Øystein Lunde

I egen bil til Nord-Norge

Egen bil i Nord-Norge gir stor frihet. Her finner du noen råd og vink på kjøreruter til Nord-Norge.

Bilferie i Nord-Norge

Titusenvis av bilister kjører hver sommer nordover til Nord-Norge fra Sør-Norge, Norden og Europa. Noen våger seg også på vinteren, og møter forbausende få problemer.  Selv om Nord-Norge er et fjernt reisemål, går det overraskende lett å kjøre hit i egen bil. Mange velger å kjøre de raske veiene i Sverige, evt. også i Finland, den ene veien, og så velge de mer svingete men uendelig vakre rutene i Norge den andre veien.

Kjøre bil til Nord-Norge

E6 er hovedåren fra sør til nord i Norge, og holder jevnt god standard og kjøres stort sett problemfritt hele året. Den går 1670 km fra Majavatn på grensa mot Trøndelag til Kirkenes, via Fauske, Narvik, Bardufoss, Alta, Lakselv og Tana Bru. Det finnes ennå én ferge her, nemlig Bognes-Skarberget mellom Bodø/Fauske og Narvik. Et meget vakkert alternativ er Fv17, Kystriksveien. Denne nasjonale turistveien er en attraksjon i seg selv, men tar mye lengre tid å kjøre grunnet mange ferger.

Bilferie på Nasjonale turistveger

De nasjonale turistvegene er spesielt vakre veistrekninger i Norge. Av 18 slike ligger 6 i Nord-Norge, deriblant den aller lengste. Turistvegene er utstyrt er i større grad utstyrt med toaletter og rasteplasser enn andre veier, og disse har en arkitektonisk og kunstnerisk utforming som gjør fasilitetene til severdigheter i seg selv. En reise på en nasjonal turistveg er dermed en opplevelse i seg selv. De nasjonale turistvegene ligger for øvrig ikke på hovedåren gjennom Nord-Norge, nemlig E6. I stedet ligger de langs sideveiene, og lokker deg bort fra den slagne landevei.

Bruk Travel Pass Nordland og reis kollektivt billig

Med Travel Pass Nordland, så kan du benytte deg av all offentlig transport til under tusen kroner. Varigheten er på sju dager, og det finnes knapt noen smartere måter å åpne opp for spennende opplevelser langs en av verdens vakreste kyster. Nå er det bare å planlegge ferie til Træna, Bolga, Støtt, Myken, Brønnøysund, Bodø, Lofoten og Narvik.

Kjør bil til Lofoten på ferie

Lofoten er et mål for mange. Øyriket er nå landfast. Mange velger imidlertid å kjøre langst den ytterste kysten helt fra Bodø via Lofoten, Vesterålen og Senja, for så å havne i Tromsø. Det gjør du på denne måten:

Du velger selv om du vil bruke kort eller lang tid, og du kan selvsagt starte i Tromsø og ende opp i Bodø.

Kjør Norge til veis ende, kjør til Finnmark

Å kjøre i Finnmark krever en litt annen innstilling. Landskapet er flatere, horisontene høyere og avstandene lengre. Det meste er rett og slett urørt villmark. I Finnmark må man i særdeleshet velge å kjøre sideveiene. Én av dem, den til Havøysund, er blitt en nasjonal turistvei. Skal du til Øst-Finnmark, kan du kjøre E6 via Karasjok den ene veien og Fylkesvei 98 over Ifjordfjellet tilbake. Fra fylkesvei 98 går det avstikkere til Båtsfjord og Berlevåg, og så til Nordkynhalvøya med Gamvik, Mehamn og Kjøllefjord.

Er du trygg nok for å kjøre egen bil i den arktiske vinter? Foto: Trygg Trafikk / Politiet / Tromsø

Reis til veis ende i Nord-Norge

Av de beste rådene vi kan gi, er å ta avstikkere. Det er det ikke så mange som gjør, siden det involverer noen ekstra mil. Vi påstår likevel at det er vel verdt det, for ved veis ende ligger gjerne bortgjemte, uteglemte og vakre steder. En gang i tida gikk trafikken med båt langs den ytre kysten, mens hovedveiene i dag gjerne går fergefritt i innlandet. Kjører du en smal vei ut til havet, ligger det gjerne vemodig vakre minner fra gammel storhet her. Her er noen ideer.

La bilen står når du skal ut til øyene

En ting som kan være uvant, er å rett og slett etterlate bilen en dag eller to. Noen av øyene i Nord-Norge har svært begrenset veinett. I stedet tar man seg rundt til fots. Det går som regel helt fint å låse av bilen på en fergekai og ta med kofferten om bord på en ferge eller lokalbåt og være der en dag eller tre. Her har du tre forslag fra oss, men det er mange flere.

Bilferie i Nord-Norge full av fjellturer

Er det en ting det er nok av i Nord-Norge, så er det vakre turer og fjellturer for alle ferdighetsnivåer en måtte tenke seg. Med fleksibiliteten som en bilferie gir, så kan du pakke ned alt du måtte trenge av klær for flere uker, og besøke ulike steder som møter deg på veien. Det er flust av nasjonalparker for de som vil gå lenger inn i naturen, og det er enormt med muligheter for dagsturer til kjente og ukjente fjell. Her er det planleggingen og tiden som setter begrensningen, du må nå nok komme tilbake 10 år på rad for å være i nærheten av å oppleve alt som det er mulig å gjøre.

