Kristin Folsland Olsen

Toppturer på Svalbard i Arktisk sommerpudder

På Svalbard kan du stå på ski i urørt natur midt på sommeren. Her selv toppturen utenfor hotellet som en liten ekspedisjon å regne.

Det er en klar og stille maimorgen. Høy sol, blå himmel, blå fjord, blå brefront. En krans av snødekte, spisse tinder omringer MS Origo som ligger ankret opp i St. Jonsfjorden på vestkysten av Spitsbergen. Ute på dekk står en gjeng ivrige skientusiaster og venter på å stige ned i gummibåtene som skal frakte dem i land. Det er god stemning ombord. Forventningsfull stemning. Det ligger an til å bli en av de der dagene.

På Svalbard er alle toppturer utenfor allfarvei

– Å gå topptur på Svalbard er et stort eventyr, sier Marit Svarstad Andresen (40). Hun er utdannet tindevegleder og har guidet skiturer på Svalbard siden 2011. Den storslåtte naturen har en magnetisk tiltrekningskraft på henne, og hun bare MÅ vende tilbake, igjen og igjen.
– Svalbard er annerledeslandet, sier hun.
– Det er ikke så gode kart som vi er vant til fra fastlandet, været kan være dramatisk, og naturen er øde og urørt. Tenk bare på at det nesten ikke er noen veier her, men med båt kommer vi til nye plasser hver dag.

Isbjørnfaren er reell også i bratte fjell

Vel i land forteller Marit om dagens plan, og tar en kameratsjekk før hun retter på snusen, solbrillene og rifla, forteller en dårlig vits og legger lattermild av gårde. Vi må holde samlet tropp på grunn av muligheten for å møte på isbjørn. Her nede i steinmassene i morenen som isbreen har lagt fra seg, er terrenget uoversiktlig. Guiden må ha øyne i nakken og bære rifle og signalpenn som beskyttelse. Skulle vi møte på en bjørn som blir for nærgående, vil Marit fyre av signalpenn. Smellet vil forhåpentligvis skremme bjørnen vekk. Skarpt skudd er aller siste utvei, og egentlig et nederlag. Det er vi menneskene som er her på besøk, og det er vårt ansvar å gjøre vårt ytterste for at det ikke skal oppstå konfrontasjoner med kongen av Arktis.

Polarlandet

Landet med de kalde kyster. Svalbard. Polarlandet. Øygruppen som strekker seg fra 74° til 81° nordlig bredde, og fra 10° til 35° østlig lengde har mange navn. Svalbard er mystisk og majestetisk og svært forlokkende på turentusiaster. Isbjørn. Isbre. Pakk-is. Isforsterket stålskrog. Hvalross. Topptur. Drømmen om sterke inntrykk og magiske øyeblikk. Nå skjer det, nå er vi her! Midt i smørøyet. Klype seg i armen. Kle av seg vindjakka og ulltrøya. Og snart havner også stillongsen ned i sekken. Sola steker mens vi snirkler oss gjennom morenelabyrinten og opp på den slake breen som ligger som et nystrøket, blendahvitt laken mellom bakkar og berg her helt ute ved havet. Det er sommer og vinter på en gang. Marit gliser bredt.
– Deilige Svalbard!

Toppturer fra Longyearbyen

Rett bak Nybyen («bydel» i Longyearbyen, journ. anm.) har vi de fine skifjellene Trollsteinen, Lars Hiertafjell og Sarkofagen. Du må nemlig ikke være på båt for å ha gode toppturopplevelser på Svalbard, forteller Sigmund Andersen (45), fagansvarlig for Arctic Nature Guide Studies ved UIT, Norges arktiske universitet. Fjellene Sigmund snakker om danner en hesteskoformasjon som tilbyr lett tilgjengelig og variert skikjøring i ulike himmelretninger.
– Her er det gode muligheter for å gjøre både trygge veivalg og finne fin snø hvis du er villig til å gå litt lenger.
Setter du deg en halvtime på snøskuter, så åpner det seg et vell av muligheter, ifølge Sigmund. Ulempen er at man blir kald av å kjøre skuter, og at det ikke finnes noe sted å gå inn for å varme seg.
– Det er mye frysing!

Særskilte forholdsregler

Sigmund har bodd 15 år i Longyearbyen, og som tindevegleder, skredobservatør og medeier i et guidefirma har han bred erfaring i å ferdes i fjellene her.
– Det stilles ekstra krav til kompetansen, kunnskapen og ferdigheten til de som drar på tur her, sier han.
– Alle som drar på topptur må ha skremmemidler for å skremme bort bjørn, samt bære våpen for nødverge, forteller Sigmund. Han påpeker at vinteren er mektig og lang og at man må være forberedt på røffe vær- og vindforhold.
– På grunn av den krevende og sårbare naturen vil jeg understreke at det anbefales sterkt å bruke guide når man er på tur på Svalbard.

