@Kevin Murray/Lofoten Links

Midnattssola skinner på den ville nordsida av Lofoten

Kvasse fjelltopper som stiger opp av Atlanteren; sånt blir det lys og skygge av når den lave midnattssola henger over horisonten i nord. Her viser vi deg hvordan du skal se midnattssola i Lofoten.

Lofoten ligger langt nord for Polarsirkelen, så her er det midnattssol i nesten to måneder om sommeren. Imidlertid leker sola gjemsel med de spisse tindene der den ligger lavt over Atlanterhavet i nord. Det betyr at du må utforske litt for å finne den, men all utforskning i lofotlandskapet er en ren glede.

I Lofoten leker sola med de lange skyggene

Den mektige tinderekka i Lofoten beskytter fiskeværene på «innsida», altså kysten på sørøstsida, mot nordavinden. Derfor finner du de fargeglade fiskeværene her, men de har altså en vegg av fjell i nord. Fra Reine, Henningsvær, Nusfjord og de andre kjente stedene ser du sola skinne på toppene, og langt der inne på fastlandet bader de i gull, men selv er du i skyggen. Drar du rundt øyene, kommer du til et mer værhardt og mindre befolket landskap, men her skinner sola om natta.

Finn deg en strand på nordsida

Vill og forreven ligger yttersida av Lofoten, med bratte fjellsider, forrevne nes, rullesteinsfjærer og viker med hvite sandstrender. De små bosettingene har noe søvnig og sedat ved seg, så ulikt de summende værene på innsida. Når du ser ut over havet, ser du ingenting annet enn synsranden, Nordpolen er neste.

Været i Lofoten er underholdede

Lofotværet er en kilde til endeløse samtaler hos de lokale, og det eneste man vet, er at man intet vet om været de neste dagene. Regn og skodde kler de mørke fjelltoppene i mystikk, vinden stenger bruene selv midt på sommeren og temperaturen kan synke til det énsifrede når nordvesten står på. Nordausten, derimot, får ofte sola fram, men du må ha votter på på båttur. Et høytrykk fra sørøst driver derimot kvikksølvet opp i tjuefem varme, og jager lofotværingene på stranda. Selv om dagen har vært kjølig og våt, blir det ofte opplett om kvelden. Dette gjelder spesielt på nordsida. Så ikke unnlat å dra dit om det ser håpløst ut, det hadde vært dumt å gå glipp av midnattssola!

Kvalvika og Ryten er instagramyndlingene

Etter en halvtimes tur når du Kvalvika på nordsida av Moskenesøya. Stranda har myk, hvit sanda og er omgitt av kvasse fjell. Legger du på halvannen times vandring til, når du Ryten, som er en kvass klippe oppe i fjellsida hvor du ser ned på Kvalvika, og selvsagt utover til midnattssola over havet. Imidlertid er det ingen hemmelig at instragrammerne har oppdaget både Kvalvika og Ryten, så du kan ikke regne med å ha området for deg selv.

Uttakleiv

En annen instagramfavoritt er stranda på Uttakleiv. Under Himmeltinden og med utsikt mot Småtindan på andre sida av Steinsfjorden ligger den der med store rullesteiner. The Times har kalt stranda den mest romantiske i Europa, så hit kan du ta med noen som betyr noe for deg.

Eggum er landsbyen med kunstverket

Mindre kjent, men like vakker er utsikten fra Eggum. Her bodde det en gang 600 mennesker, men i dag er det mindre enn 100 her om vinteren. Husene står tett sammen som en landsby, ikke spredd utover som vi er vant med. Rundt beiter sauene på de grønne bøene under de bratte fjellsidene. Fra steinstranda ser du nordøstover til Bø i Vesterålen, men rett i nord står midnattssola en klar natt. En fotoyndling er skulpturen av Markus Raetz, en del av Skulpturlandskap Nordland.

Laukvika har midnattssolutsikt mot Vesterålen

Laukvika er et fiskevær på nordsida av Austvågøya, nærmeste sted fra Svolvær, Kabelvåg og Henningsvær. Herfra ser du tydelig fjellene i Vesterålen, blant annet den skulpturelle Gaukværøya. Moloen i Laukvika er et flott sted å ta bilder, men du kan finne deg et sted langs veien utenfor været også.

Skrova er midt i Vestfjorden

Skrova henger ikke sammen med øyrekka i Lofoten, men ligger der for seg selv mellom Lofoten og fastlandet. Herfra er tindene i Lofoten så langt borte at du ser over dem. Aller helst bør du klatre opp på Skrovafjellet, det er kun 281 meter, men har utsikt både til hele Lofoten fra Værøy til langt inne i Ofotfjorden, samt over til Steigartindan på fastlandet. Skrova er kjent for hvalfangsten, men lever for det meste av oppdrett.

