Det som kanskje er verdens sterkeste tidevannstrøm ligger bare 20 kilometer øst for Bodø by. Saltstraumen yrer av liv på overflaten, og skjuler mang en skatt under den dansende vannskorpen.
Mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden presser 400 millioner kubikkmeter med vann seg inn i det trange sundet hver sjette time . Resultatet er en strøm med en hastighet på nesten 20 knop, 37 kilometer i timen. Farten skaper de karakteristiske strømvirvlene som skrur rundt i Saltstraumen. Tidevannsstrømmen er et praktfullt skuespill som topper seg hver sjette time. Det er imidlertid mye mer i Saltstraumen enn det du ser ved første blikk.
Saltstraumen føles i alle sanser
Ta deg tid til å føle på Saltstraumen. Sett deg ned på et av svabergene, se opp mot de spisse Børvasstindan på andre siden av sundet. Så følger du med på vannet som strømmer forbi deg, på strømvirvlene, på måsen som styrter ned for å ta fisk som er lokket inn av vannet. Dette er et naturens underverk du ikke bør rote bort med stress og filming med mobilkamera.
En vitenskelig forklaring på Saltstraumen
Saltstraumen er naturligvis også et sted som tiltrekker seg forskningens lys, og det er kanskje nettopp den vitenskapelige vinklingen som virkelig gir deg innsikt i hvordan dette fascinerende skuet oppstår. Visste du for eksempel at ny- og fullmåne er med å påvirke Saltstraumen til å bli verdens sterkeste tidevannsstrøm? Nå er det litt vanskelig å måte hvilken tidevannsstrøm i verden som er sterkest, og det er også noen kandidater i blant annet Skottland, Japan og Canada som konkurrerer med Saltstraumen. Uansett er Saltstraumen blant verdens aller mest imponerende.
Å fiske i Saltstraumen er populært, men du trenger ikke gjøre det
Du har kanskje sett bildene av folk som fisker i Saltstraumen. Både lokale og turister drar inn til Saltstraumen for å fiske, siden fisket av sei, torsk, kveite og breiflabb er så godt her. Imidlertid er det problemer knyttet til sportsfisket med stang. Sluket har nemlig lett for å sitte fast i tang og tare i det grunne farvannet. Siden området er så lite, blir det etter hvert mange sluker og fiskeliner per kvadratmeter på sjøbunnen. Blyslukene og fiskelinene, fiskesnørene, forurenser sjøbunnen og utgjør en fare for både sjøfugl og livet nede i vannet. Før det kan de drepe ærfugl som dykker og krabber som surrer fast klørne. Venner av Saltstraumen dykker jevnlig for å plukke opp kroker for å begrense skadene. Du kan altså vurdere å la være å fiske.
Det handler om timing
Om du blingser på tiden, kan du bli snytt for showet. Fire ganger i døgnet er det nemlig fullstendig flatt vann i Saltstraumen. Tre timer senere når forestillingen absolutt klimaks. Ettersom tidspunktene for flo og fjære flytter på seg, må tidspunktene sjekkes opp. Dette har imidlertid turistkontoret i Bodø full kontroll på, og på deres hjemmesider kan man lese av når strømmen er på det sterkeste. Ønsker du å toppe opplevelsen, kan du legge besøket ditt til perioden rundt fullmåne eller nymåne. Den aller største effekten er gjerne i påskeuken, når påvirkningen fra månen er spesielt sterk.
Ofte stilte spørsmål om Saltstraumen
Saltstraumen ligger 28,5 kilometer kjøring fra Bodø Sentrum. I himmelretning er det ca. 20 kilometer i sør-østlig retning.
Det er svært populært å fiske i Saltstraumen. Det har imidlertid noen konsekvenser for miljøet, først og fremst at slukene blir hengende fast i tang og tare i det grunne farvannet. Dermed blir etter hvert hele sjøbunnen full av metaller og spisse kroker som forurenser og er en fare for dyrelivet. Sjøfugl, fisk og krabber kan også surre seg inn i fiskesnørene. Du kan derfor vurdere om du heller bør sitte på svabergene, nyte utsikten mot strømmen og Børvasstindan og la være å fiske.
Det er fritt fiske i Saltstraumen, som over alt ellers i saltvann. Fiske med stang kan imidlertid utgjøre en risiko for dyrelivet, så du kan vurdere å ikke fiske akkurat der.
Det koster ingenting å fiske i Saltstraumen, da fiske i saltvann ikke krever fiskekort. Av miljøhensyn kan det imidlertid være en ide å fiske et annet sted i havet.
Usikkert, men verdens største sei på stang er fanget i Saltstraummen, på hele 22,7kg!
Det går buss fra sentrum av Bodø til Saltstraumen. Sjekk med Turistkontoret
Saltstraumen er et naturens underverk
Under overflaten skjuler Saltstraumen et skattkammer
Under strømvirvlene skjuler det seg mye artig. Livet i Saltstraumen består av uendelig mange farger, og den vakreste av dem alle er kanskje sjøanemonen. På grunn av det enestående livet under vann det er blitt et marint verneområde, og mange lokale krefter rundt Saltstraumen har opprettet en interessegruppe som kjemper for å bevare og informere om det uendelig vakre som befinner seg i strømdypet.
Dykking i Saltstraumen er ikke for hvem som helst
Den beste måten å oppleve den skjulte skatten på, er naturligvis ved å komme deg ned dit selv. Organiserte dykketurer til Saltstraumen finnes, men det settes minimumskrav. Har du litt erfaring (min. AOW 50+) vil du kunne oppleve et skue som er få forunt. Stedet er også svært populært for undervannsfotografer, og om du ikke har gått til innkjøp av vidvinkel ennå, er det noe du har veldig lyst på når du skal ned under vannoverflaten til Saltstraumen.
Opplev Saltstraumen med RIB
Saltstraumen er historisk grunn
Man kunne kanskje tro at Saltstraumen hadde vært der for alltid, men faktisk så er den ikke stort eldre enn 3000 år gammel. Langt eldre er derimot bosetningene som er funnet i områdene hvor du i dag finner Saltstraumen. Man estimerer at bosetningene som er funnet er omtrent 11.000 år gamle, og forskere regner med at de rike ressursene fra havet er en av hovedgrunnene for at dette noen av de eldste bosetningene som er funnet i Norge. Historieinteresserte kan være med på tur langs Saltstraumen, og lære mer om hvordan mennesker har livnært seg av området i mer enn 10.000 år.
Fjellturer i nærheten av Saltstraumen
Børvasstindan ruver sør for Saltstraumen, og skjuler noen av de flotteste fjellturene som Norge har å by på. De er mindre kjent enn sin nabo Lofoten, men området er en perle for folk med et brennende hjerte for friluftsliv. Om du vil så finnes det organiserte turer som gjør at du kan kombinere en fjelltur med et besøk ved Saltstraumen.