Euforisk svingdans

«Klikk, klikk». Tilbake på fjellet river Marit Svarstad Andresen av fellene, spenner støvlene og klikker dem fast i bindingene.
– Er alle klare? Da kjører vi en og en når jeg vinker.
Det er bare å bikke seg utfor kanten. Høylytt jubel gir gjenklang i bergveggen. Tiden står ikke stille, den farer ikke i fra oss. Tiden tikker i samme takt som hjerteslagene, og vi ønsker oss ingen andre steder. Vil bare være akkurat her, akkurat nå. Lykken manifesterer seg i hver muskelfiber i kroppen, og før snøspruten har lagt seg fra siste stoppsvingvet vi at det ikke er noe å lure på: Klart vi tar et fjell til i dag!
Og sånn går dagene. Vi våkner opp i en ny fjord, til nye, gedigne brefronter. Til nye fjell og nye turmuligheter. Vi går topptur i midnattssol, og vi besøker en gammel fangsthytte. Vi har grillfest på stranda foran Lilliehöökbreens 10 kilometer lange brefront som ligger lengst inn i den spektakulære Krossfjorden. Vi prøver lykken nordover, men må gi etter ved Nordvestøyane og returnere sørover. Det er for mye is.

På gjensyn

Det går mot slutten av reisen. Slitne lår, brune kinn og velfylte minnekort vitner om opplevelsesrike dager her i landet med de kalde kyster. Lave skyer har lagt seg som et lokk over fjellene, som for å markere en avslutning. Marit står ute på dekk og suger inn de siste inntrykkene. Hun er takknemlig, lykkelig og litt trist på en gang.
– Det er så mye fjell her sier hun, og sukker.
– Hva får det deg til å føle?
– Jeg føler meg utilstrekkelig.
Hun tar et dypt pust, rister av seg vemodet og går tilbake til festen som er godt i gang nede i messa. Nå skal det danses på bordene!

Toppturtips Svalbard

Du kan sjekke oppdatert skredvarsel til enhver tid © Politiet

Trollsteinen (849 moh.)

Sammen med Sarkofagen og Lars Hiertafjelletfjellet, danner Trollsteinen en hesteskoformasjon av en fjellrekke like ovenfor Longyearbyen. Med sin enkle tilgjengelighet, nydelige utsikt, skredsikre terreng og fine skikjøringsmuligheter er denne turen lokalbefolkningens favoritt. Turen kan enkelt forlenges med et besøk opp på Lars Hiertafjell og Sarkofagen.

Adventtoppen (786 moh.)

Dette er en liten perle av et fjell som ligger ovenfor det nedlagte gruvesamfunnet Hiorthamn, tvers over Adventdalen fra Longyearbyen. Det er greiest å kjøre snøskuter hit, ellers blir anmarsjen veldig lang. Adventtoppen gir fabelaktig utsikt over Longyearbyen og Isjorden. Noen bratte partier.

Ottofjellet (807 moh.)

Ved Kreklingpasset, vel en halvtimes kjøretur på scooter fra Longyearbyen, finner du Ottofjellet. Dette er et flott toppturfjell med god plass til mange skikjørere. Den vanligste veien er opp og ned sørvestflanken. Helningen er stort sett under 30 grader, noe som gjør Ottofjellet til et forholdsvis skredsikkert turvalg. Utsikten er selvfølgelig rimelig fantastisk!

Ofte stilte spørsmål om toppturer på Svalbard

April til Juni er hovedsesongen, men det er fult mulig å ha fantastiske dager siste halvdel av mars også.

Vår og forsommer er best for toppturer på Svalbard. Sola kommer tilbake til Longyearbyen tidlig i mars, og det er gode muligheter for skiturer da, om du er godt forberedt på at det kan bli kaldt! Gradestokken kan fort vise minus 30. Det blåser mye på Svalbard, og snøen er ofte vindpåvirket. Svalbard har arktisk klima, og 60 % av arealet er dekket av isbreer. Spitsbergen er den største øya, og det er her de fleste drar på tur.

Ja, sjekk skredvarselet på varsom.no. Les tekstbeskrivelsen nøye, og ikke se kun på tallene som viser faregrad!

Boken «Svalbard – Norge nærmest Nordpolen» har ikke særskilte toppturbeskrivelser, men boken har masse nyttig info om Svalbards natur, historie og geografi.

Det finnes et mini-skitrekk for barn i Longyearbyen.

Både SAS og Norwegian flyr til Svalbard lufthavn, Longyear. Fra flyplassen går det buss og taxi inn til sentrum. Fra Longyearbyen sentrum kan du nå flere fine skitopper, skal du lenger avgårde er det snøskuter eller båttransport som gjelder.

Relevante artikler