Alta

Altas helleristninger står på UNESCO-lista, vinterværet er perfekt for nordlysjakt og puddersnøen innbyr til hundekjøring. Fra Alta utforsker du naturen mellom fjord og fjellvidde.

© Trym Ivar Bergsmo

Alta står på Unescos verdensarvliste

I 1985 ble bergkunsten i Alta innlemmet i det aller helligste, nemlig Unesco verdensarvliste. Denne plassen deler de med steder som den kinesiske mur, pyramidene i Egypt og andre hjemlige steder som bryggene i Bergen. Bergkunsten forteller en historie om gamledager, og her kan du se tydelige markeringer av rein som svømmer, bjørnejakt og båter fulle av mennesker. Rett og slett en fortelling om det urgamle Alta og Nord-Norge. Mindre kjent er den andre Unesco-plasserte Altaværingen, nemlig Struves Meridianbue som ligger plassert på fjellet Lille-Raipas i Alta.

Innerst i Altafjorden er det gode nordlyssjanser

Med sin beliggenhet helt innerst i Altafjorden, så er Alta kjent for sitt ofte klare og kalde vintervær. Dette gjør at mulighetene for å se nordlyset er store. I Alta kan du være med på mange organiserte nordlysturer, og på en god dag kan du til og med se nordlyset blafre over Nordlyskatedralen midt i sentrum. Mange nordmenn besøker Alta for å oppleve naturen rundt, og her ligger den mektige Finnmarksvidda bare en kort kjøretur unna. Det er få opplevelser i Norge som kan måle seg med en ski, hundekjøring eller trugetur på Finnmarksvidda med nordlyset som lyser opp himmelen.

Alta er en sykkelby

Alta er i ferd med å bli en av Nord-Norge og Norges store terrengsykkelbyer. Interessen har vært i lokalbefolkningen lenge, og her finner du mange svært ivrige mosjonister på høyt nivå. Den samme kjernen av mennesker har skapt en av verdens hardeste terrengsykkelritt, Offroad Finnmark. Med stabil vinter og en tørr sommer, så gir Alta muligheter for en rekke ulike sykkelturer. Er du bitt av stisykkelbølgen, så bør du sette opp Alta på lista de over steder du vil dra. Har du enda ikke prøvd fatbike, så er det få steder i landet, om ikke verden som kan by på det samme.

Book din opplevelse i Alta i dag

Ta kontakt med Visit Alta for all informasjon du trenger vedrørende ditt opphold i Nordlysbyen.

Finnmarksløpet

I Alta starter noen av Norges fineste skiturer

En liten times kjøring fra flyplassen i Alta starter den mektige Finnmarksvidda. Området mellom Alta og Karasjok er startsted for noen av de fineste skiturene som finnes i hele Norge. Det åpne landskapet på Finnmarksvidda er ypperlig for skiturer fra hytte til hytte, som den klassiske skituren mellom Alta og Karasjok. Terrenget er i all hovedsak lett å gå i, og dette gjør det til ypperlig pulkterreng. Det er ikke uten grunn til at mange legger treningen sin til lange ekspedisjoner til Finnmarksvidda. For mange er også Finnmarksvidda det første møte med ekspedisjonslivet vinterstid.

Altaelva byr på bynær villmark

Altaelva er kjent for å være en av verdens beste lakseelver, og det er ikke få kronene som utenlandske fiskeinteresserte betaler for å få noen døgn i elva. Men, for lokalbefolkningen så er fiske i elva først og fremst en årlig begivenhet, og de som får lov til å fiske blir trukket ut i et årlig lotteri. Befinner du deg i Alta rundt trekningen, så skal det godt gjøres og ikke få med deg noen ord om den store begivenheten. Den samme elva er også yndet turområde, både i elva og ved siden av elva på noen av de mange vakre stiene. Om du ikke har prøvd kanopadling i elv før, så ta med deg kjæresten eller familien, og få en dag eller to med actionfylt villmarksfølelse i Altaelva.

Finnmarks største by

Troms og Finnmark er nå et og samme fylke, men i den gamle strukturen så var Alta den største byen i Finnmark. På torvet i Alta står det en statue av en skiferarbeider, og nettopp skiferen har vært en viktig del av Alta i mange år. I dag er Alta en moderne by, hvor Norges Arktiske Universitet har egen avdeling. Byen er i stadig vekst, og har i dag en god miks av tradisjonell industri og mer moderne former for næringsliv. I Alta er det kun noen minutter på beina fra hotellrommet til førsteklasses langrenn eller turløyper.

