Urban kunst frisker opp bybildet i Bodø



Noen ganger er kunsten oppsiktsvekkende, andre ganger lavmælt. Ta deg god tid på oppdagelsesferden og ha alltid fotoapparatet klart!

Gatekunsten dukker opp overalt, overraskende, uventet og forfriskende. En svær vegg er spritet opp med fargerike illustrasjoner, en hel bakgård muntret opp med ren og pur fargeglede. Plutselig dukker det opp noe annet, et mer beskjedent uttrykk. Øynene trekkes mot flaten og du tenker kanskje; «What»? Nederst i venstre hjørne er det en QR kode. Ta et skritt tilbake og scan med en smarttelefon og vipps dukker det opp informasjon om NorlandiArt og om kunstneren bak verket.

Gatekunstens ulike uttrykksformer

Urban kunst er mangfoldig i fylkeshovedstaden. Som perler på en snor, har ulike uttrykksformer fått fritt spillerom i bymiljøet. Grafitti eller på engelsk street art, er ulike typer ikke kommersiell billedkunst oppført i offentlige rom. Graffitien er utført av profesjonelle og amatører og utgjør mange fargeklatter i bybildet. NorlandiArt er noe annet. Det er et bygalleri med norsk billedkunst,«kunst på arkitektur» kaller de det. Du må anstrenge deg litt for å oppdage disse verkene som er utført av profesjonelle kunstnere fra hele landsdelen.

NorlandiArt

Navnet og prosjektet er inspirert av Norlandiakartet fra 1746 som ble tegnet av jekteskipper Heitmann. Det geografiske området Norlandia er fra Leka i Nord-Trøndelag til Arnøy i Troms. Kunstnere fra kyststripen nordpå er håndplukket til å vise frem kunsten sin i Bodøs gater. NorlandiArt forteller historien om Nordland sett gjennom kunstnerøyne. Multikunstner Are Andreassen står bak prosjektet. Ideen hans er å bruke regional kunsthistorie som geografisk og historisk veiviser i fylkeshovedstaden. NorlandiArt er et utendørs kunstgalleri med verk av omtrent 20 norske billedkunstnere gjennom 100 år. I desember 2019, ble det utgitt en bok om prosjektet.

–Langs kysten bor det kunstnere ingen kjenner til. Jeg vil vise kunsten frem til folk i fylkeshovedstaden vår, sier Andreassen.

Are Andreassen f. 1957

Are Andreassen er en nordnorsk billedkunstner og har grafikk som sitt hoveduttrykk. Han har atelier på Fleinvær og er mannen som står bak NorlandiArt. (portrett)

Andreassen hentet inspirasjon fra Skulpturlandskap Nordland, men i steden for å plassere skulpturer ut i landskapet, har han invitert kunstnere inn i det urbane bymiljøet og skapt et bygalleri. Kunstverkene er skånsomt integrert i bybildet. Bildene forteller historien om Nordland gjennom 100 år i 20 bilder. I desember 2019, ble prosjektet dokumentert med en vakker kunstbok som du finner til salgs flere steder i byen. NorlandiArt er hovedprosjektet for visuell kunst i forbindelse med søknaden til Bodø kulturhovedstad 2024. Medvirkende er både samtidskunstnere og avdøde kunstnere.

Et utvalg verk fra nordnorske kunstnere representert i Bodø i NorlandiArt:

Ina Otzko f 1972 i Sandnessjøen

Kunstneren bor og arbeider i Sandnessjøen, Nord-Norge og i Italia. Arbeider med flere medium – fotografi, video, installasjon, skulptur, lyd, tekst og performance.

Serien Interiører viser kunstnerens kropp i ulike posisjoner – og som en del av gamle italienske herskapshus. Posisjonen minner om aktbilder og malerier av eldre kunstnere som for eksempel Edvard Munch. Men i motsetning til malerens kvinnelige modell, har Otzko en dobbeltrolle: hun iscenesetter seg selv i en sårbar situasjon,samtidig som hun plasserer seg i betrakterens stilling og kontrollerer situasjonen.

