvika, på nordsida av bygda, finnes det en flott, buet sandstrand uten bebyggelse. Her ligger gravhaugene tett, og det er tufter etter store jernalderhus. Du skal imidlertid ha et godt øye for sporene fra fortiden, de fleste badegjestene i Sandvika legger ikke merke til noe.

Klatring på Sommarøy og Brensholmen

En mindre kjent del av paradiset utenfor Tromsø er at det har noe av den flotteste klatringen du kan gjøre utendørs i hele Nord-Norge. En kort tur fra parkeringsplassen ved ferga på Brensholmen, så finnes det en rekke muligheter for ivrige klatrere å bryne seg på.


Relevante artikler