Knut Hansvold

Følg snøplogen til Nordkapp midt på vinteren

Blant kandidatene til tittelen ”Verdens ende” er Nordkapp blant de mest åpenbare. Bli med på kolonnekjøring til Nordkapplatået midt på vinteren, og du forstår hvorfor. Skal du til Nord-Norge om vinteren, kan Nordkapp være siste stopp

Season

Oktober – April

Difficulty

Lett

Duration

3 timer

Nordkapp, Europas nordlige endepunkt, var tidligere helt utilgjengelig på vinterstid. Når snøen kom, ble det bare brøytet til Skarsvåg. Den eneste måten å komme videre på, var å gå på ski til en nedstengt Nordkapphall. Nå kan du komme dit hele året, om nordvesten er i humør!

Plogen kjører først, så kommer bussen

Nå går det kolonner til Nordkapp også på vinteren. Det betyr at det kjører en snøplog foran, og så følger det en buss med gjester fra Hurtigruten og andre reisende (buss mandag til fredag). Så kan andre bilister følge etter. De førti minuttene opp til Kappa, Nordkapp, går over ei ganske flat vidde med bratte kanter som stuper ned i havet. Underveis får du se de fargerike husene i de små fiskeværene Kamøyvær og Skarsvåg i små glimt.

Vinterstid er stemningen annerledes

Nordkapp er jo et hektisk og travelt reisemål om sommeren. Vinterstid er stemningen helt annerledes. På platået veksler gnistrende vakkert vintervær med iskald sno og kraftig vind med sludd som pisker i ansiktet. Farlig er det ikke, platået er godt sikret, og i ekstremvær blir turen likevel avlyst. Inne er det varmt og godt, åpen kafé, suvenirbutikk med nordkappstempel på postkortene og filmvisning på fem enorme skjermer nede i grotten. Trygt, varmt og komfortabelt er det, men definitivt med en følelse av verdens ende. Og det er jo det Nordkapp handler om.

Værforbehold må skrives med stor V

Finnmark om vinteren kommer med få garantier. Når de polare lavtrykkene feier inn fra Nordishavet, holder vettige finnmarkinger seg innendørs. Kolonnen blir da avbestilt. Rett og slett. Finnmarksværet er heldigvis ikke langsint, så om du har tid, er forholdene oftest veldig gode dagen etter, med fokkskavler i skulpturelle former.

Honningsvåg er utgangspunktet

Fiskeværet Honningsvåg med rundt 3000 innbyggere er utgangspunktet for nordkappturen. Benytt sjansen til å pleie samvær med det åpenhjertige, gjestfrie og uendelig verbale folket i Honningsvåg. ”Nøden” er Honningsvågs legendariske vannhull. Går du hit, er du garantert selskap. Besøk også gjerne Nordkappmuseet,

Bli med til Nordkapp på vinteren

Klar for en reise til Europas ytterpunkt?