David Jensen

Sommarøy er fantastisk året rundt

Strender av sydhavsslaget og utsikt mot hav, skjærgård og fjell – fiskeværet Sommarøy ved Tromsø er et fiskevær med sjel og særpreg. Hit kan du dra gjennom flott natur på dagstur, eller du kan overnatte og gjøre ingenting.

Med rundt 300 fastboende er Sommarøy et av de travleste fiskeværene i hele Troms. Vinterstid går båtene ut på Malangsgrunnen, og det hersker en travel stemning når de kommer i land. Sommertid, derimot, er det roligere, og det hviler en avslappet sydenstemning over øylandskapet. «Tromsøs beste vestkant» – som de sier her ute for å erte tromsøværingene, er både en fredelig idyll, et travelt fiskevær og litt resort. Hit kan man dra på dagstur fra Tromsø, det er et par hyggelige steder å ta lunsjen her. Enda bedre er det om man overnatter, enten man vil være med på artige aktiviteter eller bare nyte hav og fjell.

Sommarøy er et nytt fiskevær med et vakkert navn

Navnet Sommarøy lyder jo nesten poetisk, men forklaringen er mer hverdagslig. Før i tida, da folk flest bodde på naboøya Hillesøya, ble kyrne sluppet ut på beite på Sommarøya om sommeren.

Fiskeværet begynte for alvor å vokse fram rundt år 1900, samtidig som fiskebåtene fikk motor. Før det, da det gikk i årer og seil, bodde folk så langt ute i havgapet som mulig. Men med motorbåter og større fartøy trengtes det en ordentlig havn. Havna på Sommarøy er dyp og beskyttet, og gir ly under vinterstormene.

Du ser i alle retninger

Det er kanskje utsikten, mer enn noe, som fascinerer på Sommarøy. Ser du nordover, ser du hele øylandskapet i Tromsø kommune. Toppen av øya Håja ruver mest – 486 meter rett opp fra havet – og ligner forbausende mye på Ishavskatedralen i Tromsø. Om det er tilfeldig? Her ute mener de arkitekten lot seg inspirere av Håja. Lenger til høyre ligger Tussøya, som også byr på litt skog på lune steder. Ellers er det er mylder av småøyer, aller lengst nord ligger Sandøya og Nord-Fugløy, bare synlig i godt vær.

Mot sør ser du nedover kysten av Senja helt til den dominerende pynten Kjølva. Nordvest-Senja og Sommarøy-området var tidligere i samme kommune, Hillesøy, og folk her er både i slekt og godt kjent med senjaværingene. Nærmere ligger de små holmene med flotte sandstrender og noen forlatte hus. Snur du deg mot øst, ser du fjellene på Kvaløya, runde nuter nærmest og spisse tinder mot nordøst. Og mot vest? Der er det ingenting annet enn den åpne Atlanteren.

Hvite strender og lune viker omgir Sommarøy

Strendene er kritthvite og ser nesten for gode ut til å være sanne, og de finnes overalt på Sommarøy. Vannet er riktignok forfriskende, for å si det mildt. Når russelufta gjør oss heite i toppen sommerstid, er det likevel noen som bader i tredve sekunder. Det er nok mest vanlig å rusle langs stranda, plukke skjell, skrive navnet sitt i sanda med støveltuppen og nyte stillheten og lukta av salt sjø. Mens man knepper igjen vindjakka.

Praktisk om Sommarøy

Sommarøy er ei lita øy en times tid sørvest for Tromsø – og her finner du det meste av aktiviteten i fiskeværet Sommarøy. På andre sida av en lav bru finner du Hillesøya, med hotellet og ganske mange hus. Til sammen bor det rundt 300 mennesker her. Disse to mindre øyene er forbundet med Kvaløya, Norges femte største øy, via Sommarøybrua. Det betyr igjen at du kan kjøre til og fra Tromsø og Tromsø lufthavn uten ferger.

Den korteste veien er på riksvei 862 fra Tromsø lufthavn – ti minutter fra sentrum – over Sandnessundbrua og videre forbi Eidkjosen og Sjøtun. Gammelveien utover, fylkesvei 858/7764 via Eidkjosen, Larsen, Straumsbukta og Buvika er lengre, smalere og mer svingete. Imidlertid kan du kjøre gammelveien utover til Sommarøy, og riksveien tilbake, og få en fin sløyfe med mye fin natur.

