Saltstraumen

Verdens sterkeste tidevannstrøm

Tommy Andreassen

Det som kanskje er verdens sterkeste tidevannstrøm ligger bare 20 kilometer øst for Bodø by. Saltstraumen yrer av liv på overflaten, og skjuler mang en skatt under den dansende vannskorpen.

Mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden presser hver sjette time 400 millioner kubikkmeter med vann seg inn i det trange sundet. Resultatet er en strøm med en hastighet på nesten 20 knop (37.04 kilometer i timen), og de karakteristiske strømvirvlene som skrur rundt i Saltstraumen. Tidevannsstrømmen har noen åpenbart synlige skatter. Men, mindre kjent og langt flere er de skjulte skattene som fascinerer interesserte verden over.

En vitenskelig forklaring på Saltstraumen

Saltstraumen er naturligvis også et sted som tiltrekker seg forskningens lys, og det er kanskje nettopp den vitenskapelige vinklingen som virkelig gir deg innsikt i hvordan dette fascinerende skuet oppstår. Visste du for eksempel at ny og fullmåne er med å påvirke Saltstraumen til å bli verdens sterkeste tidevannsstrøm? Saltstraumen er ikke den eneste tidevannstrømmen i verden, og diskusjonene om det faktisk er den sterkeste er et spørsmål som det enda ikke er satt to streker under svaret på. Men, at Saltstraumen er i verdensklasse er det ingen særlig tvil om.

Fiske i Saltstraumen er helt spesielt

Om du har besøkt Saltstraumen, så vil du garantert huske at området yret av ivrige sportsfiskere. Faktisk har Saltstraumen særdeles rike forekomster av sei, torsk, kveite og breiflabb. Nok til å få ivrige sportsfiskere til å flokke seg rundt de beste fiskeplassene til alle døgnets tider. Men, det er plass til mange, og Saltstraumen er et flott sted for å nyte medbrakt niste – mens resten av følget prøver fiskelykken i Saltstraumen. Kanskje det blir første gangen du fisker under midnattssolen?

Midnattssolfiske ved Saltstraumen

Ofte stilte spørsmål om Saltstraumen

Saltstraumen ligger 28,5 kilometer kjøring fra Bodø Sentrum. I himmelretning er det ca. 20 kilometer i sør-østlig retning.

Ja, det er lov å fiske i Saltstraumen. De samme reglene som tradisjonelt havfiske gjelder også i Saltstraumen.

Nei, det koster ingenting å fiske i Saltstraumen.

Usikkert, men verdens største sei på stang er fanget i Saltstraummen. Hele 22,7kg!

31. mai til 12.juli, de samme datoene som det er midnattssol i Bodø.

Under overflaten skjuler Saltstraumen et skattekammer 

Et skattekammer som du selvfølgelig er interessert om du fisker. Men, det er mer enn det du kan få på stang som skjuler seg overflaten av Saltstraumen. Livet i Saltstraumen består av uendelig mange farger, og den vakreste av de alle er kanskje sjøanemonen. Faktisk, det er så vakkert at det er blitt et marint verneområde, og mange lokale krefter rundt Saltstraumen har opprettet en interessegruppe som kjemper for å bevare og informere om det uendelig vakre som befinner seg i strømdypet.

Dykking i Saltstraumen er ikke for hvem som helst

Den beste måten å oppleve den skjulte skatten på, er naturligvis ved å komme deg ned dit selv. Organiserte dykketurer til Saltstraumen finnes, men det settes minimumskrav. Har du litt erfaring (min. AOW 50+) så vil du kunne oppleve et skue som er få forunt å få oppleve. Stedet er også veldig populært for undervannsfotografer, og om du ikke har gått til innkjøp av vindvinkel enda, så er det noe du har veldig lyst på når du skal ned under vannoverflaten til Saltstraumen.

Opplev Saltstraumen med RIB

Saltstraumen er historisk grunn

Man kunne kanskje tro at Salstraumen hadde vært der for alltid, men faktisk så er den ikke stort eldre enn 3000 år gammel. Langt eldre er derimot bosetningene som er funnet i områdene hvor du i dag finner Saltstraumen. Man estimerer at bosetningene som er funnet er omtrent 11.000 år gamle, og forskere regner med at de rike ressursene fra havet er en av hovedgrunnene for at dette noen av de eldste bosetningene som er funnet i Norge. Historieinteresserte kan være med på tur langs Saltstraumen, og lære mer om hvordan mennesker har livnært seg av området i mer enn 10.000 år.

Fjellturer i nærheten av Saltstraumen

Børvasstindan ruver sør for Saltstraumen, og skjuler noen av de flotteste fjellturene som Norge har å by på. De er mindre kjent enn sin nabo Lofoten, men området er en perle for folk med et brennende hjerte for friluftsliv. Om du vil så finnes det organiserte turer som gjør at du kan kombinere en fjelltur med et besøk ved Saltstraumen.

Dronefoto av Saltstraumen