Kristin Folsland Olsen

Reine i Lofoten

Reine er en av Norges vakreste og mest sjarmerende små samfunn. En av mange gamle og aktive fiskevær som gjør Lofoten til noe helt spesielt. 

Reine har flott plassering ut mot ishavet, og med sin gode havn har det vært et naturlig tilholdssted for handelsfolk i mange hundre år. Faktisk, så har Reine vært et kommersielt sentrum helt tilbake til 1743. Tross en relativt liten befolkning på 1100-1200 stk er Reine fortsatt et sted som er fullt av liv, hele året rundt. 

Dra til fiskeværet Reine

Reine er det administrative sentrum i Moskenes kommune. Fiskeværet ligger ca. 1 time kjøring fra flyplassen i Leknes i retning av Å, som er siste stopp på E10. Om du ikke har eget kjøretøy, så er det enkelt å få leid seg bil. Ønsker du derimot å benytte deg av buss, så finnes det korrespondanse i mellom Leknes og Reine som du kan benytte. Kjøper du Travel Pass Nordland, så vil du også kunne kjøre ubegrenset med offentlig transport i en hel uke. Avstandene i Lofoten er ikke veldig store, og Reine bør være et av flere steder du planlegger å reise til underveis. 

Dra på fjelltur til Reinebringen

Fjellturer og andre opplevelser rundt Reine

Fra Reine er det kort vei til flotte fjellturer, fin kajakkpadling eller båtturer til noen av de flotteste strendene i hele Lofoten. Mest kjent er nok fjellturen til Reinebringen, som etter en god del høydemeter på sti og sherpatrapp, gir en fantastisk utsikt over Moskenes.

I sentrum av Reine kan du også ta båt inn Reinefjorden til Bunesstranda. Når du går i land innerst i Reinefjorden på det lille stedet Vindstad, er det kun noen få minutters gange til det som blant mange anses som Norges vakreste fjord. Turen fra Reine til Bunesstranda er lett, og er en fin dagstur for hele familien. 

På slutten av dagen kan du nyte en fiskeburger på Sakrisøy, eller kanskje du skal kjøpe med deg en annen fiskespesialitet som du tilbreder på rorbua sammen med vennegjengen? 

Reine ligger langt ut på innsiden av Lofoten

I Lofoten snakker man gjerne om innersida og yttersida av Lofoten. Den villeste av de to er yttersiden, og dette er grunnen til at du finner færre bosetninger i dette området. Reine er et eksempel på mange bosetninger som ligger på innsiden av Lofoten. Naturen er preget av spisse fjell, fjorder og strender. Rett utenfor ligger Moskenesstraumen som er kjent for å være en av verdens sterkeste og farligste havstrømmer

Bo i rorbuer når du er i Reine

Når du befinner deg i et av landets fineste fiskevær, bør du utnytte muligheten å ta deg noen netter i rorbu. Rorbuene er bygget på land, men pålene stikker ned i vannet, noe som gir rorbuer en særlig vakker og tiltrekkende plassering i Reine, og mange andre steder langs den nordnorske kysten. Rorbuene er både tradisjonelle og moderne utformet. Et veldig fint og godt oppholdssted for besøkende som reiser flere sammen. 

Reine er et populært sted å besøke for folk som er på ferie i Lofoten. Av den grunn bør man være tidlig ute for å sikre seg den overnattingen man helst ønsker å benytte seg av. 

Reine er mer enn bare sommer og vår

Vinteren i Reine er eksotisk og vakker. De vakre fargene fra fiskeværet i kombinasjon med nattens nordlys er en uslåelig opplevelse. Lofoten er nydelig område vinterstid, og her kan du gjøre alt fra toppturer på ski til surfing. Kanskje du skal legge vinterferien til Reine og bli med på det store Lofotfisket?

Ofte stilte spørsmål om Reine

Om du skal ha kun to dager i Reine, er det veldig naturlig å legge en dag til Reinebringen, og den neste dagen til Bunesstranda. Vil holde deg nede på jorda, kanskje dere skal dra på kajakktur?

Den nærmeste flyplassen er Leiknes flyplass. Herfra er det omtrent 1 time til Reine med bil. 

Ja, det går en ferge fra Moskenes til Bodø som man kan benytte seg av. Moskenes kai ligger ca. 10 minutter kjøring i fra Reine sentrum. Fra kaien går det en ferge til Bodø. Overfarten tar i overkant av 3 timer før du er fremme i Bodø. 

Relevante artikler