En raskt fjelltur i sommerhalvåret, med fantastisk utsikt rett utenfor Tromsø sentrum. Turen er bratt og krever at en er godt skodd. Sti og trapper kan være svært glatt ved regnvær, ising og snødekke.
Stien som Sherpatrappa i Tromsø i dag befinner seg på har alltid vært et populært utgangspunkt for lokalbefolkningen i Tromsø. Faktisk ble den så populær at man merket slitasje på stien, og det ble grunnlaget for å bygge en mer bærekraftig sti som kunne ta i mot flere besøkende. Resultatet ble sherpatrappa som starter rett bak landemerket Ishavskatedralen.
Sherpatrappa i Tromsø starter i Tromsdalen
Det er mange måter å komme seg til Sherpatrappa på. Du kan gå fra sentrum over brua mot Tromsdalen, og du finner starten av turen rett bak den kjente Ishavskatedralen, på toppen av det som heter Fløyvegen. Aller nærmest kommer du om du tar buss. Ta buss 26 fra Havnegata i Tromsø sentrum, og gå av på stoppestedet Fløyvegen. NB! Bussen har en snirklete rute, og det kan se ut som du kjører i feil retning. Men noen stopp senere ser du at du er på rett vei. Gå av, og følg Fløyvegen sørover til enden av gata, hvor en sykkelparkering og et skilt viser vei. Du kan selvfølgelig også ta veien til Sherpatrappa i Tromsø med sykkel, da følger du samme veien som om du ville gått, og parkerer i bunn av stien som leder deg opp mot trappa.
Starten av Sherpatrappa
Faktisk så starter selve trappa litt opp stien på Fjellaksla, men det er ikke mange meterne du skal gå fra skiltet som viser retning Sherpatrappa, før du møter på den steinbelagte stien. Det er flere naturlige stoppesteder underveis, så om du ønsker ta deg god tid oppover, så vil du kunne utnytte en stadig bedre utsikt til du når toppen.
Hold deg i Sherpatrappa!
Grunnen til at Sherpatrappa ble bygd var utfordringer med stislitasje. Ettersom trappa har blitt populær, så har det tidvis blitt gått ved siden av trappa, noe som har ført til ny slitasje. Dette kan nok også være fordi mange ønsker seg forandring i gåingen, da det kan bli litt surt i lårene og gå så mange trappetrinn på rad. Men, nå er det tilrettelagt for alternative småveier opp sherpatrappa, så bruk disse, og bli med å ivareta en av Tromsø sine viktigste turområder for besøkende og lokalbefolkning.
Toppen av Sherpatrappa er toppen av fjellheisen
Når du kommer til toppen av Sherpatrappa, så vil du også komme rett ved siden av det området hvor fjellheisen i Tromsø går opp til. Her finner du en kafe hvor du kan kjøpe deg is, middag eller bare noe å drikke. For de som ønsker å gå en ekstra tur, så er det fint å gå i en liten time ekstra opp mot Bønntuva. Man ser enkelt hvor stien går oppover, men du må utnytte muligheten til å ta et bilde av Tromsø og gjengen din først om været er fint!
Gå Sherpatrappa i midnattssol om sommeren
Tromsø har midnattssol i store deler av sommeren, og dette åpner opp for mange spennende turmuligheter. Turene er naturligvis de samme som på dagen, men sola skaper noen magiske øyeblikk når forholdene ligger til rette. Det er tatt mange flotte motiv fra Sherpatrappa og Fjellheisen i midnattssol, og har du tiden så bør du absolutt utnytte den, eller kanskje rett og slett bare bli en dag ekstra for å få oppleve det.
Se høstnordlyset fra Sherpatrappa
I milde høstkvelder fra slutten av august og utover kan du gå Sherpatrappa med hodelykt for å se nordlyset. Da avtegner silhuettene av de mørke trærne seg vakkert mot bylysene der nede. Underveis er det flere stoppesteder hvor du kan se utover byen og kanskje fange nordlyset med kameraet. Så lenge temperaturen ligger godt over null i sentrum, kan du gå opp i vanlige tursko. Er tempeturen rundt frysepunktet, er det imidlertid fare for ising i trappa. Da bør du enten avlyse turen eller ta på sånne skikkelige gode brodder med kjetting.
Se midnattssola i Tromsø
Vil du på guidet tur til Sherpatrappa?
Gå videre for å ta kontakt med turistinformasjonen i Tromsø!
Sherpatrappa er en sosial aktivitet for hele familien
Om du er på tur med familien eller vennegjengen, så er Sherpatrappa et naturlig stoppested på ferien din i Tromsø. Er det slik at noen i gruppen ikke har mulighet eller lyst til å gå Sherpatrappa, så kan de bare ta fjellheisen opp og møte dere på toppen. Kanskje tar dere fjellheisen ned sammen igjen, eller om dere går trappa ned samlet?
Kan du gå Sherpatrappa om vinteren?
Sherpatrappa ble bygd for å brukes når det er avbæra – snøfritt. Har du sko med gode spor under, er det ingenting i veien får å gå opp sherpatrappa under et mildvær i november. Problemet er is og snø. Etter en frostnatt er trinnene kledd i en livsfarlig film av is, eller det ligger issvuller fra vekslende snøfall og mildvær i trinnene utover vinteren. Kanskje du kommer deg opp, men nedturer oppleves som et mareritt. Beinbrudd og redningsaksjoner med helikopter forekommer hvert vinter. Nesten alle som kommer ut for problemer har for dårlige sko og mangler nødvendig utstyr. Du går i norsk natur på eget ansvar, det gjelder også Sherpatrappa.
Hvilket utstyr må du ha for å gå Sherpatrappa om vinteren?
Du må ha solide sko med spor under. Videre trenger du brodder; ikke slike gummigreier du går i Storgata med, men skikkelige saker med kjeder og mothaker. Slike finnes i sportsbutikker i sentrum. Staver kan være gode å ha for å holde balansen. Hodelykter er obligatorisk for kvelden, men om du går på dagtid i desember-januar, er det greit å ha dem i lomma. Du vet jo aldri hvor lang tid turen tar, og natta kommer fort. Endelig bør du ha godt med klær, og gjerne noe å skifte til når du har svettet deg oppover fjellsida.
Av og til stenger Sherpatrappa
Noen ganger om vinteren står det et skilt nederst i Sherpatrappa om at den er stengt. Det skyldes som oftest at det er rasfare i det øverste henget. Det finnes imidlertid ingen fysiske barrierer, og ingen politimenn stopper deg. Vi må likevel insistere på at du respekterer ferdselsforbudet, det er bestemt for din sikkerhet.