Værøy og Røst er Norges ytterste øyer

De fire hovedøyene i Lofoten henger sammen med bruer og en tunnel, og det er fastlandsforbindelse. Imidlertid ligger det to øysamfunn mye lenger ut, nemlig den bratte øya Værøy og den flatere Røst. Begge samfunnene er storprodusenter av tørrfisk for den italienske markedet, så de kan virke søvnige om sommeren. Det er fordi de hviler ut etter å ha jobbet døgnet rundt under lofotfisket om vinteren. Det er ikke mange turister som finner veien ut hit, så her er det fint å se midnattssola. Det høyeste punktet på Røst er Fiskarheimen som ligger på 11 meters høyde, så her kan du gå rundt over alt, spesielt mellom tørrfiskhjellene, for å se sola. På Værøy kan du dra til den gamle flyplassen på nordsida, eller klatre opp på det 438 meter høye fjellet Håen. Herfra ser du det fraflyttede stedet Måstad, øyene i restene av Lofoten i nordøst og sola rett i nord.

På Unstad kan du surfe i midnattssol

Den lange, flotte stranda på Unstad, kantet av bratte fjell og klipper, er en vidgjeten surfestrand internasjonalt. Imidlertid er det på høsten og vinteren at surfeeliten dukker opp for å prøve seg på venstrebølgen her ute. Om sommeren, derimot, kan nybegynnerne prøve seg, og både barn og bestemødre klarer å stå på brettet, viser det seg. Om du praktiserer dine nyervervede ferdigheter, kan du surfe i midnattssola, og lage din egen vri på Old Spice-reklamene. Det går jo selvsagt fint an å bare dra på stranda på Unstad også.

Golfbanen er en del av landskapet

På Gimsøya, vendt mot nord, ligger Lofoten Links, som glir umerkelig inn i et landskap av fjære, stein og berg. Velpleide gressmatter ligger mellom klipper og rullesteiner, innimellom noen hårsbredder fra sjøen. Mot nord ser du mot midnattssola og mot Bø i Vesterålen, og mot sør ligger Lofotfjellene. Om sommeren er golfbanen åpen hele døgnet, og du kan spille så lenge du vil. Lofoten Links har blitt kåret til en av Europas beste baner, og her får du et slag golf som du aldri har fått før.

Ri inn i solnedgangen…nei, midnattssola

Hov på Gimsøya er stedet for å ri på hest i Lofoten. Stødige islandshester som klarer det ulendte terrenget leies ut, og du rir både innover marka og på de deilige, lange strendene. Om du blir med på en midnattssoltur, får du oppleve nattlyset til hest.

Se Lofoten på to hjul

En morsom måte å se Lofoten på er selvsagt å sykle. Veiene følger stort sett fjæra, og avstanden mellom de interessante punktene er liten. Nå er jo ikke Lofoten uberørt av turisme, så det er en del trafikk i sommermånedene. Løsningen er imidlertid innlysende; bruk dagen til å se på de vakre fiskeværene, på kunstgalleriene og de historiske stedene, og så trør du på om kvelden. Sykler du til nordsida av øyene, får du jo sett midnattssola. Til inspirasjon kan vi nevne sykkelløpet Lofoten Insomnia, som er et søvnløst sykkelløp langs hele øyrekka.

Se midnattssola fra fjellet

Det går også an å klatre seg opp fra skyggenes dal til midnattssola i Lofoten. Fjelltopper finnes i alle varianter, fra en kjapp halvtime til en dagsekspedisjon. Det høyeste fjellet i Vest-Lofoten, Hermannsdalstind, er anbefalt med overnatting på hytte, mens turen til Hovet, den store klumpen som ligger midt på Gimsøya, tar en time én vei.

Praktisk om å se midnattssola i Lofoten

Siden Lofoten strekker seg fra sørvest mot nordøst, er det ikke riktig de samme datoene over hele øyriket. I Svolvær er sola over horisonten (men altså ikke over fjelltoppene) ved midnatt fra 25. mai til 18. juli. På Røst, lengst i sørvest, er perioden litt kortere, fra 29. mai til 13. juli.

Det er fordi Svolvær ligger rett sør for høye fjell som sperrer for sola. Du må reise til yttersida, Laukvika er nærmest, for å se den.

Du kan reise med fly, Norwegian eller SAS til Bodø og så med Widerøe videre (ehem) til Svolvær, Leknes eller Røst. Hurtigruta går hver dag fra Bodø klokka 15 til Stamsund og Svolvær. Nordlandsekspressen er en hurtigbåt som forbinder Bodø med Skrova og Svolvær. Endelig går det buss fra Narvik via Evenes flyplass (Harstad/Narvik Lufthavn) til Svolvær, og herfra er det lokalruter videre ut i øyriket.

Les mer om Lofoten