Senja blir ofte kalt «Norge i miniatyr». Her finnes et mangfold av terrengtyper, og det er aldri langt til et skifjell. Senja er en spennende toppturdestinasjon med skjønnhet uten sidestykke.
O’ la la! Det blir ikke bedre enn dette!
Hanna-Kajsa Fernström (41) står på toppen av ski-klassikeren Keipen (938 moh.) og lar seg trollbinde av synet som møter henne; bratte bergvegger, flotte fjorder og et stort, blått hav så langt hun ser.
– Det er så dramatisk og vakkert på en gang. Hvor enn man fester blikket er det nydelig utsikt, sier Hanna-Kajsa mens hun sakte tar en piruett og skanner inn omgivelsene i 360 grader.
Hanna-Kajsa bor i Stockholm og har gjentatte ganger reist til Senja for å få påfyll av det hun mener er den råeste naturen Skandinavia har å tilby.
– Det er noe med kombinasjonen av de hvite strendene og de steile fjellene. Det er helt magisk. Det er blant det vakreste man kan få se på denne jord.
Variert landskap er Senja sitt varemerke
Senja er Norges nest største øy, etter Hinnøya (om vi ser bort fra Svalbard). Langs hele kysten trenger fjorder seg inn i terrenget og kløyver den fjellrike øya så den ser ut som fingre på en hånd som strekker seg ut i havet. Senja har variert landskap med skjærgård og strender – og dramatiske fjell.
Lenger inn på øya er det dyrkbar jord og snillere fjellformasjoner med åser og løvskog. Senja har også fine fiskevann og furuskog. Omkring 8000 innbyggere bor her, fordelt på en rekke tettsteder og fiskevær, med Silsand, Gryllefjord, Gibostad og Senjahopen som de største.
Velg topptur etter vær- og føreforhold
– Et stort pluss med Senja er at det finnes et veldig bra veinett her, sier Bent Vidar Eilertsen (43). Han er skiguide og driver Senja Lodge.
– Veinettet sørger for enkel adkomst til fjellene, og det gjør det lett å finne trygge turer under alle slags forhold.
Ikke bare går veiene langsmed fjordene, de går også inn i landet og opp i høyden.
– Er det pissregn ved havnivå kan man kjøre bil opp på 300–400 høydemeter, og der snør det som på julaften!
Som overalt ellers langs kysten av Nord-Norge kan været på Senja skifte fort, og det kan være mye ruskevær.
– Mange er fokusert på de klassiske toppene, og så er det faktisk ikke bra nok vær eller gode nok forhold til å gå dit den aktuelle dagen. På dager med snøvær og vind er det utrolig fint å gjøre turer i skogen, sier Bent Vidar.
Selv om været skifter, er det ifølge den lokale eksperten skikkelig vinter på Senja gjennom hele sesongen.
– Lenger sør kan det være dårlige måneder med mildvær og nedbør. Det går et skille mellom Vesterålen og Senja. På Senja er det høye brøytekanter hele vinteren.
Utstyrstips til topptur-ferien på Senja
– Et godt utstyrstips til dem som skal på ski på Senja er å ha med både skarejern og stegjern, sier Bent Vidar.
Skarejern er en slags klo du fester på skibindingene når du skal gå steder hvor det er avblåst og hardt. Da slipper du å skli med skiene for hvert steg. Blir det for bratt å gå på ski, kan man feste skiene på sekken, og så sette stegjern på skistøvlene. Det gjør det trygt å forsere isete partier.
– Det er verdt å sette på skarejern eller stegjern, da får man gjennomført turen istedenfor å snu eller sette livet som innsats. Det kan være bare 20 meter vanskelig passasje det er snakk om, sier Bent Vidar.
Du kan gå flere toppturer på en dag
Senja blir kalt for Lyngens lillebror: Det er slett ikke så rart, for Senjas høyeste fjell, Breitinden, sniker seg bare akkurat over kilometeren med sine 1001 høydemeter. De fleste skifjellene på Senja rager fra 600 til 900 moh., mens storebror Lyngen kan skilte med mange skifjell på over 1500 høydemeter, med Jiehkkevarri (1834 moh.) som det høyeste.
– I og med at fjellene her på Senja ikke er så høye blir det ofte til at man drar på flere turer om dagen, sier Bent Vidar.
– Man kan gjøre spennende traverser hvor man besøker flere topper på en og samme tur. Det finnes fine, artige muligheter om man er litt kreativ.
Flere av toppturene på Senja er definisjonen på skilykke
På Keipen har Hanna-Kajsa markert fjellsiden med sirlige svinger. Et bredt glis brer seg i ansiktet hennes.
– Å få kjøre fin snø i disse omgivelsene er…
Hun tar en lang pause og tenker seg om. Det er som om hun skanner omgivelsene og gjør en sammenligning mellom landskapet her og kontorlandskapet hjemme i Stockholm.
– Det er ren glede og lykkerus!
Senja er vilt og dramatisk, og bringer frem smil og tilfredshet hos dem som kommer på besøk. Det er så mye natur her. God, gammeldags natur, uten for store menneskelige inngrep. Senja er ekte vare.
– Det finnes så mye å utforske her, og det blir aldri kjedelig, sier Hanna-Kajsa.
Hennes råd til dem som tar skiferien på Senja er å skaffe seg oversikt over vær- og snøforhold. Både det som har vært, og det som er meldt. På varsom.no kan man lese om hvilke skredproblemer som finnes.
– Og så bør man ta med en fiskestang. Det går jo å fiske overalt!
– Har du fått fisk?
– Nei. Ha ha!
Rå latter runger mellom fjellene.
– Men jeg skal prøve igjen i kveld!
Tips til toppturer på Senja
Keipen (938 moh.)
En av Senjas virkelige klassikere er Keipen. Her kan du forvente storslagen utsikt, bratt topprygg, og store, brede flanker å boltre seg på. Turen kan lett kombineres med et besøk på nabotoppen Grytetippen.
Store Hesten (874 moh)
Lengst inn i Mefjorden ligger det populære skifjellet Store Hesten. Turen starter rett opp fra bilveien, her sløser du ikke på høydemetrene! Utsikten er selvsagt upåklagelig, og med skikjøring i himmelretningene sør, vest og nord, på standard rute, er sjansene gode for at i hvert fall deler av turen foregår på verdensmesterføre!
Husfjellet (632 moh)
Ønsker du deg en skikkelig opplevelse av «ski to sea», er Husfjellet et godt valg. Turen starter ute i havgapet på Skaland. Husfjellet er et lite fjell, med gedigen utsikt. Storhavet velter inn, og du ser rett på de alpine Oskhornan-toppene. Dette er en kort og kul tur som gir deg store opplevelser. Det er enkelt å holde seg under 30 grader.
Ofte stilte spørsmål
Hovedsesongen er fra februar til mai.
Siden Senja har kystklima kan det komme regn og mildvær i alle årets måneder. Ofte snør det lenger opp, og Senja har flere veier som frakter deg litt opp i høyden.
Sjekk skredvarselet på varsom.no. Les tekstbeskrivelsen nøye, og ikke se kun på tallene!
Bøkene «Toppturer i Troms», «Trygge Toppturer» og «Toppturer i Norge» gir deg beskrivelser til toppturer på Senja.
Sandviklia er et lite skianlegg som ligger på Finnsnes.
Det er flyplass i Bardufoss, Evenes og Tromsø. Hurtigbåt og Hurtigruten anløper Finnsnes. Herfra er det bro over til Senja.