Det går buss fra Sommarøy på morgenen på hverdager til Tromsø. Da kan du dra tilbake til Sommarøy på ettermiddagen. Dette er bra om du overnatter på hotellet der ute, men dårlig egnet for dagsturer fra byen. Bruk Troms Fylkestrafikks app / nettsted Svipper (bla deg nedover til 420, og få en pdf med bussruta). Om sommeren kjører også Arctic Route, et privat busselskap, forbi Sommarøy på sin sammenhengende bussrute Tromsø-Svolvær.

Det finnes en fergeforbindelse fra Brensholmen – nær Sommarøy – til Botnhamn på Senja, med noen daglige avganger. Med egen bil kommer du da til Nasjonal turistvei Ytre Senja og kan fortsette til Gryllefjord for nok en ferge til Andenes (som bare går om sommeren). Eller du kan utforske eventyrøya Senja.

Åja, Sommarøy Arctic Hotel er et svært komfortabelt sted å sove på. God mat har de også.

Jada, du får både lunsj, middag og kaffe på Sommarøy. Havfrua er et enklere og trivelig spisested midt i fiskeværet for lunsj og kaffe. Så blir det hele litt fjongere på Sommarøy Arctic Hotel, som også serverer middag. Ditt valg av spisested er et spørsmål om innstilling, vi har kost oss på begge steder.

Kajakk, ski, fisketur og den slags uforglemmeligheter kan organiseres, men da anbefaler vi å reservere på forhånd.

Det beste stedet for oppdatert informasjon om overnatting, aktiviteter, severdigheter, mat og alt annet for alle som besøker Tromsø vil alltid være Visit Tromsø – byens og kommunens besøkssenter / turistinformasjon.

Det er fint å rusle rundt i Værret

Å gå en runde rundt i Værre’ – altså fiskeværet – er et must. Her er det ingen storslåtte monumenter, dette handler om hverdagslivet. Små veier snor seg mellom hus fra 50-tallet og framover, ofte malt i sterke farger. Rusle pent rundt, smil og si “hei” når du møter noen, og unngå å gå inn i hagene til folk selv om de ikke er inngjerdet.  Noen plasser kan du også gå ned til stranda.

Midt i været finner du Kongeparken, en liten grønn flekk rundt en minnestein. Den har signaturen til kong Harald og dronning Sonja, til minne om besøket deres sommeren 1992 da Kongeskipet anløp Sommarøy.

Kaillkråa er et godt sted å vente

Butikken er naturligvis stedet hvor alle møtes. Hjørnet ved inngangen kalles Kaillkråa – der kaillan – karene – sitter og prater mens konene handler. De har egne kaffekopper med navnet sitt på, så da kan damene bare ta seg god tid. Damene er ellers velsette i Kaillkråa, de også, og et par har fått eget krus.

Sightseeing og shoppingmuligheter finnes av og til

Like ved veien ligger baptistkirken, et lite gudshus med runde former som ofte er åpent for besøkende. Baptistene har vært aktive på Sommarøy helt siden 1870-tallet, og menigheta ble formelt stiftet i 1892. Kapellet som står her nå, er fra 1981. Tidligere tiders motsetninger mellom baptister og lutheranere er ellers glemt, nå holder også Den norske kirke gudstjenester her innimellom.  

Rett nedenfor finner du husflidsbutikken til Hillesøy Husflidslag. Strikking har lange tradisjoner i kystsamfunnene, ikke minst på Sommarøy, og solide votter og ullsokker får man aldri nok av. Åpningstidene kan være gå litt etter sjydraget i Berlevåg – altså være litt tilfeldige, dette er nemlig rein dugnad som så mye på Sommarøy. På lørdager og fine sommerdager ellers er det imidlertid ofte åpent.

Låvhaugen bygdemuseum er et gløtt inn i fortida

På en liten haug som heter Låvhaugen står et hus fra slutten av 1800-tallet, fra den tida da Sommarøy vokste fram som fiskevær. Huset er lite, men her bodde det en storfamilie – og de leide til og med ut et rom. I dag er det pent vedlikeholdt, kanskje litt ryddigere enn det var på den tida, men det gir et godt innblikk i hvordan folk levde. Det er åpent av og til, man kan prøve å spørre seg for i butikken. Eller bare ta bilder utenfra.

