Midt i den vakreste, nordnorske naturen i Vesterålen har en by valgt vågalt; på Sortland har de malt byen sin blå.
Sortland, den største byen og kommunikasjonssenteret i Vesterålen, har som de fleste små kystbyer en litt viltvoksende arkitektur av sveitser, malt tre, betong og glass. Her ble imidlertid en litt vill ide født i 1998, nemlig å male byen blå. Siden har en rekke bygg på Sortland blitt blå, i ulike nyanser.
Onkel Blå startet det hele
Kunstneren Bjørn Elvenes er mannen bak ideen. Han så for seg hele Sortland sentrum som et tredimensjonalt maleri. Kunstneren, som har vært alt fra fiskeskipper til fergebillettør, står også bak originale kunstprosjekter andre steder i Vesterålen, gjerne ledsaget av frisk debatt. For øyeblikket er han ute av Blåbyprosjektet.
Ofte stilte spørsmål
Nei, vil du male huset ditt rødt på Sortland, får du fremdeles lov. Men du ser den blå fargen helt tydelig når du kommer kjørende mot Sortland-
Vesterålen Reiseliv har et hyggelig turistkontor, selvsagt blått det også.
Kontrovers i blått
Det er ikke noe morsom om alle er enige i alt, ei heller på Sortland. Noen liker ikke ideen om en blå by. Andre lar seg fascinere av kunstnerens visjon, men liker ikke at kunstnerens ideer omformuleres i kommunal reguleringsplan med vedtatt fargepalett og markedsmenneskenes merkevarebygging. Egen facebookgruppe og underskriftsside på nett er uttrykk for blått engasjement til støtte for kunstnerens ide. Noen må tydeligvis se rødt for at det skal bli skikkelig blått. Atter andre vil male Sortlandsbrua blå.
Skrift på blå bunn
Forfatteren Lars Saabye Christensen, som tidligere var bosatt på Sortland, var en av de medansvarlige for blåbyprosjektet. Han engasjerte ungdom i Vesterålen til å skrive tekster på de blå husveggene i et prosjekt kalt Skrift på blå bunn. Den oppmerksomme vandrer med blått blikk kan dermed få med seg blå gullkorn på en blå sortlandsvandring.