Harstad

Frodig skog og jordbæråkre under kvasse tinder, en rik historie og et ambisiøst kulturprogram omgir fargerike, trivelig Harstad.

Kom til Harstad for å oppleve noen særpregede severdigheter, spis god mat og bli med på tankevekkende kultur og utforsk et grønt og frodig landskap til fots, på sykkel, i kajakk og på ski.

På den lune, frodige østsida av Hinnøya, med utsikt over Vågsfjorden, finner du Harstad med sitt fargerike sentrum av jugend, sveitser og det modern. Om Harstad er ung som by, var området et kraftsenter i vikingtida. I dag er byen kjent for sitt ambisiøse kjøkken og sitt livlige kulturliv.

Harstad var vikingsenteret

I vikingtida bodde det mektige stormenn i Harstad-området. Dette skyldes delvis det gode jordsmonnet i bassenget rundt Vågsfjorden, men først og fremt handelsforbindelsene nord- og østover inn i det samiske området og forbi. Pels og hvalrosshud kom fra et vidstrakt arktisk området, og ble eksportert til Europa av stormennene rundt Harstad. Under rikssamlingene motsatte derfor stormennene seg kongemakten, slik at de kunne beholde kontrollen over denne viktige handelen.

Severdighetene finnes på Trondeneshalvøya

Nord for sentrum av Harstad stikker Trondenes ut i Vågsfjorden. Dette området i kanten av byområdet er lett tilgjengelig med buss. Vi anbefaler imidlertid å ta beina fatt, siden det er en utmerket gangsti langs sjøen utover. Bruk gjerne hele dagen der ute, se på severdighetene og nyt utsikten til Senja og Andørja. Ta gjerne med ekstra klær, og om vinteren gjerne en matpakke. Om sommeren er det kafe på Trondenes historiske senter.

Mer informasjon om Harstad

Ta kontakt med Visit Harstad og få all informasjonen du trenger!

Kirken på Trondenes er en kulturhistorisk skatt

Statelig reiser den seg, 1200-tallskirken på Trondenes. Spissbuen på døra mot nord er verdens nordligste eksempel på gotisk arkitektur. De tykke murene skulle også tjene som festning, og kirken er faktisk en av de største landskirkene i Norge fra middelalderen. Interiøret er rikt, med hele tre gotiske alterskap og et orgel fra 1795. Kirkegårdsmurene er del av et forsvarsverk fra 1100-tallet, som skulle beskytte stavkirken som sto her før den nåværende kirken ble reist.

Adolfkanonen er blant de største kanonene i andre verdenskrig

En av den andre verdenskrig aller største våpen, Adolfkanonene, ble fraktet fra Tyskland til Trondenes av tyrskerne under krigen. For å sikre innseilingen til Narvik fra allierte angrep, ble kanonene stasjonert på toppen av Trondeneshalvøya. Herfra kunne de senke ethvert alliert skip som våget seg inn Vågsfjorden. Dette er de eneste kanonene av sitt slag som er bevart, og de kan besøkes inne på fortsområdet på Trondenes.

Trondenes historiske senter gir full historieoversikt

For å se all denne historien i sammenheng, er det lurt å besøke Trondenes historiske senter. Her får du hele vikinghistorien. Tore Hund, han som drept Olav den hellige på Stiklestad, er viet spesiell oppmerksomhet. Også middelalderen er godt forklart, og det er en avdeling med Harstad bys historie. Manende er imidlertid utstillingen om fangeleiren på Trondenes; «vi er kommet hit for å dø», skrev den sovjetiske fangen Konstantin Severdintsev. Da han døde av sult, kulde og utmattelse, ble dagboka hans funnet, som gir oss førstehånds informasjon.  

Trondenes middelaldergård tar oss tilbake til 1100-tallet

Mer levende enn noe museum er Trondenes middelaldergård. Her er en gård fra 1100-tallet med et langhus av torv gjenskapt, og til forskjell fra tradisjonelle museer kan du møte gårdsfolkene. Den myndige husfruen Jorunn holder orden på alle, mens Halte Halvor er gårdsgutt. Delta gjerne i arbeidet på gården, slik som å spinne lin  og passe på dyra.

