Hundekjøring med den beste nista nytes i Alta

I hundekjøringsmetropolen Alta holder en av nestorene i norsk hundekjøring til, Trine Lyrek. Hun ønsker både nybegynnere og erfarne hundekjørere med inn i furuskogen og opp på Finnmarksvidda. På hennes turer får man også den beste turmaten, takket være kjæresten.

Trine ble hekta på hundekjøring første gangen

Etter den første turen med hundeslede på folkehøyskole skjønte Trine at det var hundekjøring hun skulle drive med. Etter det har livet dreid seg om hundekjøring, med både Finnmarksløpet og legendariske Iditarod i Alaska på merittlista. Men det betyr ikke at du må være erfaren hundekjører for å få være med henne på tur, hun tar like gjerne imot absolutte hundekjøringsdebutanter.

Hundekjøring kan alle få til

En liten hundekjøringstur er noe alle kan få til, mener Trine. På de korte turene på under tre timer lærer man fort hvordan man kjører hund. Trine vil gjerne at alle skal få prøve seg Hun står gjerne på meiene bak usikre gjester og holder rundt dem mens de strever med balansen. To og to deler sleden, en kjører og en sitter. Når det er på tide å bytte, påser Trine at alle får prøvd seg, at for eksempel kona ikke bare lar mannen kjøre hele tida. På den måten forlater førstegangskjørerne Trine med en god opplevelse av mestring.

Lengre dager betyr lengre turer

Over midten av januar, når sola bader åstoppene på vidda i gull mens det ennå er solskygge mellom furutrærne nede i Altadalen, gjør Trine en skikkelig solrunde på Finnmarksvidda, med masse hundekjøring i løssnø og blått lys. Fra slutten av mars til ut april, når dagene er lange og den verste kulda har gitt seg, er det tid for lengre turer. Trine setter opp et program med 3, 4, 5 og 8 dagers turer. På disse turene kjører man gjerne 30 km om dagen, og det overnattes på fjellstuene på Finnmarksvidda. Den lengste turen har også tre teltovernattinger

Kjæresten lager verdens beste niste

Når man er på langtur, er det godt med varm lunsj. Da er det greit med en kjæreste som lager verdens beste turmat, det er intet frysetørret eller kaldt. Johnny Trasti er nemlig en mesterkokk med egen restaurant. Alta ligger skjermet til i innlandet, med mye stabilt, kaldt vintervær. Skogkledde dalbunner, fjell og Finnmarksvidda i sør gir et variert landskap å kjøre hund i, så Trine har aldri avlyst en tur. Med gode lokalkunnskaper vet hun og hundekjørerne hennes alltid hvor de skal kjøre.

Hundene har det like artig som du

Trines hunder er toppidrettsutøvere. De 60 huskyene brukes ikke bare til korte turistsløyfer, de er med på Finnmarksløpet, Europas lengste hundeløp, og kan springe uavbrutt i sju-åtte timer. Det betyr at man på langturer kan kjøre hund så lenge det er artig i lyse senvinterkvelder, og så slå leir når man er lei. Alt kan man gjøre i trygg forvissning om at hundene har det like morsomt som du har det.

Til sist kommer belønningen

Noen kilometer fra Alta Sentrum, inne i en furuskog, ligger Trines hundegård. Her venter også belønningen etter innsatsen, nemlig kjæresten Johnny Trastis restaurant. Man kan altså avslutte turen med et førsteklasses gourmetmåltid som Finnmark som tema.

Skal du til Alta?

En tur til Trasti og Trine i Alta er en opplevelse du sent vil glemme. Gå videre for å besøke de!