Vardø er en historisk by, en urban utpost i Arktis og Finnmarks eldste fiskevær. Om sommeren er selvsagt det beste tidspunktet til å ta bilder rundt midnatt, når de lange skyggene leker med det gylne lyset i en høyst særpreget by.
På en sommerfuglformet øy i Ishavet finner du Norges eneste by i arktisk klimasone. Byens historie inneholder både heksebrenning og bombardement, og i dag er det både spor av gammel storhet, av nedgangen i fiskeindustrien og ny optimisme. Mellom midten av mai og slutten av juli er det i midnattssol du skal utforske denne aller minste av Norges gamle byer.
Vardø er i Øst-Europa
Lengst nordøst i kongeriket, like langt øst som St. Petersburg, Istanbul og Alexandria, ligger Vardø. Dermed skulle byen egentlig hatt østeuropeisk tid, en time før resten av landet. Når vi har sommertid, er jo teoretisk midnattstidspunktet klokka ett. Akkurat når sola er på det laveste, vil imidlertid variere med lengdegraden. Ytterst på Helgeland kan tidspunktet være kvart over ett om natta, mens Vardø har geografisk midnatt mellom klokka 23:51 (15. mai) og 00:02 (27. juli). Det betyr at du ikke trenger å være oppe så lenge for å se midnattssola i Vardø. Men pytt, når sola er oppe, går vi ikke til sengs uansett!
5 steder å stoppe på en midnattsvandring i Vardø
Du skal som kjent ikkje sova bort sumarnatta, og i Vardø er alt i gangavstand. Det er heller ingen fjell eller bratte skrenter, så du kan gå over alt. Prøv å ikke snakke for mye når du går i en stille gate med bolighus, noen vardøværinger prøver nemlig å sove. Men slett ikke alle.
Heksemonumentet minner om store tragedier
91 mennesker, flest kvinner og noen menn, ble brent på bålet for hekseri på 1600-tallet i Vardø. De kom fra små fiskevær langs kysten, men ble tiltalt og dømt i Vardø. Til minne om ofrene har Peter Zumtor tegnet en minnehall med navnene til alle 91, og den amerikanske kunstneren Louise Bourgeois har utformet et flammehus hvor en evig flamme kommer opp av en stol. Så rystende som monumentet er, danner det et utfordrende, minneverdig fotomotiv.
Finn deg et fugleskjul
Området rundt Varangerfjorden er en av de mest interessante fugleområdene i Europa, med et mylder av sjøfugl, mange sjeldne arktiske arter og besøkende fra Nord-Amerika og Sibir. Arkitektene på Biotope Arkitektkontor har tegnet spesielle fugleskjul på gode fuglesteder. Disse har slående, moderne linjer og både glir inn i og beriker det småkuperte varangerlandskapet. Sånt noe liker fotografene. Ett skjul i tre står på Steilneset, ett i betong står i havneområdet. Ikke skrem fuglene når du er der, og la fuglekikkerne dyrke favorittsysselen sin i fred.
Havna er farger, forfall og historie
To langstrakte småøyer har smeltet sammen til en sommerfugl og dannet Vardøya. Det smale eidet mellom vingene preges av det kubeformede rådhuset med pyramideformet tak i gjenreisningsstil. På begge sider av Vågen ligger gamle brygger som overlevde bombene under krigen som ellers ødela mye i Vardø. Innimellom ligger det nedlagte fiskefabrikker fra Vardøs vekstperiode etter 2. verdenskrig. Veggene på de tomme anleggene er prydet med gatekunst – street art. En tur langs kaiene og mellom husene vil dermed gi fotografen mange motiver når sola leker med de lange skyggene mellom sterke farger, gamle trevegger og smuldrende betong.
Drakkar er et artig kunstprosjekt
Under Pomorfestivalen i 2016 laget tre unge kunststudenter fra Arkhangelsk, Vardøs viktigste handelspartner i storhetstida, installasjonen Drakkar. Drakkar er betegnelsen på de gamle drageskipene, og den har en stavn som på et vikingskip med dragehode. Selve kroppen ser imidlertid ut som et sånt dinosaurskjelett man ser på museer, så det hele blir lekent og selvsagt en drøm for fotografen.