Kjør med bil til de små severdighetene

Det er rikelig med velkjente severdigheter i Nord-Norge. Noe av det man husker best, er imidlertid de små, litt ukjente stedene. Muligens var ikke severdigheten blant de aller største, men stemningen, inntrykkene og rammen rundt gjorde at opplevelsen sitter. Vi er spesielt glade i små museer og utstillinger som er raske å besøke, og som ligger på vakre steder i Nord-Norge. Er du opptatt av mat og historie, så vil et besøk på Røkenes gård (anno 1750) i Harstad garantert gjøre ferien din til noe du vil huske lenge. Om du legger bilturen helt nord til Hammerfest, så vil Energihuset kunne lære deg mer om hvorfor et sted så langt unna som Hammerfest fikk strøm først i Europa.

Gjør overnattingen så variert som mulig

Når du reiser nordover i egen bil, er du fri som fuglen. Er været bra, kan du sette opp telt eller sove under en bjørkelegg. Noen campingplasser har ennå de enkle campinghyttene noen av oss svermer nostalgisk for. Syns du det blir mye kjøring, kan du leie en av de mange fine husene med eget bad og kjøkken for selvhushold og bli der 2-3 netter og fiske og kose deg. Pøser regnet ned, og alt bare er vått, pleier de fine hotellene å ha gode tilbud i sommetrafikken. Endelig finnes det altså overnattingstilbud i Nord-Norge som ikke kunne vært noe annet sted, og som er et reisemål i seg selv. Om du allikevel planlegger en ferietur nært naturen, så kan du kanskje besøke Rabothytta på din vei nordover? Det er garantert Norges kuleste turisthytte.

Unike overnattingssteder

Bli med på turer og utflukter

Når du er på bilferie i Nord-Norge så vil du gjerne sette i sammen et utvalg av ulike aktiviteter som du ønsker å gjøre underveis på turen. Er du på tur med familien, så vil du nok ha behov for en oversikt over hva du kan gjøre som er tilpasset din interesse. Du får enda mer ut av ferien om du blir med på aktiviteter som båttur eller kanskje du er ute etter å finne opplevelser som forteller deg mer om den nordnorske kulturen og historien?

Fergeruter i Nord-Norge

Vinterstengte veier

En gang i mellom stenger fjellovergangene på E6 på grunn av uvær om vinteren. Dette er som regel over på få timer. Oppdatert informasjon om dette fås på Veivesenets hjemmesider samt via radio. Bensinstasjoner og veikroer pleier også å være oppdaterte. De mest hyppige vinterstengningene på E6 skjer her:

 • Saltfjellet (mellom Mo i Rana og Rognan)
 • Kvænangsfjellet (mellom Storslett og Burfjord)
 • Sennalandet og Hatter (mellom Alta og Lakselv/Nordkapp)

Sverige og Finland

Mange reisende fra Sør-Skandinavia og kontinentet velger å kjøre den ene veien gjennom Sverige og evt. Finland. Her er veiene rettere og fartsgrensene høyere, så man legger kilometrene fortere bak seg. Så kan man krysse over til Norge på flere mellomriksveier:

Sverige – Norge: Disse veiene utsatt for vinterstenging en sjelden gang om vinteren. Fra sør mot nord: 

 • Rv73 Storuman – Tärnaby – Krutvatnet- Trofors
 • E12 Umeå – Storuman – Umbukta – Mo i Rana: «Blå vägen
 • Rv 77 Arjeplog – Junkerdalen – Rognan – Bodø: «Silvervägen»
 • E10 – Kiruna – Riksgränsen – Narvik – Lofoten

Finland-Norge: Disse veiene er svært sjelden vinterstengt. Fra vest mot øst: 

 • E8 Rovaniemi – Kaaresuvanto (bru til Karesuando, Sverige) – Kilpisjärvi – Skibotn – Tromsø
 • E93 Rovaniemi – Hetta – Kautokeino – Alta – Nordkapp
 • E92  Rovaniemi – Ivalo – Karigasniemi – Karasjok – Nordkapp
 • E75 Rovaniemi – Ivalo – Utsjoki – Tana
 • Rv893 Rovaniemi – Ivalo – Näätämö – Neiden – Kirkenes

Russland – Norge: Grensekryssing forutsetter visum. 

 • E105 Murmansk – Zapoljarnij – Storskog – Kirkenes

13 steder å se midnattssola

Reiseavstander 

Reiseavstandene er hentet fra Google Maps, og vi kan ikke garantere at reisetidene stemmer. 

 • Oslo-Brønnøysund: 864, 12 timer, E6 og Fv 17
 • Oslo-Bodø: 1197 km, 16 timer, E6 til Fauske, Rv. 80
 • Oslo-Svolvær:  1450, 20 timer via E6, ferge Bognes-Lødingen
 • Oslo-Tromsø: 1642, 22 timer, E6, E8 fra Nordkjosbotn
 • Oslo-Nordkapp: 1985, 25 timer (via Sundsvall/Sverige, Kautokeino)
 • Oslo-Kirkenes: 1915, 24 timer (via Sundsvall, Rovaniemi (Finland))
 • Stockholm – Nordkapp:  1736km, 21 timer (via Luleå, Kolari, Kautokeino)
 • Helsinki – Kirkenes:  1350 km, 16 timer via Jyväskylä, Rovaniemi,  Ivalo
 • Berlin – Tromsø: 2668 km, 30 timer via Stockholm  (E4), Karesuando, Skibotn
 • Amsterdam – Svolvær:  2842 km, 33 timer via Stockholm, Arjeplog, Junkerdal, Fauske.
 • Gibraltar-Nordkapp: 5530 km 56 timer, via Paris, Stockholm og Kautokeino. 
 • Kilde: Google maps. Vi tar alle forbehold.