Alta museum

Alta Museum ligger noen få minutters kjøring utenfor sentrum av Alta. Om du kommer via e6, så vil du møte Alta Museum på venstre hånd, rett før du kommer inn til bydelen Bossekop. Helleristningene i Alta forteller en 7000 år gammel historie, og museumet ligger vakkert til med utsikt over hele den lange Altafjorden. Selve kunsten er laget av mennesker over en lang tidsperiode, og fortellingene som museumet bærer på er et fascinerende innblikk i hvordan noen av de nordligste områdene i landet må ha blitt brukt av mennesker i flere årtusener.

Alta før og etter andre verdenskrig

Som mange andre samfunn i gamle Finnmark og Nord-Troms, så bærer Alta tydelig preg av tiden etter andre verdenskrig. I likhet med resten av disse områdene, ble stedet nærmest fullstendig nedbrent, og i Alta er det kun Alta kirke som ble spart for tyskernes taktikk. Altafjorden var også sted for mange viktige aksjoner, da det verdenskjente skipet Tirpitz i lang tid hadde tilholdssted her. Selvom senkingen ble gjort etter den ble fraktet til Tromsø, så kan Alta skilte med et Tirpitz museum som forteller en viktig historie om fra nær fortid.

Alta lufthavn

For mange i Oslo, eller andre store byer i Norge, så vil en tur til Alta være omtrent like lang som en langhelg på hytta. Alta flyplass har flere daglige avganger til byer i Sør-Norge, og naturligvis andre større byer i Nord-Norge. Alta lufthavn er sentralt plassert i bydelen man på lokalt folkemunne kaller for Elvebakken. Utenfor flyplassen finner du en statue av en av byens mer kjente barn, nemlig Bjørn Wirkola. Om du ser litt bortenfor statuen og opp i lia, så vil du også kunne skimte byens hoppbakke. En kuriositet er at byens reiselivssjef (anno 2020) på et tidspunkt rundt midten av 1980-tallet hadde bakkerekorden i Altabakkene.

Flere artikler om alta

Unike og moderne overnatting i Alta

I Alta sentrum er det et utvalg av store og små overnattingssteder som gir deg rask tilgang på alt det et moderne bysentrum har å tilby. Om du ønsker å bo på mer unike overnattingssteder, så har Alta et vakkert ishotell som hvert år blir bygd opp i en unik stil. En stadig mer populær måte å overnatte på er glamping store moderne telt, hvor du på en heldig vinterdag kan ligge åpent under nordlyset. Kanskje skal du ta med kjæresten på en romantisk overnatting?

Fjellturer i og rundt Alta

Det høyeste fjellet i Alta er Halddetoppen, som for utenom en fantastisk utsikt, har en av Norges mest spektakulære overnattingssteder på toppen av fjellet. Her, på toppen av Haldde bodde Kristian Birkeland (han på den blå 200-lappen) og forsket på nordlyset på starten av 1900-tallet. Som det meste annet ble bygningene brent ned av tyskerne etter andre verdenskrig, men disse har blitt bygd opp igjen, og i dag er dette et yndet turmål for store og små i Alta. Om du vil, så kan du ta turen opp til Haldde og overnatte på det som i dag er en bygning driftet av den norske turistforening.

Et annet populært turmål som du kan nå rett fra Alta sentrum er det populære fjellet Komsatoppen. Veien fra bunnen av Komsatoppen tar knappe 40-45 minutter, og du bruker knappe 30 minutter på å gå fra sentrum av Alta og til der startpunktet for turen begynner. Ei komse er ei samisk barnevugge, og det er formen på fjellet som har gitt den sitt navn. Noen kan også gjenkjenne navnet Komsa fra et tidligere brukt vitenskapelig uttrykk som het Komsakulturen. Uttrykket stammer fra gamle boplasser som ble funnet ved fjellet Komsa i 1925, men teorien som dannet grunnlaget for ordet Komsakulturen er i moderne tid blitt vist at var feilslått, og er nå nesten ikke i bruk lenger.

Det finnes også en mengde andre fjellturer i Alta kommune. En rekke av de fineste fjellturene er samlet under det organiserte tiltaket Alta 10 på topp. Her finner du et utdrag av mange fine fjellturer, en av fjellturene er Lille Raipas hvor du finner den Unesco listede Struves Meridianbue. En annen kjent fjelltur på lista er Haldde, med det gamle nordlysobservatoriet på toppen.

6 populære aktiviteter i Alta