Festivaler

Nord-Norge har festivaler året rundt

Mats Hoel Johannessen

Festivalene nord i Norge speiler samfunnet forøvrig, og det er få måter å reise på som tar deg så nært den lokale kulturen. Velg blant hundrevis av festivaler hele året, her finnes det festivaler for den som vil oppleve vår natur og kultur alene eller med flokken sin.

Festivalene i nord er skapt av lokalbefolkningen selv

Trænafestivalen nord på Helgelandskysten har med sin spektakulære beliggenhet nådd verdenspressen for lenge siden. Mindre kjent er den tradisjonsrike Påskefestivalen i Kautokeino, men de er begge et resultat av lokalbefolkningens stolthet for bygda de bor i. Man vet at du som deltager eller frivillig ofte knytter tette bånd med festivalene, og for mange blir dette tradisjoner man stadig kommer tilbake til.

Sportsarrangement og festivaler

Stadig flere legger feriedager eller langhelger rundt sportsbegivenheter i Nord-Norge. På Svalbard kan du hvert år forsøke å sette ny pers på skimaraton eller klassisk maraton med isbjørnvakter stående langs løypa. Du bør ha trent en stund om du vurderer å delta Offroad Finnmark – et knallhardt terrengsykkelritt på vakre Finnmarksvidda. De som gjennomfører får ikke skrytt nok av denne folkefesten som er skapt av lokale ildsjeler i Alta. Et engasjement som også har resultert i at en sykkelferie i Finnmark sin største by er noe du sterkt bør vurdere både sommer og vinterstid.

Er du grepet av skyrunningbølgen, eller er det et mål i sikte? Tromsø Skyrace ble grunnlagt av noen av verdens beste løpere, og det er en storslått ramme med alpine tinder og start midt i Tromsø sentrum. Om du heller har lyst til å konkurrere mot noen av verdens beste langrenssløpere, så er det tradisjonsrike Reistadløpet i Indre-Troms noe å vurdere for deg. Rennet er en del av langløpene til Ski Classics, som også Vasaloppet er en del av.

Trænafestivalen

Matfestivaler som setter en spiss på opplevelsen

Havfolket på Trænafestivalen serverer hvert år tradisjonsmat både med og uten en vri. Et år var visstnok Fish´n Chips´n så god at det ble ytret ønske om å sette opp ekstra ruter fra Sandnessjøen. Men, Træna er først og fremst en musikkfestival, med noen solide innslag av mat og ulike sosiale arrangement. Om det er mat du kommer for, og maten som får deg til å bli, så vil derimot Smak i Tromsø være noe å vurdere i høsthalvåret.

  • Vesterålen matfestival har utendørsmåltider med tradisjonsmat spredt utover helt øyriket, og her får man smake på god gammel kost av det slaget vi ellers ikke tar oss tid til å lage mer.
  • Vuonnarmárkanat er et samisk marked i bygda Unjargga/Nesseby. Her får du smakt på samiske spesialiteter, og kanskje kjøpt med deg litt tørka reinkjøtt og annet godt.
  • På festivalen Arktisk mat møtes mesterkokker og yngre fremadstormende kokker til sosialt matsamvær i den flotte Sjøgato i Mosjøen.
  • Om du vil lengst nord, så gå ikke glipp av Smak Svalbard. Verdens nordligste matfestival er en kulinarisk reise som er verdt hele turen.

Musikkfestivaler i Nord-Norge hele året

På festivalene arbeider det frivillige fra hele landet, og det er slettes ikke sjelden at du møter utlendinger som kommer til festivalen for å bidra som frivillig arbeidende. Andre festivaler som Riddu Riddu binder urfolk fra hele verden sammen gjennom musikken. Musikkfestivaler i Nord-Norge lokker folk ut til små vakre kystsamfunn som Træna, foran en scene midt på natta under midnattsrocken i Lakselv, eller til en Dark Season Blues i det arktiske hjørnet Longyearbyen.

Skal du på Festspillene i år?

Finnmarksløpet er det største av hundeløpene

Finnmarksløpet er en av de aller største arrangementene som foregår i Nord-Norge på vinteren. Europas lengste hundeløp trekker til seg verdens beste hundekjørere, og hvert år står konkurransen om heder, ære og godt dyrehold mellom utøvere fra en rekke av verdens land. Før, etter og under selve Finnmarksløpet er det en rekke ulike kulturinnslag som

TIFF: Tromsø internasjonale filmfestival

TIFF som den heter på folkemunne har med tiden etablert seg som en bastion blant filmfestivalene i Nord-Norge. Festivalen finner sted i Tromsø i starten av året hvert år, og du skal være ute i god tid for å sørge for at det er ledig overnatting i byen under disse dagene. Programmet er alltid fullt, restaurantene i Tromsø enda livligere enn de pleier å være, og det skal du vite. I Tromsø er det puls, også en helt vanlig tirsdag.

Festivaler om vinteren

Tips til hva du bør ha med deg på festival

  • Kle deg ut i fra værmeldingen. Sommeren i nord er oftest varm, men kan også oppføre seg som en høstdag. Så ta med deg klær for alle scenario. Vinteren sier seg sjøl – dunjakka på!
  • Hvordan skal du bo på festivalen? Om du skal bo flere dager i telt, så pass på å få med deg nok mat og drikke. Du vil som regel kunne leve godt på det festivalen tilbyr, men litt kaffekos i leiren hører også med.
  • Om du skal på store festivaler som Tromsø Internasjonale Filmfestival, så må du være tidlig ute med å bestille billetter. Det kan også være lurt å reservere bord på de restaurantene du ønsker å ta med vennene dine på. 
  • Ta med deg et kamera, eller om du liker mobilen best – husk å ha med ladestasjon så du ikke går tom for batteri
  • Husk at det du tar med deg, skal du også klare å få med deg hjem igjen.