Gå en runde til fots på Trondenes

Trondenes har mer enn de uttalte severdighetene. Nord for Trondeneskirken ligger restene etter en fangeleir fra 2. verdenskrig. Om du krysser veien og går ned til  vatnet Laugen, ser du restene etter Finnmarksleiren. Her bodde evakuerte finnmarkinger i flere år etter krigen, mens gjenreisningen pågikk hjemme. Laugen selv er et fuglereservat med vann- og vadefugler. En kort tur videre fører til Altevågen, hvor det ligger nausttufter fra vikingtida. Det lengste naustet var 30 meter langt, så skipet må ha vært av anselige dimensjoner. Alle disse restene trenger et våkent blikk i bakken, men turen rundt går gjennom vakkert kulturlandskap, og det er lett terreng.

Røkenes er en prektig gård

Hele 250 år gammel er hovedhuset på Røkenes gård, og er fylt av gamle møbler fra to hundre års drift som storgård. Bonden på Røkenes hadde bevilling til å selge brennevin og handle ellers, så de hadde det romslig nok til å importere praktstykker fra Bergen. I dag er Røkenes gård en restaurant, og de har også en golfbane rett utenfor.

Anna Rogde har seilt på de syv hav siden 1868

Den stolte skonnerten Anna Rogde er en av verdens flotteste eksempler på maritim kulturarv. Hun ble bygd for å frakte klippfisk tørket på øya Kjøtta til de internasjonale markedene. Hun er godt kjent fra Portugal til Kvitsjøen, og var i Rogde-familiens eie fram til museet overtok. Når hun ikke er på tokt, kan hun sees i havna i Harstad hele året.

I Harstad har de den beste maten i nord

Restauranttilbudet i Harstad er meget godt, med flere gode restauranter. Her får råvarer fra havet og fra det rike landbruket rundt Harstad og tilberedes både etter gammel matskikk i nord og de nye, internasjonale trendene. Krydder og smaker fra hele verden inngår også, så smaksløkene dine får en enestående og uventet opplevelse.

Fjelltur i Harstad kan være lett eller krevende

De skogkledde åsene rundt Harstad er av det snille slaget, med skogsstier og mykt underlag. Fra Keipen ser du fjord og fjell, og helt ut til havet, men turen er fort gjort og lett for de fleste. Krevende fjellturer finnes for eksempel på Grytøya i nord eller på Andørja i øst, her kan du gå opp tusen høydemeter og se hele regionen i ett blikk fra toppen.

Harstad utforskes best fra sykkelsetet

En utmerket måte å utforske både byen selv og områdene rundt, er å gå en tur ned på turistinformasjonen for å leie sykkel. Severdighetene i Harstad er jo litt spredt utover, men på sykkel når du rundt på få minutter. Trafikken er ikke noe problem, utenom rushtidene er det fredelig nok på harstadveiene, og sjåførene i Harstad er de høfligste vi har sett. Litt mer utfordrende er det å sykle på merkede stier i marka bak byen. Landeveisturer, for eksempel i øyriket nord for byen, handler derimot om å slappe av og sanse. Vinterstid kan du prøve deg på fatbike.

Øyriket Bjarkøy har hundre sandstrender

Nord for Harstad ligger det noen kaller verdens nordligste skjærgård. Selve Bjarkøya er tett befolket med jorder og gårder, det samme er Sandsøya. Til fiskeværet Krøttøy og naboøya Meløyvær kommer du med hurtigbåt. Besøk Ole Ottestad-stua, se det lille båtmuseet og gå kulturstien forbi alle fornminnene etter Tore Hund og de andre vikingene. På Meløyvær kan du besøke et kystfort fra den kalde krigen.

Oppdag skjærgården fra kajakk

De hundrevis av skjærene og holmene er selvsagt et padleparadis. Det er smult farvann mellom øyene, og til og med nybegynnere kan dra på oppdagelsesferdg blant fortidsminnene, se og høre det rike fuglelivet og gjøre strandhogg for å spise lunsj på en hvit strand. Du kan også bli med på RiB-tur fra Harstad og suse nordover i et åpen, rask båt.

