I august og september gir vi motvillig slipp på sommeren i bytte mot deilige bær og flammende høstfarger. Tiltakende nattemørke gir nordlyset rom for sin dans på lette føtter.
Den 30. juli dukker midnattssola ned i havet ved Nordkapp, og nattemørket kryper inn over Nord-Norge. Først blir det bare litt skumt ved midnatt, men etter hvert kommer gatelyktene på og det tennes stearinlys. Og da sier noen alltid «jeg syns det er koselig, jeg…». Før høstjevndøgn 21. september er det likevel lyse kvelder. Tidlig i august kan årets høyeste temperaturer måles, men det kan også komme sukkerdryss på fjelltoppene. Snølaget forsvinner imidlertid igjen, vinteren er ennå måneder unna.
Dette er den beste tida for fjelltur, sier de lokale
Utover i august slipper klegg og mygg taket i skogen, snøflekkene i fjellet skrumper nesten helt bort, vannet i bekker og vatn er klart og rent og temperaturene behagelige. Mange venter til nå for å gå på de høyeste toppene, siden man ser så vidt og bredt i den klare lufta. I hundedagene i august kan man fort få shortstemperaturer, mens de friske høstfargeturene i september fordrer en ekstra ullgenser i sekken, for alle tilfelle.
Fargene skifter fra sommer til høst
August er en struttende overskuddsmåned av fuchsiafarget geitrams langs alle veikanter, røde rognebær og dypgrønt løv. I slutten av august blir dvergbjørka okergul med oransj i kanten og blåbærlyngen flammende rød høyt oppe på fjellvidda. I september kryper fargene ned i skogbeltet, først den sitrongule eller signalrøde aspa, så begynner rogna å skinne fra dypgult via lysende oransje og dyprødt til en overraskende lillafarge. Omtrent samtidig kler bjørka hele fjellsider i knallgult. En uke eller to flammer det som mest, så feier en storm prakten av gårde. Det kunne ikke vare.
Nordlyset starter helt på slutten av sommeren
Nordlyset får mer og mer spillerom
De første nordlysstrålene syns allerede i midten av august ettersom nattemørket kryper inn. Erfarne nordlysjegere kan få fantastiske bilder av de første nordlysene, men seriøs nordlysjakt bør vente til september. Fra midten av september er det imidlertid maksimale sjanser for å se nordlyset, og man kan jakte nordlys i milde høsttemperaturer. Du kan gjøre det så enkelt som å ta på deg en hodelykt og gå på nærmeste topp for å fotografere henne mot fjell og fjord. Vandrer du rundt i bebyggelsen, kan du fange henne over løvverket i trærne eller speilende i vannet i havna. I september finnes det også organisert nordlysjakt noen steder.
Bærhøsten bringer glede
Det knytter seg glad forventning i nord til bærhøsten. Noen år lokker oransje moltemyrer til uhemmet plukking tidlig i august, andre år har for mange hannblomster eller sen vårfrost ødelagt moltehøsten. Blåbæra i august er mer avhengig av den rette kombinasjonen av regn og sol. Tyttebærene tidlig i september er syrlige vitaminbomber med lang holdbarhet. Krøkebær (krekling) smaker lite, men plukkes for å lage mørkerød saft av. Sopp har de fleste nordpå liten forstand på, men soppinteressen er stadig økende. Soppentusiastene fra lavere breddegrader finner ofte mengder av til dels kostelige sopparter i august.
August og september er en overflodstid
I august er det en glede å gå på torget og kjøpe de gule, sprø og saftige målselvnepene. Kålrabi, gulrøtter og andre «sydfrukter» er også rikelig tilstede, sammen med lokalt dyrkede krydderurter. På sistesida i lokalavisene er det hvert år bilde av krokete, rare og likefrem uanstendig formede gulrøtter og de fnisete menneskene som har gravd dem opp. I september er det sauesanking på fjellet, og det frie sommerlivet er over. For noen av sauene er livet over punktum finale, og dette kan vi glede oss over i form av fårikål hjemme og deilige lammeretter på restaurant. Da kommer også potetene, for eksempel lokalsorten gulløye, som prises av gourmetkokkene.
Det normale livet starter igjen
Tredje uka i august starter skolene opp igjen. Dette er et sosialt startskudd for mye i Nord-Norge, i universitetsbyene setter glade studenter med nylig mottatt studielån sitt preg på utelivet, sangkor, hornorkester og syforeninger møtes etter sommerferien. Kort sagt starter det normale livet opp igjen. Dermed møter man blide og glade nordlendinger, uthvilte etter sommerferien og klare for hverdagen.
Møt de snakkesalige nordlendingene
Kulturhusene, teatrene, orkestrene og galleriene presenterer sitt høstprogram en gang i august. I barer og kafeer i byene og tettstedene er det langvarig gjensynsglede etter ferien. I skumrende kvelder toner intimkonsertene på utestedene, og det summer i intense samtaler over glassene. Du kommer lett i snakk med folk på denne tida, for det sosiale behovet er umettelig.
Løst og fast om sensommer og tidlighøst
Høstfargene kommer ikke til samme tid over hele Nord-Norge, og det er ikke sikkert de kommer til samme tid hver år heller. Helt i nordøst er høstfargene på topp de første dagene i september. I Troms skjer det gjerne i midten av september. Lofoten, Bodø og Helgeland har fine farger helt i slutten av september. En tidlig vår gjør at trærne gjør seg tidlig ferdig, og når det har snødd i juni, forsinkes høstfargene.
Mye av turiststrømmen forsvinner med midnattssola, og en uke eller to uti august er det svært mange færre. Det betyr at det er lettere å finne overnatting, og prisene går litt ned. Museer og attraksjoner reduserer åpningstidene sine, og det kan bli færre fergeavganger, spesielt på de mest populære overfartene. Da må du planlegge litt bedre.
Høstværet har stor underholdningsverdi. I hundedagene tidlig i august kan temperaturene nå store høyder. Samtidig er det varmt i havet, og stormer kan oppstå. Det kan til og med hende at de rasende orkanene fra Karibia når helt opp til oss. Men da har de besinnet seg litt. T-skjortevær i september kan skje, men da blir det ofte nattefrost. Vi kan også våkne til et snølag selv tidlig i september, men det tiner i løpet av dagen. Snøen legger seg ikke før tidligst i slutten av oktober. På kysten sør og rett nord for Polarsirkelen ser man noen år knapt snø før jul.