En brudesuite fra 1750 og et hovedhus i frodig sveitserstil, midt i den rikeste jordbruksbygda i Troms; Sandtorgholmen Hotell byr på en rik historie, gammeldags eleganse og moderne komfort.
I sørenden av Tjeldsundet, midt i den frodige bygda Sandtorg, med kort vei utover mot Lofoten, innover Ofotfjorden, sørover mot Bodø og verden og nordover mot Harstad og Troms ligger Sandtorgholmen. Den gang all samferdsel gikk sjøveis, var det nettopp her langs Tjeldsundet alle møttes.
Sandtorgholmen ble nevnt i 1321
Sandtorgholmen er nevnt første gang i 1321, og fra 1557 av har vi bevart navnelista på eierne. Så Sandtorgholmen har alltid vært en betydelig gård. Fra 1770 fikk imidlertid Sandtorgholmen vin og brennevinsbevilling. Der det er brennevin, kommer folk, og snart var Sandtorgholmen et betydelig sentrum midt i leia.
Ofte stilte spørsmål
Sandtorgholmen tar imot veifarende for bespisning og overnatting hele sommeren igjennom. Kjøkkenet er lokalt, og basert på lokale råvarer, og vinkjelleren fra 1770 er den eldste i Nord-Norge. Høst, vinter og vår er det mest kursgjester, bryllup og store bursdager som avvikles, så forhåndsbestilling er nødvendig. RiB-tur, fisketur, vandring i skog og fjell, grottevandring er blant aktivitetsmulighetene ut fra Sandtorgholmen.
Sandtorgholmens eget nettsted har langt mer informasjon.
Visit Harstads hjemmeside forteller om alt det spennende som finnes i Harstad
Sandtorgholmen ligger midt i leia
Fra 1800 var Sandtorgholmen poståpneri, og i 1838 fikk stedet fast anløp av dampskipet Prins Gustav, det første dampskipet som trafikkerte mellom Nord- og Sør-Norge. I 1867 nådde telegraflinjene Sandtorgholmen, og Oscar II av Norge-Sverige fant det helt naturlig å besøke Sandtorgholmen under sin berømte reise til Nord-Norge i 1873.
Sandtorgholmen hadde i sin tid 27 hus
På Sandtorgholmen var det krambu hvor lokalbefolkningen kunne kjøpe viktige importvarer som mel og sukker, samt brennevin og vin. En viktig handelsforbindelse var pomorene, handelsmenn fra Kvitsjøen i Nord-Russland. Sandtorgholmen var også et betydelig gårdsbruk. Tidlig på 1800-tallet hadde stedet 27 hus, og det bodde 28 fastboende her på det som var det rikeste handelsstedet nord for Trondheim.
Det hvilte en forbannelse over Sandtorgholmen
Under napoleonskrigene , da armoden var stor i allmuen, var det fremdeles velstand på Sandtorgholmen. Husfruen Maren Marie Christensen delte derfor ut matvarer til trengende. En samekone fikk hun imidlertid ikke lov av mannen Rasmus å hjelpe, han mente hun kunne fremkalle ondt og ulykke over gården. Da Rasmus var på reise, stakk hun likevel litt mat til den fattige kona. Den klarsynte kunne da fortelle at det skulle komme til å brenne tre ganger på Sandtorgholmen, og stabburet skulle være det eneste huset som skulle overleve. Dette slo til, stabburet fra 1750 sto i mot tre branner.
Sveitserstilen preger stedet
Det meste av bygningsmassen stammer fra etter brannen i 1906. Hovedhuset er et staselig sveitserhus. Stuene er ført tilbake til den opprinnelige stilen, og det har gått to og et halvt årsverk i malerarbeid. 27 studenter og 2 faglærere var involvert. I 1916 ble hovedhuset flyttet 200 meter, mens man fremdeles bodde der! Ved hjelp av smurte tømmerstokker, sterkt tauverk, taljer og hester ble huset formelig dratt nedover en liten bakke.
Det er krambu, bårdstue og sjå
Brygga og kaianlegget stammer også fra etter 1906. Her ble handel og krambu drevet. Bårdstua, huset for den eldste generasjonen, er fra 1850. Den gamle skjåen tjener i dag som resepsjon.
Du kan bestille rom og suiter
På brygga er det 10 trippelrom . Alle er komfortable og moderne, men henter sin inspirasjon fra den rike historien, med navn som «Poståpneriet», «Prins Gustav» osv, selvsagt utsmykket i henhold til temaet. Inne i hovedbygningen finnes det 4 suiter i sveitserstil.
Brudesuiten er på stabburet
Nygifte trekker seg imidlertid tilbake til brudesuiten i stabburet. Dette har vist seg å være en god start på ekteskapet: Det nåværende vertskapet har hatt 80 brudepar der inne, og de vet ikke at noen av dem har skilt seg!