Tromsø er toppturhovedstaden i Norge. Ingen steder i Norge får du den samme kombinasjonen av urbant byliv og uendelig muligheter for toppturer på ski.
Toppturene i Tromsø starter med en liten biltur fra øya som de lokale bare kaller Tromsøya. Du kan også høre noen bare omtale det som «øya». Her finner du sentrum med små og store hoteller, og noen mindre overnattingssteder. Til middag kan du velge mellom å sitte til bords med hvit duk og finstas på Smak. Alternativt kan du bare ta deg en digg burgr før du har fått av deg Gore-texen. Toppturferien i Tromsø har alt du ønsker deg og litt til. I ekte Nordnorsk drakt.
Toppturene starter på Tromsøya
For utenom nevnte hoteller og restauranter kan Tromsø by på utendørs badstue og mange andre tilbud du kan bruke etter en dag på fjellet. Fra «øya» går det to broer. En i retning Kvaløya og en i retning Tromsdalen – eller bare «fastlandet» som det heter på lokalt. Øya har også tunnellforbindelser over til fastlandet om køen over brua skulle være fryktingytende.
Du kan leve et helt liv i Tromsø som skikjører uten å ha vært på alle toppene som finnes med bare utgangspunkt i Tromsø. Fra Tromsø sentrum er det kort vei til steder som Kvaløya, Ringvassøy, Malangen, Lakselvbukt og flere.
I Tromsø har folk peiling på topptur
Det er ikke få søringer og andre nordlendinger som har flyttet til Tromsø på grunn av naturen. Miljøet for toppturer sitter tjukt i veggene i Tromsø. Her er det folk som godt husker den tida man lagde fellene sjøl for å komme seg opp fjellet. Kunnskapen har også utviklet seg i akademisk retning. På universitet i Tromsø har de et eget kompetansesenteret (CARE) for snøskred som er verdensledende innenfor sitt arbeid. Medaljen med flott natur har dessverre også en bakside. Troms som fylke har de siste årene opplevd en rekke ulykker knyttet til alpin ferdsel vinterstid.
Ofte stilte spørsmål
Du finner oppdateringer på Varsom sine nettsider for områdene rundt Tromsø. Det finnes også en egen skredpodd laget av det verdensledende miljøet på Care hos Universitet i Tromsø.
Ja, det finnes en egen liten bakke i Kroken. Den er ikke veldig stor, men flittig brukt av byens innbyggere. Du kan ta rutebussen dit fra alle hotellene i sentrum.
Det spørs helt på kompetansenivået. Men, det finnes mange trygge toppturer man kan ta med barna på. Er man helt uerfaren kan du jo starte i Kroken, eller kanskje ta en tur opp Finnlandsfjellet på Kvaløya.
Topptursesongen varer ofte langt ut i mai, og det er slett ikke sjeldent at du får en mengde fine skiturer i juni også.
Ja, flere! Du kan starte med Toppturer i Troms og Trygge toppturer. Det burde holde for en 30-40 år med turinspirasjon.
Kvaløya er den alpine øya du ser fra Tromsø
Når du lander på flyplassen i Tromsø vil du se noen alpine topper i vestlig retning. Du ser nå på Kvaløya. De fleste av toppene ligger i sjiktet 600-1200 meter og med den korte distansen fra Tromsø egner det seg fint for både en og to turer. De nærmeste mulighetene er Finnlandsfjellet eller Rødtind. Om du kjører litt til kan du ta turen opp til populære Lille Blåmann. Den starter på parkeringa ved Håkøybotn og er nok en av de fjellsidene i Tromsø med flest skitimer i løpet av en sesong.
Et lite kvarter før du kommer til Håkøybotn kan du velge å ta til høyre mot Kaldfjorden ved Tromsø sin egen gourmet-butikk Eide Handel. Nå beveger du deg nordover på Kvaløya, og det første stedet egnet for skikjøring får du på venstre hånd når skiltet viser Kattfjordeidet. Dette ligger på veien til den populæra øya Sommarøy, og har mange muligheter for topptur. Du vil finne flust av turforslag i de ulike bøkene som er laget fra gamle Troms fylke.
Helt nord på Kvaløya ligger det noen klassiske topper som krever gode forhold og mye rutine. Kanskje du skal bli med en tindevegleder til Store Hollendaren eller Storstolpan når våren er ankommet Nord-Norge?
Ringvassøya er naboen til Kvaløya
Om du har en forkjærlighet for øyhopping på vinteren har du kommet til rett plass. Tar du til høyre istedenfor venstre når du kjører over brua til Kvaløya vil du etter 30 minutter kjøring og en liten undervannstunnel, være på Ringvassøya. Her finner du en blanding av skikjøring i skog og fjellterreng. Har du god utsikt mot øst vil du kunne se deler av Lyngsalpene i det fjerne. Halve øya ligger i Karlsøy kommune, og Ringvassøy er Norges sjette største øy. Kvaløya er på plassen foran.
Toppturer på fastlandet rett utenfor Tromsø
Når du kjører over brua mot fastlandet starter reisen mot en lang rekke ulike toppturer. Fra brua kan du velge å dra videre mot områdene ved Fagernes, med populære fjell som Fagerfjell. Du har også en mengde alternativer i området rundt Lakselvbukt litt lenger sør, og i vest har du et populært området kalt Malangen som er nevnt i en rekke toppturbøker. Når du er i Lakselvbukt vil du begynne å komme veldig nært de veldig kjente Lyngsalpene, og kanskje er det nettopp en kombinasjon av Tromsø og Lyngsalpene som er vinterens store mål?
Egen bil er et godt utgangspunkt
Planlegg ferien i god tid! Det første du bør gjøre er å bestille bil og overnattingssteder for turen din. For sikkerheten sin del bør ikke ambisjonen være å nå en eller flere bestemte topper, ha en plan a, b og c – bruk den som passer med de gjeldende snøforhold. Tromsø og omegn har de siste årene opplevd problematikk knyttet til vedvarende svake lag i snødekket gjennom store deler av sesongen. Planlegg derfor trygt om du skal alene, eller ta kontakt med en tindevegleder for å dra på guidet tur. Områdene i og rundt Tromsø har mer enn nok muligheter for at du kan velge noe trygt i løpet av ferien. Bare for å ha det avklart. Trygt er ikke synonymt med kjedelig – du kommer til å storkose deg.