Vardøhus festning kan besøkes om natta
Vardøhus er en stjerneformet skanse fra 1734, med bastioner, kanoner, et porttårn og gamle hus i borggården. Herfra ser man ikke midnattssola, siden sykehjemmet ligger i veien. Imidlertid er festningen et naturlig stopp på en nattevandring, siden man kan se utover Vågen og byen og over til Fiskarhalvøya i Russland derfra.
To forslag fører ut av Vardø by
Vi har også to forslag til litt lengre turer som kan gjøres ved midnatt. Disse to turene er litt mer tidkrevende å organisere, men er vel verdt det.
Hamningberg er et glemt sted ved Ishavet
Nordvest for Vardø, en knapp times kjøring, ligger det gamle fiskeværet Hamningberg. Stedet overlevde krigen uskadd, så her kan du se hvordan fiskeværene i Finnmark så ut før krigen. Noen av husene i Hamningberg er kjøpt som byggesett i Arkhangelsk og satt sammen i Hamningberg. Nå er Hamningberg bare bebodd om sommeren. Gå gjerne langs veien gjennom været og ned i fjæra, og hør bølgeslagene fra Barentshavet. Husk bare å ikke bråke for mye, folk sover bak gamle tømmervegger. Den lille kafeen vil nok være stengt om du kommer ved midnatt. Veien ut hit går gjennom et månelandskap av stein og merkelige klippeformasjoner som ble brukt under innspillingen av James Bond-filmen Moonraker. Du trenger bil for å komme hit.
Hornøya er tett befolket – av fugler
Norges østligste punkt er den lille Hornøya som er synlig fra Vardø. Her finner du Vardø fyr, et høyt firkantet tårn. Den store severdigheten er imidlertid fuglefjellet. På steinene ved sjøen tørker skarven fjærdrakten, på de bratte klippeveggene flyr tusenvis av skrikende krykkje. De bratteste «tomtene» er bebodd av lomvien, og polarlomvien som ellers bare bor på øyene i Ishavet, er aller tøffest. Lunden hekker i gressbakken aller øverst. Øya nås med RiB-båt fra havna i Vardø.
Praktisk om Vardø og midnattssola
Vardø ligger lengst nordøst i Norge, Norges østligste punkt ligger rett utenfor byen. Byen er i seg selv en øy utenfor spissen av Varangerhalvøya, som strekker seg lenger øst enn grensa ved Kirkenes og Grense Jakobselv.
Vardø har småflyplass på Svartnes på fastlandet. Herfra flyr du til Kirkenes, hvor det går «storfly» til Oslo fra. Det går også buss fra Vardø til Vadsø og Varangerbotn, hvor det går buss videre til Karasjok og Alta, med videreforbindelser til hele Finnmark. Hurtigruta anløper Vardø på nord og sør. Vardø er forbundet med fastlandet med tunnel.
I følge TimeAndDate er sola synlig, i alle fall delvis, over horisonten ved midnatt fra 15. mai til 27. juli, altså godt over to måneder!
Vardø er, høyst ufortjent, ikke noe stort turistmål, og dermed er det stort sett lett å finne et sted å bo. Under Pomorfestivalen tredje uka i juli fylles det imidlertid fort opp.
Vardø har et innbyggertall på rundt 2000, inkludert tettstedet Kiberg på fastlandet. Vardø er Nord-Norges eldste by, sammen med Hammerfest, og fikk byrettigheter av Christian VII, den absolutt mest forstyrrede av Danmark-Norges konger. Vardø var på slutten av 1800-tallet og fremover Norges største fiskevær, med et borgerskap med handelsforbindelser både østover mot Arkhangelsk og vestover. I 1944 ble Vardø bombet av russerne, og det meste av byen brant ned. I etterkrigsårene ble Vardø gjenoppbygd med moderne fiskeindustri. I 1969 bodde det rundt 4200 mennesker i Vardø, men med nedgang i og automatisering av fiskeindustrien har det gått tilbake med Vardø. I dag er det ny optimisme med en del offentlige arbeidsplasser, blant annet knyttet til forsvaret.
Visit Varanger er turistorganisasjonen for kommunene på Varangerhalvøya.
Les mer om Vardø og Varanger
Vardø ligger i et et flerspråklig og flerkulturelt område med dramatisk krigshistorie og en særpreget natur. Les mer om området her.