Luksuskrabber fra Finnmark har eget hotell

Her er historien om luksuskrabben fra Finnmark som vandrer sidelengs inn på gourmetkjøkkenene


«Du kan ikke lære en krabbe å gå i rett linje», heter det i et amerikansk ordtak. Men kongekrabber er ikke som andre krabber. De beveger seg lett både sidelengs og i rett linje framover med sine lange, piggete bein. Mer oppsiktsvekkende enn ganglaget, er det at tusenvis av dem sjekker inn under eget navn på et stort hotell ved Gardermoen hver eneste dag. Deretter reiser de ut i verden for å ende sine dager mellom kyndige kokkehender i Tokyo, Seattle, Hong Kong og London. Vi anbefaler at du møter dem i Kirkenes, før de kommer så langt. For det er der de fleste bor og trives aller best.

Verdens største krabber inntar Norge

En gang mot slutten av 1970-tallet vandret de første Kamtsjatkakrabbene over den russiske grensen og inn i kongeriket Norge. Opprinnelig var de gedigne monsterkrabbene hentet fra det nordlige Stillehavet og plassert ut ved Kolahalvøya på 1960-tallet som matauk for en hardt prøvet befolkning. Ingen ante nok da hvor mange de skulle bli, og hvor mye de skulle fortære på sin vandring over havbunnen. Det gikk med store mengder muslinger, skjell, sjøstjerner, børstemark og døde organismer etter som de vandret vestover.

Enkelte steder så havbunnen ut som en plyndret ødemark

Det rikelige matfatet ga nok krefter til krabbenes forplantningsevne, og kanskje sendte noen også rykter til gamlelandet om at livet var godt å leve på Norges havbunn. I hvert fall vandret stadig flere vestover. Når vi tar med at hver krabbe kan bli 20 år gammel og at de kan veie over 8 kilo og bli 1,5 meter fra klo til klo, er det ikke rart at det ble både folksomt og trangt i Neptuns rike, avdeling nordøst. På 1990-tallet var krabbene blitt så mange, at fiskernes garn i Finnmark gikk fulle av dem. Fiskerne var fortvilet og krisen var et faktum. Eller var den egentlig det? Det skulle vise seg at fortvilelsen kunne snus til lysende optimisme.

Krise ble til kroner

Finnmarkingene forsto at de like gjerne kunne utnytte kongekrabben og gjøre det beste ut av situasjonen så lenge det var umulig å bli kvitt den. Det var en lur strategi. Noe endret seg fundamentalt da vi begynte å behandle den som en ressurs. Nå er kongekrabben trolig den svartelistede, fremmedarten vi er aller mest begeistret for her til lands.

Verdiskapingen rundt kongekrabben er i dag blitt svimlende høy. Levende krabber merkes med dato for fangst og navnet på fiskeren som tok den, før de sendes med fly ut i hele verden. Hotelloppholdet ved Gardermoen er et hvilestopp på veien som sikrer både lønnsomhet, effektivitet, kvalitet og dyrevelferd.
Fiskeribransjen har siden 90-tallet utviklet kongekrabbefisket til å bli en bærekraftig virksomhet og en sterk internasjonal merkevare. I dag slåss derfor både fiskere og reiselivsbedrifter i øst-Finnmark om å få sin del av de strengt forvaltede kvotene som deles ut hvert år. Foreløpig er det langt fra nok kvoter til alle. Målet for den statlige forvaltningen er å opprettholde det kommersielle krabbefisket samtidig som man begrenser spredningen av kongekrabben vestover. I mellomtiden øker både prisen og etterspørselen, også fordi krabbebestanden andre steder i verden er overbeskattet.

Krabbekalas tilberedes på ulike måter

Men er den russisk-norske kongekrabben virkelig så god at den forsvarer sin egen vekt i gull? Kokker over hele verden svarer ja på det spørsmålet. Den er rett og slett en råvare og delikatesse i verdensklasse. Kjøttet er fast og smaken enda litt søtere og mer aromatisk enn hos hummeren. Den kan spises alene eller kombineres med en rekke andre råvarer. Den kan også tilberedes på utallige måter, det være seg koking, steking, grilling, posjering, baking, gratinering eller som farse. På grunn av størrelsen gir en eneste krabbe dessuten store mengder kjøtt. Krabbene knekkes opp, og beina, inklusive det indre beinfestet (støen) serveres som ettertraktet luksusmat over store deler av verden.

Kongekrabbebyen Kirkenes er full av opplevelser

Så er vi tilbake ved anbefalingen. Sørg for å møte kongekrabbene hjemme i nord, før de sendes på hotell! I kongekrabbenes hovedstad får du både spenning, latter og nytelse i rike doser mens du blir kjent med en av havets mest fascinerende skapninger. I Kirkenes finnes det garantert en kongekrabbeopplevelse som passer for deg, det er nemlig mange å velge mellom. Du kan eksempelvis være med på aktiv fangst eller innta rollen som tilbaketrukket tilskuer med store øyne og kamera. Du kan lære å tilberede krabbekjøtt på mesterlig vis eller bare spise deg stappe mett og lykkelig i gode venners lag. Du kan kombinere det med snøscooter om vinteren eller elvebåt om sommeren. Året rundt finner du heftige kongekrabbeopplevelser i Kirkenes.

Hvor kan jeg oppleve krabber i Kirkenes?

Les mer på deres hjemmeside

Les mer på deres hjemmeside

Les mer på deres hjemmeside