Ingenting er så fotogent som nordlyset, og samtidig er de grønne strålene vanskelige å fange. Har du et greit kamera, går det imidlertid fint an å ta nordlysbilder du ikke trodde du skulle klare å ta.
Det er nok nordlysbildene som har skapt den store interessen for nordlyset. Før digitalkameraene kom, var nordlysbildene vanskelige å få til. Men nå strømmer de gjennom sosiale medier, og man tenker; «et sånt bilde vil jeg også ta». Det gledelige er at det faktisk kan gjøres. Vi tok kontakt med merittert nordlysfotograf Petter Formo på Sandhornøya sør for Bodø for å høre hva som trengs. En humørfylt samtale senere ble vi ganske mye klokere. Her følger et sammendrag av Petters gode råd.
Ofte stilte spørsmål om fotografering av nordlys
Ja, det anbefales å bruke stativ for å unngå at man får bevegelse i kameraet når man tar bilder.
Man kan bruke ulike kameraer, men de beste resultatene kommer med et kamera som kan settes i manuell modus.
Start med å forsøke et sted mellom 0 til 15 sekunder. Er det svakt nordlys kan du ha lukkertid på over 20 sekunder. Har du stor nordlysaktivitet, kan du stille på 3-4 sekunder lukkertid, og test resultatene helt ned mot 1 sekund lukkertid.
Du er ikke avhengig av det for et godt resultat, men det blir en mye enklere jobb å ta fine bilder av nordlyset når du kan ha kameraet helt stødig. Når du trykker på selve kameraet kan du få bevegelse i kamerahuset, og bildene av nordlys blir kanskje uklare.
Start med å sette kameraet i Manuell modus. Dette vises oftest som en M der hvor du endrer innstillingene dine.
Sett den som utgangspunkt med den største blenderåpningen. Normalt vil du ha en maksimal blenderåpning på 3,5. Dette gjør at du slipper inn mest mulig lys.
Dette varierer ut i fra hvor bra kamera du har. De fleste kamera vil helt fint tåle å ha en ISO på 1600. Det vil sjelden bli kornete med 1600 ISO, men om det forekommer kan du forsøke deg med lavere skalering. Dyre kameraer kan lett ta fine bilder av nordlys med en ISO på 6000. Det viktigste er å justere underveis.
Først setter du i manuell fokus, og deretter fokuserer du til uendelig (ofte vist som et liggende åttetall på selve objektivet) fokus.
Liste over utstyr du trenger for et godt nordlysbilde
- Et kamera som kan stilles inn i manuell modus, M, for eksempel et speilreflekskamera eller et hybridkamera. De aller beste mobilkameraene kan nå også brukes, men helautomatisk går ikke.
- Et stativ. Kameraet bruker flere sekunder på å knipse et nordlysbilde, og så lenge klarer du ikke å holde det i ro. I nødsfall kan du bruke et gelender eller en stor stein, men stativ er best!
- Fjernkontroll av kameraet er greit å ha. Da blir ikke kameraet forstyrret av at du trykker på knappen. Du kan bruke selvutløser på kameraet, og mange modeller har også fjernstyring fra mobil.
- En hodelykt hjelper deg til å stille kameraet underveis
- Fullt oppladede batterier, og gjerne ekstra batteri er bra, batteriene blir fort flate en kald natt. Et ekstra minnekort gjør heller ingenting en ekstatisk nordlysnatt.
- Varme klær med ullundertøy, lue og votter sikrer at du har det trivelig ute en vinternatt. Kaffe på termos kan være en ide, venting er en del av nordlysjakta.
Slik stiller du inn kameraet
Finn gjerne fram kameraet ditt nå, og øv deg litt, den lille boka som fulgte med kameraet kan også hjelpe.
- Sett kameraet i manuell (M på hjulet oppå kameraet)
- Sett blenderåpningen på størst mulig. De fleste objektiver har en maksimal åpning på 3,5, mens Petters mer avanserte har en åpning på 2,8. Da slipper mest mulig lys inn.
- Innstill riktig ISO. Dersom du har et rimelig kamera av eldre type, bør du ikke ha ISO’en på mer enn 1600, ellers blir bildet kornete. Petters mer avanserte kamera tar skarpe nordlysbilder med en ISO på 6000. Du kan justere dette underveis.
- Lukkertida kan du stille inn på 10 til 15 sekunder. Dersom nordlyset bare er hvit dis som stjernene lyser igjennom, kan du stille på over 20 sekunder. Men gjør du det på et stort nordlys med mye bevegelse, blir bildet bare en grønn blobb. Da kan du stille på 3-4 sekunder, noen ganger helt ned i under ett sekund. Da kommer den rosa ytterkanten og lillafargen i sentrum fram, og man ser stavene og strekene i nordlyset.
- Fokusering er et vanskelig punkt. Her er det flere muligheter, alt etter hvordan objektivet ditt er. Finner du et liggende åttetall på objektivet, har kameraet ditt uendelig fokus, og du kan sette på det. Du kan også sette objektivet på manuelt fokus (ikke i menyen, men på selve objektivet), og så ta bilde mot en stjerne eller et annet lyst objekt. Så zoomer du inn på en stjerne , og så ser du hvor skarpt det var. Så kan du vri på objektivet til det er skarpt.
- Sett kameraet opp på stativet. I sterk vind må du ofte holde det fast eller henge på en pose med stein for å stabilisere det. Dyrere stativer er gjerne tyngre og stødigere.
- Dersom «blenderåpning» og «lukkertid» er fullstendig ukjente begreper for deg, kan det lønne seg å delta i et de mange fotokursene som arrangeres på nordlysreisemål i Nord-Norge. Ta det gjerne første kvelden, så du kan bruke dine nyervervede kunnskaper de påfølgende nettene.
Petter har gode tips til valg av motiver
Petter tar bilder i den flotte naturen på Sandhornøya, men tar også turen inn til Bodø. Han foreslår at du tenker på følgende når du skal vurdere hvor du skal vente på nordlyset.
- Unngå lysforurensing. Storbyene i Nord-Norge har en halo som lyser opptil 20 kilometer i luftlinje utenfor. Petter bor på Sandhornøy, og unngår derfor akkurat bylysene i Bodø. Derimot er en liten grend med noen hus eller en perlerad av gatelys i det fjerne bare fint. Nå er det ikke slik at man ikke kan ta bilder av nordlys i byene, Petter tar jo flotte bilder i Bodø, men det er mer krevende fordi alminnelige bylys blir Las Vegas-aktig sterke med 20 sekunders lukkertid.
- Finn en fin bakgrunn; et stort, monumentalt tre, et naust i fjæra eller en tinderekke gjør en god bakgrunn.
- Vil du ha nordlys som speiler seg i vann? I så fall er en fjord, en innsjø eller selve havet bra.
- Det vanskeligste er mennesker. Man må nemlig sitte helt i ro i flere sekunder. De som ikke klarer det, vil fremstå som spøkelser under nordlyset. Du må altså få kjæresten til å sitte stille.
- Til slutt har vi et triks for viderekomne. Dersom du har et godt redigeringsprogram, bør du sette kvaliteten på råformat (raw). Da blir det lettere å redigere etterpå, og du kan tone ned altfor lysende lykt