Over to måneder om sommeren bader Tromsø i midnattssol. Åkei, det kan jo være det bades i midnattsregn også, da, men lyst er det uansett. Hvordan skal du gjøre mest mulig ut av midnattssola? Her følger noen tips.
Midnattssola skinner fra omtrent 18. mai til rundt 25. juli i Tromsø, altså i over to måneder. Været er selvsagt svært underholdende her ute ved kysten, men ofte er det opplett om kvelden og midnattssola kjemper seg gjennom skyene. Kanskje hun (…sola er en høyst kvinnelig eksistens på tromsøværing..) ikke selv er synlig, men gjenskinnet ned på sjøen ved Ringvassøya avslører hvor hun er.
I sentrum leker midnattssola med skyggen
Storgata, selve det bankende hjertet i Tromsø, ligger i skyggen ved midnatt. En åsrygg og etter hvert mange høye hus i nord sperrer for sola over det meste av sentrum. Rundt to på natta står riktignok sola rett i enden av Storgata og blinder glade bargjester på vei hjem, men det er jo en god time for sent. (Ikke spør hvorfor jeg vet dette..).
Midnattssola er få minutter borte
Du må altså oppsøke midnattssola. Ett fint punkt å besøke er Nordjetéen, den moloen som stikker ut i sundet rett sør for Tromsøbrua. Her bygges det riktignok en del i 2021, men du kommer deg lett gjennom til Løkta og den aller ytterste delen. Også området ved Scandic Ishavshotel helt nede på kaia nås av strålene på midnattssola. Så er det jo veldig greit å gå opp på brua, og når du først har kommet så langt, går du kanskje over til andre sida, til Ishavskatedralen. Denne kirken glitrer i midnattssola hele sommeren. Det er altså ikke snakk om å gå langt fra Storgata.
Ingenting slår utsikten fra Fjellheisen
Fra 421 meter høyde på Fjellheisen ser du ikke bare Tromsø sentrum, du ser hele byen, fjellene på Kvaløya og på Malangshalvøya, alle vannveiene rundt og rett i nord, over toppene på Ringvassøya midnattssola på en god dag. Heisen går helt fram til ett på sommeren, så du rekker å få med deg det laveste punktet rundt kvart på.
Ta en lett fjelltur for å se midnattssola
Om du setter ekstra pris på midnattssola, kan du ta en midnattssolvandring til en fjelltopp i nærheten. Tromsø har en lang rekke fjelltopper, men disse er enkle å ta:
- Sherpatrappa opp til Fjellheisen er en svært enkel måte å stige 400 høydemeter på. Ønsker du variasjon, kan du gå opp en lengre tur til høyre (eller sør for) Fjellheisen på en skikkelig skogs- og fjellsti, i alle fall én av veiene.
- Ørnfløya overvåker fiskeværet Sommarøy helt ute i havet en time vest for Tromsø. Herfra ser du nordover til klippeøya Håja, med midnattssola til venstre. Om du ikke overnatter på Sommarøy, trenger du bil.
- Movikhammaren er en lavere topp rett nord for bebyggelsen i Kroken på Tromsøs fastland. Herfra ser du hele byen badet i midnattslys sørover, og så ligger fjellene på Ringvassøya med selve sola rett i nord. Det går bybuss til Kroken fram til midnatt, men du må ta taxi tilbake. Et alternativ er å leie sykkel.
- Kjølen er et stort fjell på Kvaløya. Herfra ser du byen, fjellene på Kvaløya og ut mot det åpne havet. Har du ikke bil, kan du ta buss til Kvaløysletta og gå opp derfra. Så må det bli taxi tilbake.
Hva gjør du om du bare har én natt å gjøre det på?
Ikke alle har anledning til å være i Tromsø i ukesvis på sommeren. Noen ganger har man bare én natt å gjøre det på. I så fall bør det gjøres på følgende måte:
- Gå over brua for å dra på konsert. Du kan gå, eller ta bybuss, over til Ishavskatedralen. Det tar 15-20 minutter å gå, men for litt fotografering, samt å være tidlig ute for konserten kan du gå fra byen halv elleve, 22:30.
- Vær med på konserten i Ishavskatedralen. Konserten er en variert samling norsk musikk, og danner en flott innledning til kvelden. Når sola kommer inn gjennom det enorme vinduet, avtegner orgelpipene og lysekronene seg mot de hvite veggene. Det er svært stemningsfullt med den flotte musikken.
- Når konserten er over, går du til fots opp til Fjellheisen, det tar 10-15 minutter. Så tar du heisen opp, og vandrer litt rundt oppe på fjellet. Spis en is, ta bilder…kos deg og slapp av.
- Rundt kvart på ett, 00:45, er sola på sitt laveste. Da kan du si at du har sett midnattssola. Ta heisen ned klokka 01:00, den siste. Så kan du ringe en taxi fra fjellheisen for å hente deg, eller rett og slett gå over brua (30-40 minutters gange).
Litt praktisk om Tromsø og midnattssola
I følge www.timeanddate.no er sola, i alle fall delvis, over horisonten fra 18. mai til 25. juli. Dette gjelder fri sikt i nord, så vanligvis sier vi i Tromsø at sola skinner fra 21.mai til 21. juli, siden det ligger fjell i nord.
Nordnorsk sommer må i høyeste grad betegnes som et lotteri. Midnattståke og midnattsregn er helt vanlig, men det er lyst hele tida. Reiser du gjennom Nord-Norge, må du være klar til å slå til på fine kvelder får å få henne med deg.
På tradisjonell tromsøværing omtales substantiv av hunkjønn som «ho», slik som på nynorsk. «Pass dæ førr trappa, ho è bratt». Hos de yngre sniker pronomenet «den» seg inn nå om dagen. Imidlertid, sola fremtrer jo som en person for oss, både om sommeren og om vinteren, så dermed er akkurat sola fremdeles «ho» på god tromsøværing.
I følge www.timanddate.no er det midnatt 00:40 18. mai, mens tidspunktet forskyver seg ørlite gjennom midnattssolperioden til 00:50 den 25. juli. I følge sommertida burde vi hatt midnatt klokka ett, men ettersom Tromsø ligger øst i sentraleuropeisk tidssone, er midnattstidspunktet litt før. Klokka er jo et menneskeskapt påfunn…
Det skjer absolutt ingenting. Prosessen er så langsom at du ikke ser det med det blotte øyet, du må bare vite at nå er det midnatt.
Bybussene går til rundt midnatt. Fjellheisen, Ishavskatedralen og sentrum ligger i sånn passe gangavstand, så du kan gå. Om to-tre stykker deler en taxi, går det også fint, telefon +47 03011 og +47 02045. Et godt alternativ er å leie sykkel, man kommer fort frem og tilbake i byområdet på sykkel.