Trondenes, Trondarnes, det har noe høytidsstemt over seg. I over tusen år har dette stedet i utkanten av Harstad by vært sentrum i et vidstrakt område av frodige jordbruksbygder i Sør-Troms. Området er en gjenganger i Snorres kongesagaer, og knyttes til størrelser som Tore Hund og Asbjørn Selsbane. De sovjetiske krigsfangene som var med på å reise noen av verdens største kanoner under 2. verdenskrig, må imidlertid ha følt lite av historiens vingeslag. Setter du av en avslappet dag på Trondenes, blir den fylt av fascinerende historie, lek og moro, men også det dypeste alvor.
Trondenes kirke verdens nordligste middelalderkirke
Trondenes kirke har stått her i 800 år
Høyreist ved Vågsfjorden står den der, kirken på Trondenes. To stavkirker sto kanskje her i rekkefølge før den statelige steinkirken ble påbegynt en gang før 1200. Vi kjenner ikke detaljene, men taket i skipet er lagt midt på 1400-tallet, så arbeidet må ha tatt tid. Dette er en av de største bygdekirkene fra middelalderen i Norge, og den er bygd i gotisk stil.
Kirken er rikt utsmykket
I koret står tre gotiske alterskap fra tida rett før eller rett etter 1500. De kom via Bergen fra Nord-Tyskland, og var en del av den internasjonale tørrfiskhandelen. Orgelet er fra slutten av 1700-tallet, og har en klassisistisk orgelfasade. Når man ser godt etter, ser man omrisset av helgenfigurer malt på murene, en gang har de nok hatt strålende, sterke farger. Med de nyere glassmaleriene minner stemningen om den som må ha vært der i katolsk middelalder.
Kirkegårdsmuren er enda eldre enn kirken
Mellom kirken og sjøen ligger det rester av befestninger fra 1100-tallet. Disse skulle beskytte stavkirken som sto her før mot angrep. Vakkert beliggende, statelig, rikt utsmykket og med en spennende historie er Trondenes kirke av de stedene i Nord-Norge hvor historien kommer oss nærmest.
Trondenes Historiske Senter forklarer sammenhengen
En fin gangvei leder fra kirken bort til Trondenes Historiske Senter. Dette museet tar for seg hele historien med utgangspunkt i kraftsenteret Trondenes. Det starter langt tilbake, med en vakker halskrage fra bronsealderen. Den store gryta i bronse fra folkevandringstida fra Bjarkøy er den største i landet. Interiøret i Trondenes kirke er også gjenskapt, med et fargestrålendeinteriør. Utstillingene setter Trondenes i sammenheng, og tegner lange linjer.
Trondenes historiske senter tar deg tilbake til middelalderen
Plutselig er du tilbake i middelalderen
Syns du det er vanskelig å se for seg middelalderen ut fra en historisk utstilling? Dette har Trondenes Historiske Senter gjort noe med. På sørsida av senteret ligger årestua, gjenskapt etter gamle funn på Trondenes. Utsida er kledd i tjukk torv, og inni er det hyggelig stemning i det store fellesrommet rundt åren, altså bålet midt på. Rundt ligger en linåker, hønsehus, kjøkkenhage, grisehus og en splitter ny stavkirke.
Guidene kommer også fra middelalderen
Jorunn er husfrua på gården, og er både from og ivrig i sin katolske gudstro. Ho Gunvor i skaret, derimot, har mest tro på de gamle maktene, og er ikke å se i kirka, men hjelper til med skavanker og kjærlighetsspørsmål. Tjenestejenta Frøydis jobber hardt og mye i årestua, selv om sønnen i huset har satt barn på henne. Halte Haldor, som er mest halt når han husker på det, er ikke med de andre på havet, og ses mens han reparerer gjerder og gjør annet. Sammen med høner, en ullgris og sauer er et helt persongalleri ute på gården. Om sommeren blir barn og voksne kjent med dem, siden de er flinke til å fortelle.
Den første stavkirken siden middelalderen bygges på Trondenes
Sommeren 2021 reiste et nytt bygg seg, nemlig en stavkirke. En stavkirke var forgjengeren til Trondeneskirka, og vi er nokså sikre på at stavkirker var vanlige langs den nordnorske kysten. Denne er imidlertid basert på Haltdalen stavkirke fra Sør-Trøndelag, som er den enkleste og minste av Norges 28 bevarte stavkirker. Nå framover vil kirken bli innredet og utsmykket, slik at den fremstår så mystisk og andaktsstemmende på oss som kirkene må ha gjort på 1200-tallet.
Krigshistorien kommer oss nært
Krigsutstillingen er på en gang lokal og universal. Konstantin Seredintsev var en fange som skrev dagbok. I en egen utstilling på Trondenes historiske senter fortelles historien om fangeleiren på Trondenes, med Konstantins nedtegnelser som rød tråd og øyenvitneskildring. Konstantin beskriver det tunge arbeidet og de fullstendig utilstrekkelige matrasjonene, og han skriver «vi er kommet hit for å dø». Dessverre var han sannspådd, etter bare tre måneder døde han etter altfor mye arbeid og altfor lite mat.
