Kystruten er verdens vakreste sjøreise

Helgelands eventyrlige øyrike, Lofotveggen, Lyngsalpene og den nakne Finnmarkskysten fra førsteparkett; ingen sjøreise er så vakker og variert som kystruten.

Verdens vakreste sjøreise

Kystruten, eller som tidligere Hurtigruten, er en av verdens klassiske reiser. Tindene som tårner opp over Ørnes en tidlig morgen, barna på skolen i Selsøyvik som vinkter, kvitfisk rundt båten i Varangerfjorden eller nordlys over toppene i Kågsundet; reisen er fylt av det vakre og uforutsette.

Kystruten er et praktisk transportmiddel

Den reisende i Nord-Norge finner fort ut at kystruten både er praktisk og behagelig for rundreise i Nord-Norge. Når klokka slår tre, går Hurtigruten fullpakket ut fra Bodø til Lofoten. Fra Lofoten er det en natt og en halv dags fantastisk vakker seiling til Tromsø. En natt på Lopphavet tar deg videre til Nordkapp, og derifra er det en natt til Kirkenes.

Ofte stilte spørsmål

Du kan bli med Hurtigruten inn i Trollfjorden hver dag på nordlige og sydlige seilaser. I dårlig vær vil den ikke gå inn i den trange fjorden.

Fordi selskapet Hurtigruten AS eide merkenavnet «Hurtigruten» fikk ikke den nye konkurrenten Havila Kystruten bruke begrepet hurtigruten, derfor bruker de og andre omtaler denne strekningen som «kystruten». 

25 anløp

Kystruten anløper 25 havner i Nord-Norge, og varigheten er fra 5 minutter til 4 timer, alt etter størrelsen på anløpet. Det er fritt fram til å gå i land, og passasjerene flanerer i glasshuset i Bodø eller i Storgata i Tromsø, de klatrer opp byfjellet Salen i Hammerfest eller går på russemarked i Kirkenes.de mest forherdede tar en pils på Styrhuset i Svolvær. Det mest relevante er nok Hurtigrutemuseet i Stokmarknes.

Sommerhurtigruten

En reise i midnattssola har lenge vært populært, og skipene blir fort fulle om sommeren. Drar du på impulsreise med Kystruten i juni, vil du ofte oppleve at det ikke er ledige lugarer. Mange velger da å reise kortere strekninger, eventuelt å legge seg ned på en sofa noen timer i den lyse natta. Uansett er Kystruten en praktisk måte å bevege seg opp og ned mellom alle reisemålene i Nord-Norge, sove kan man gjøre hjemme. Om man ikke trenger lugar, er det stort sett aldri fullt.

På jakt etter nordlyset med kystruten

Vinteren kommer i to utgaver i Nord-Norge, den mørke nordlysvinteren fra november til januar, og så den lyse i mars og april. Februar danner overgangen mellom de to, med lyse dager og nordlysnetter. I mars-april er landskapet kledd i hvitt, sola er tilbake med styrke, og været er det tørreste i hele året.