Lette fjellturer byr på havutsikt

Toppen av Hillesøya rager 214 meter, og turen opp er overkommelig for de fleste. Utsikten er rett og slett fantastisk, med skjærgård, holmer og sandbanker så langt øyet rekker i nord og sør, samt mot storhavet i vest.

Ørnfløya, på Kvaløya-sida av brua, er litt lavere, 154 meter, men utsikten derfra er minst like flott. Du ser den elegante buen på Sommarøybrua, og utover mot sør Senja og de små øyene – og ja, Håja selvsagt.

Begge toppene er nydelige turer i midnattssola. Om vinteren? Tja, det kommer an på forholdene. Er det bra med snø, går det fint. Men er det isete, bør du nok styre unna – med mindre du har kraftige brodder.

Du kan også være aktiv på Sommarøy

Det finnes organiserte aktiviteter både til lands og til vanns. Med guide kan du padle mellom øyene året rundt, koseturer i midnattssol om sommeren og litt røffere eventyr om vinteren.

Når sola begynner å varme igjen på seinvinteren, er det fine forhold for frikjøring på ski sørvest på Kvaløya, med båt når du også over til flotte nedkjøringer på Senja. Du kan også bli med på fisketurer, det er liksom så naturlig i et fiskevær. Om våren og sommeren går det båtturer til Hekkingen fyr for å se sjøfugl og havørn, eller til Håja, om du vil opp på toppen. Vinterstid kan du prøve både truger og hundeslede inne på Kvaløya.

Det går båt til Tussøya

Tussøya ligger rett nord for Sommarøy, og det går båt dit et par ganger om dagen. Turister er hjertelig velkomne, og turen tar rundt en time tur-retur. Du kan ta det som en båttur – eller du kan gå i land på Tussøya og gå tur. Du kan gå i land om morgenen og bli hentet igjen på ettermiddagen. Husk godt med klær – det bor bare noen få mennesker der, og det finnes ingen steder å gå inn.

Trå varsomt når du besøker et lokalsamfunn

Vi som liker å besøke nye steder, blir stadig mer oppmerksomme på hvordan vi opptrer for ikke å være til plage for lokalbefolkningen. Nå er jo ikke sommarøyværingene spesielt hårsåre, de er jo vant til høyrøstede tromsøværinger på besøk i helgene. De siste årene er imidlertid pågangen blitt stor for et lite samfunn. Sørg for å respektere privat eiendom, gå ikke inn i hagene til folk, selv om de mangler gjerde. Unngå å ta bilde av barn, dagens foreldre ønsker ikke å få spredd bilder av barna sine digitalt. Sørg for å unngå roping, særlig sent på kvelden når du er på nordlysjakt eller vil se midnattssola. Folk prøver jo å sove. Ikke legg igjen søppel på strendene.

Om du spiser lunsj på Havfrua, eller kanskje middag på hotellet, bidrar du til lokal verdiskapning og bidrar til at disse stedene fortsetter å være der. Det samme gjelder om du kjøper noe på husflidsutsalget. Mange besøkende tar med seg en plastpose eller to og samler søppel som kommer med havstrømmene til strendene, og så sorterer og kaster de det på egnede steder.

Dessverre finnes det ikke offentlige toaletter. Det er også lite ønskelig å gjøre nødvendige ærende bak en busk, da det er relativt mye trafikk i nærområdet. Serveringsstedene ønsker jo heller ikke å få mange toalettbesøk uten noen form for omsetning. Løsninger er enkel; legg inn en kaffe- eller lunsjpause på ett av de to stedene.

Brensholmen – gammelt kulturlandskap

Sommarøy er av ny dato, mens bygda Brensholmen på innsida er noe av de eldste kulturlandskapene i Tromsø-området. Bøndene i denne rike jordbruksbygda kan knapt sette spaden i jorda uten å måtte ringe Tromsø Museum med nok et funn fra jernalderen. I Sandvika, på nordsida av bygda, finnes det en flott, buet sandstrand uten bebyggelse. Her ligger gravhaugene tett, og det er tufter etter store jernalderhus. Du skal imidlertid ha et godt øye for sporene fra fortiden, de fleste badegjestene i Sandvika legger ikke merke til noe.