Kvæfjord er jordbærfjorden

Langs østsida av Kvæfjorden, vest for Harstad, er gårdene beskyttet mot storm og uvær, men den milde lufta fra Golfstrømmen når inn. På fruktbar jord ved fjorden kan bøndene derfor dyrke jordbær, poteter og grønnsaker. Jordbærene modner under midnattssola, og er ekstra søte og gode på slutten av sommeren. Du kan besøke Hemmestadbrygga og se på kunstutstillingen laget av psykisk utviklingshemmede på Trastad gård, en tidligere institusjon for psykisk utviklingshemmede.

Festspillene i Nord-Norge

Hvert år rundt midtsommer inviterer Harstad til sommerfest, til Festspillene i Nord-Norge. Inne mellom middelalderveggene i Trondenes kirke, i kulturhuset, på puber og barer og til og med utendørs spilles det musikk i alle sjangere, det danses og foregår jam sessions. Festspillene er Nord-Norges største og mest sammensatte festival. Kom hit for å høre musikk og oppleve kultur av høy kvalitet, og forsøm ikke å nyte festspillatmosfæren og folkelivet.

Midnattssola skinner i to måneder i Harstad

300 kilometer nord for Polarsirkelen, der Harstad ligger, er det midnattssol I hele to måneder. Fra 21. mai til 21. juli varer altså sommerdagen. Se sola fra kaia i Harstad hvor mange tar bilder av masta av skonnerten Anna Rogde mot midnattssola. Andre går opp på Gangsåstoppen og ser midnattssola over byen. Utsiktspunktet Nupen på nordsida av Hinnøya har blitt kåret til Norges mest romantiske sted, og er selvsagt stedet du tar med kjæresten for å se sola.

Harstad er rett under nordlysovalen

Harstad er svært godt posisjonert for å se nordlyset, ettersom nordlysovalen ligger 100 kilometer over Harstad hver kveld. Bli ikke overrasket om du ser nordlyset midt i byen, men det er likevel bedre å gå en lang tur i skogene bak byen. Da minsker du lysforurensingen fra bylysene, og særlig området nord og vest for byen er bra, siden nordlyset gjerne begynner i nordvest. Da har du bylysene i ryggen.

Grottebadet

Harstad har et modern badeland med vannsklier, badstue, varme og kalde bassenger og et femti meter langt hovedbasseng. Det spesielle er imidlertid hvor det ligger; det har blitt gravd ut under byens sentrum. En tunnel fører inn, så ta med familien på en regnværsdag eller nyt varmen  etter en vinterdag i friskluft.

Stopp i Harstad på sommerferien i Nord-Norge

I den travle ferietida i Nord-Norge besøkes gjerne Harstad av folk på tur nordover eller sørover mellom meir kjente reisemål som Tromsø og Lofoten. De som gir seg litt meir tid, finner imidlertid ut at Harstad har mye å tilby. Et typisk harstadopphold er gjerne en vandretur til Trondenes, en god middag og et opphold på et bra hotell. Legg til en dag, og ta en utflukt med båt, sykkel eller til fots i området, og du har vært med på moro som ikke så mange turister er med på.

Høsten er perfekt for en langhelg

Harstad ser fantastisk ut i høstfarger, både innfødte trær som bjørk, osp og rogn og innvandrere som alm og lønn er i flammer i sterke farger. Nå starter også kulturhuset sitt ambisiøse høstprogram med konserter og teater. Ta gjerne en lett og fargerik skogs- eller fjelltur, spis god mat og ta den nevnte turen til Trondenes, og du har masse artig å gjøre. Ikke glem god til på kafe, for det liker harstadværingene.

Mild Harstad-vinter innbyr til å være ute

Vinteren i Harstad er overraskende mild. Kvikksølvet holder seg rett under null det meste av vinteren, mens det som regel er rikelig med snø. På vinterstid er det godt merkede skiløyper, det finnes et alpinanlegg, du kan prøve deg på fatbike og det finnes hundekjøring. Det største trekkplasteret er imidlertid nordlyset. Så skader det heller ikke at Harstad har så god mat og så mange kulturaktiveter.