Konstantin døde av utmattelse og sult i 1943 på Trondenes
Fangeleiren ligger rett nord for kirken
Det første du ser nord for kirkegårdsmuren ved kirken, er det lille monumentet som ble reist i 1945 over hundrevis av døde krigsfanger. Når du ser nærmere etter, er det åpne området full av smuldrende betongsokler. For å få et overblikk, kan du se på krigsutstillingen inne på Trondenes historiske senter.
Adolfkanonen er en gigant
Årsaken til all lidelsen ligger oppe på åsen, nemlig Adolfkanonen. Dette er en av verdens største kanoner fra 2. verdenskrig. Til sammen fire kanoner, én av dem fullstendig vedlikeholdt, kunne treffe mål på kaia i Narvik rundt 50 km i luftlinje av gårde. Kanonene skulle nemlig vokte innseilingen til jernmalmhavna fra nord. Byggingen av kanonen kostet flere hundre sovjetiske krigsfanger livet. Adolfkanonen ligger inne på militært område på Trondenes fort. Dermed må besøk avtales i god tid med turistkontoret.
En av 2. verdenskrigs største kanoner
Historisk vandring på Trondenes binder sammen krig, middelalder og vikingtid
I sommerferien tilbys det historiske vandringer med guide i kulturlandskapet på Trondenes. Den går fra museet via kirken til fangeleiren. Her får man full innføring. Så følger det lille vatnet Laugen, og ser man på tuftene etter Finnmarksleiren. Rett etter krigen ble det bygd en brakkeby for flykninger fra det nedbrente Finnmark. De bodde her mens de ventet på å få komme hjem, de siste forlot rundt 1950. Til slutt ender vandringen opp i Altevågen, hvor det finnes nausttufter som må ha vært bygd til store, imponerende vikingskip. Du kan selvsagt også gjøre det på egen hånd, også på sykkel.
Ta lunsjen på Trondenes
Du trenger en matpause mellom alt som er å se. Kafeen på Trondenes Historiske Senter serverer is, vafler, smørbrød og salater. Det betyr at du virkelig kan legge dagen ute på Trondenes.
Ta beina fatt på Trondenes
Elsykkel er den artigste måten å komme dit
Vi har én favorittmåte å komme seg til Trondenes på; elsykkel. Turistkontoret i sentrum leier ut el-sykler, og deler ut snope kart som kan brettes sammen i lomma. Har du sykkel en dag, kan du se alle severdighetene på Trondenes, du kan følge den historiske stien og du kan ta deg en sving innom folkeparken. Litt trening blir det, og du får sett mye harstadhverdag på veien. Om vinteren bør man ta en vurdering av kjøreforholdene, men det kan ofte sykles om vinteren også.
Vess det ikkje går buss…
…het en gammel hitlåt fra Harstad. Selvsagt går det rutebuss til Trondenes, spør om tidene på turistkontoret. Så går det en fin vandresti utover, det tar omtrent tre kvarter å gå de vel 3 kilometerne fra turistkontoret. Har du egen bil, er det gjort på få minutter, og det er parkering mellom kirken og Trondenes Historiske Senter. Smådistansene tar du til fots.
Trivelige Harstad sentrum ligger nært
Om Trondenes er gammel, er Harstad by ganske ny. I 1904 kom byrettighetene til, og Harstad utviklet seg til en liten industriby med blant annet skipsverft og næringsmiddelindustri. I sentrum ligger det flere pene gårder i tre og stein fra århundreskiftet og framover, i jugend og historisme. Du kan med andre ord bruke tid for å se og ta bilder i sentrale Harstad, så vel som i villastrøkene like ved. Harstad kirke fra 1958 er tegnet av Jan Inge Hovig, og utsmykningen portretterer Grønlands apostel Hans Egede.
Mat og kaffe er langt fra historisk i Harstad
Man spiser særdeles godt i Harstad, byen har nemlig et par virkelig gode restauranter som kombinerer lokale råvarer og moderne, internasjonal tilberedning. I tillegg har byen mange trivelige kaffebarer av det moderne slaget. Det er med andre ord rikelig anledning til å dingle på kafe og drikke kaffe etter all kulturen og historien, og avslutte kvelden med et godt måltid.
Årstidene påvirker åpningstidene
De fleste kommer til Trondenes i sommerferien. Da har museet, kirken og kanonen de romsligste åpningstidene, kafeen er åpen og det er folk over alt. Harstad er imidlertid ennå nokså uoppdaget, så nedrent er det uhyre sjelden. Utenom sommersesongen er imidlertid åpningstidene begrenset, og du trenger å planlegge på en annen måte.
Få hjelp til planleggingen
Vi anbefaler et besøk på den trivelige turistinformasjonen midt i Harstad sentrum. Konsulter også Visit Harstads hjemmeside for oppdatert informasjon om åpningstider. De informerer om andre aktiviteter, overnatting, mat og alt det andre som trengs for et trivelig opphold.