Thor Erdahl f 1951 i Kabelvåg

Erdahl er en av Nord-Norges mest profilerte kunstnere. Han er prisbelønnet kunstner med store utsmykninger og innehaver av galleri Lille Kabelvåg sammen med sin kone Inger Anne Nyaas.

Erdahl har et moderne billedspråk med solid forankring i Lofoten. I bildene hans kan Lofotveggen arte seg som geometriske og pyramidelignende former. Komposisjonene er ofte abstraherte motiver med utgangspunkt i menneskelige strukturer. For Thor Erdahl betyr det alt å være i Nord-Norge.

Johanne Seines Svendsen f 1981 i Mo i Rana

Bor og arbeider på GImsøy utenfor Lofoten. Fotograf og kunstner med master i filmvitenskap.

Kunstneren arbeider med 160 år gammel fototeknikk, der hun fotograferer på glassplater. «Langsomt fotografi» inspirert av sosiale, miljømessige og kulturelle tendenser i vår tid. Kunstneren ønsker å skape et nytt uttrykk med den historiske teknikken. I bildene hennes finner du fingermerker og flenger i overflaten. Spor som oppstår i forbindelse med arbeidsprosessen og sier samtidig noe om menneskets sårbarhet og forgjengelighet.

Kari Elisabeth Dahlmo f 1964 i Bodø

Billedkunstner. Maler og grafiker med atelier i hagen i hjembyen Bodø.

Blåfargen går igjen i kunstnerens verk og dominerer bildene hennes. Blåfargen uttrykker stemninger og sier at hun er oppvokst i det blå. Motivene er knyttet til hvordan hun tolker landskapet gjennom farger. Bildene hennes har et drømmende uttrykk og antyder rester av hukommelsen fra barndommens gate i Bodø.

Street Art

I 2016 ble Uph Art North Festival arrangert i Bodø, en omreisende internasjonal festival, hvor internasjonale kunstnere inviteres til deltakelse. Hver av utøverne får sette sitt preg og sin signatur i bybildet med grafittikunst under festivalen. Gatekunsten dukker opp i store formater på tomme vegger i Bodø sentrum. Man kan like dem eller ikke, men liv skaper de. Eksempler på grafittikunst i Bodø:

Atle Østrem f 1968 Stavanger

Østrem har arbeidet med grafitti siden 1990-tallet og har siden jobbet med maleri og grafikk. Kunstneren spiller gjerne på kontraster og søker etter det vakre i et stygge og det stygge i det vakre. Han kaller det «Beauglyful» og mener det er et mer spennende utgangspunkt enn bare å skape pene bilder.

«Golden Eagle»

Dzia Krank

Belgisk kunstner som jobber i mange disipliner; maleri, skulptur og gatekunst. Hans dyriske veggmalerier spriter opp hjembyens murer og puster liv i forlatte urbane områder. I Bodø har han skapt en gedigen ørn.

Dzia har en særegen grafisk stil med abstrakte og geometriske linjer der han implementerer dyriske former. Gatekunsten er rask og spontant utført.

Francesco Camillo Girogino f. 1979 i Italia

Kunstnernavnet hans er Millo. Han lager store muralmalerier og fyller dem med koselige folk som utforsker urbane miljøer. Millo benytter enkle sorte og hvite linjer og legger til farge der det trengs. Ofte inkorporerer han arkitektur i maleriene som er fylt med historier. Arbeidene hans har vært vist over storbyer over hele verden, London, Rio de Janeiro, Chicago, Berlin, Amsterdam, Milano, Firenze med flere. I 2014 vant han B.Art konkurransen som gjorde det mulig for ham å lage 13 veggmalerier i Torino.

Hvor finner jeg gatekunst i Bodø?

Gatekunsten finner du der du ellers ville gått, nemlig i sentrumsgatene i Bodø. Bodøs gjenreisningsarkitektur og nyere arkitektur fra 2000-tallet har ledige betongvegger, som har blitt stilt til disposisjon for gatekunstnerne.

Visit Bodø, turistkontoret, har en fyldig side.