Ditt møte med dyrelivet

Et yrende dyreliv, tett på bostedene i nord. Nesten som ferdig rigget for de store møtene: Hval-, sel-, sjøfugl- og havørnsafari ute på sjøen. Rein, elg, rev, oter og mange dyrearter på land. Møt det store biologiske mangfoldet på din reise. Gjerne sammen med lokalkjente og kunnskapsrike naturguider!

Et ørneblikk som varer lenge

Du kjenner nærværet hennes før du ser henne. Men hun har sett deg. Ganske lenge faktisk. Majestetisk har hun svevd over hodet ditt, spanet, glidd på oppvindene og ventet.

Ventet på at byttet skal komme tilstrekkelig nært overflaten, slik at det kan forvandles til en «sjefslunsj». Det er da du ser henne. En perfeksjonist i sitt arbeid. Rask, men likevel forbausende langsomt, nærmer hun seg det store blå.

Ett plask og alt er over – men bare for fisken. For deg er dette møtet med havørna noe du vil bære med deg. Lenge.

Havørnsafari i Lofoten. Film: Hurtigruten

«Ett plask og alt er over – men bare for fisken. For deg er dette møtet med havørna noe du vil bære med deg. Lenge.»

Sør møter nord, øst møter vest

Landsdelen spenner seg så lang den er. Mellom det milde og boreale klimaet helt i sør, til det barske arktiske klimaet i det ytterste nord. Kort vei mellom fjellvidder og spisse topper, som stuper rett ned i havet. Mange sørlige arter har sin nordgrense i landsdelen, og mange arktiske arter har sin sørgrense i Nord-Norge. Siden det er så kort vei fra fjell til kyst her, finner du ofte fjellarter helt ned i fjæresonen, og østlige arter som overlapper utbredelsen til vestlige arter. Rett og slett et biologisk møtested, ferdig rigget for store naturopplevelser!

Regnskogen i nord

Elver og fosser møter varme havstrømmer, som slynger seg videre nordover langs den rike kysten vår. Der den bratte kontinentalskråningen stedvis kliner seg tett inntil kysten. Her finner du matfatet til både hval og store sjøfuglkolonier. Oppå kontinentalsokkelen ligger tusenvis av øyer, skjærgård, grunne sandflater og tareskogen – dette er «regnskogen i nord»! Akkurat i disse livgivende overgangssonene møter du et overraskende stort biologisk mangfold.

Et rikholdig biologisk mangfold

Dyreliv som setter spor – også i deg