Kathrine Sørgård

Brønnøysund er terskelen til nordhavsparadiset

Fra Brønnøysund, den lille kystbyen sør på Helgeland, når du ut til øymylderet. På veien ut går du gjennom hullet i Torghatten.

Trygt innenfor en skjærgård du sent vil glemme, ligger Brønnøysund by langsetter en variert, langstrakt havnepromenade. Herfra kan du ta deg ut til Vegaøyene, som er litt av et nordhavsparadis. Nærmere, et lite stykke utenfor sentrum, venter den fascinerende fjellformasjonen Torghatten.

Bare en vandring langs Brønnøysundet en sen sommerkveld er slik en fin opplevelse

Tilreisende og fastboende trekker gjerne ned til havna når det vanskelig lar seg gjøre å sove bort sommernatta. I all vennlighet er det fin å slå av en prat med fremmede som deler din begeistring. Selv om vi er like sør for polarsirkelen: Ved midnattssolens grense, får vi med oss hildringen av nattsola ved skillet mot en ny, nordnorsk dag. Med havet ventende like utenfor,omkranset av lavmælte fjell i bakgrunnen, er det mange muligheter som venter deg når du har base i Brønnøysund.

Vegaøyan er havlandet som så vidt stikker opp av havet på floa

Skjønt. Det påstås at fjellene er Vegas sjel. Når man nærmer seg øyriket, stiger fjelløya Sømna og fjellene på hovedøya Vega opp av havet som havblå skygger. Strandflaten med langrunner dekket av den fineste skjellsand er som en terrasse før den faller ned mot kontinentalsokkelen, ut mot havdype grunner. Hit ut kommer du med hurtigbåt, til hovedøya Vega, Ylvingen kjent fra TV-serien Himmelblå, eller til Skogsholmen ute i Vegaøyan hvor ildsjeler sommerstid driver et sjarmerende pensjonat i et tidligere skolebygg. Her står en slitt globus, som mange barnehender nok har snurret rundt. Tenk å vokse opp i et værhardt nordhavsparadis, før Internett og TV, og begynne å ta inn over seg den store verden utenfor. Da Vegaøyene fikk æren av å bli oppført på UNESCOs verdensarvliste var det med denne begrunnelsen:

Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen.

På det meste var 59 øyer i Vega bebodd. Noen av disse var Lånan, Hysvær, Skogsholmen; hvor det drives pensjonat, Tåvær, Muddværet, Skjærvær, Halmøyværet, Flovær og Store- og Lille Emårsøy. I dag har bare hovedøya Vega, Ylvingen og Omnøy fastbeboende gjennom hele året. Liv og røre, det er det på langt flere av øyene, spesielt sommerstid. Mange trekker ut til heimhusan ute i havet, som kan bli omflødd på holmer og skjær under springflo.

Laguner med skjellsand gir stedvis en herlig asurblå farge til havet

Som ved Store Emårsøy, som er langt fra stor, men større enn den lille rett over.  Innunder det rødmalte nordlandshuset er en lagune som fortryller under riktige værforhold. Her ute under en omvisning i velrestaurert, lite nordlandshus, får vi på naboøya en visuell påminnelse om hva som kunne ha vært skjebnen til dette huset om ikke ho Turid og han Gisle hadde forbarmet seg over herligheten. På naboøya står et hus og kneler av forfall, sønderrevet av vær og vind. En naturlig prosess, som forsterker gleden over at mange hus her ute, langt til havs, blir tatt inderlig vare på. Huset på Store Emårsøy gnistrer av uforbeholden kjærlighet til stedet.

Vega er som skapt for de som er glade i å padle med kajakk

Skjønt! Skjærgården er ingen lekegrind i uvær. Ute i havet bør du være godt forberedt, gjort kjent med området av lokalkjente aktører. Som tryggest kan du oppleve nordhavsparadisets lune laguner med åpne havstykker imellom, i følge med lokale aktører med godt sjøvett innabords. Her ute kan en klar, varm sommerdags raskt endte seg. Vær redd om deg selv, her ute kan fjellvettreglene oversettes til å bli til havvettsregler det er lurt å følge. Det sagt, så venter det befriende, skjellsettende opplevelser her ute, så vidt over den fineste skjellsand. Her ute er det mange flotte steder som egner seg for strandhugg.

Vega har mye å by på så her er det vel verdt å spandere flere dager

Bare en dagstur ut i Vegaøyan kan vise seg å bli for knapt. Med tiden har lokale krefter sørget for at øyriket har mye å by på for tilreisende på jakt etter opplevelser. På få år har Vega utviklet seg å bli en innholdsrik destinasjon. På yttersida kan du enkelt ta deg opp i fjellet med den nyetablerte Vegatrappa, og videre over en svimlende Via Ferrata over et juv! Hvis du vil oppleve yttersia uten å teste høydefølelsen, kan du duve i telt spent mellom trær like bortenfor avsatsene. En teltleir som barn garantert vil elske! Hit må jeg ta med meg tantebarna en gang!

Vega har mange fine møtesteder

Som den gamle skolen midt inne på hovedøya. Den er forvandlet til en sjarmerende kafé, som tilbyr enkel og forfriskende servering. Er du glad i å fotografere, spør for all den habile fotograferer som driver stedet om tips til fine fotpunkt. Han kjenner øya godt gjennom kameraet etter å ha levd her ute i en årrekke. Kafeen er det ultimate sted for en uformell prat, ute i solveggen, eller inne i det som før var en gymsal.

Vega kan i tillegg til havgodt tilby jordgodt

Hos Stavsmarken gård og pølsemakeri, er det fremelsket et fengende slagord: Tid og kjærlighet. Å drifte et lite jordbruk med og av dyrehold, samt å ta imot gjester, er for den som ikke er redd for å jobbe. Noe folket her med glede gjør, i tråd med stolte tradisjoner helt tilbake til tidlig 1900-tall. På gården er det en gårdsbutikk, hvor du kan bestille deg en velsmakende speketallerken, som på varme sommerdager er fine å innta utendørs, i ly av fjell og i autentiske, landlige omgivelser.

Verdensarvsenteret ligger fantastisk til på yttersiden av hovedøya

Nybygget som danner naturlige uterom i le for vind og vær, er en etterlengtet attraksjon på øya.

Her får du innblikk i den omfattende historien til øyriket. Fra utstillingsrommene, som er store og luftige, og fra kafeen med smakelige retter, får du en storstilt utsikt mot hav, himmel og en øyverden uten sidestykke. Tar du først turen til Vega, anbefaler jeg på det sterkeste at du starter utforskningen av øya her. Er du glad i forseggjorte måltider, bør du på forhånd, i veldig god tid,bestille bord hos Vega Havhotell for en matopplevelse signert mesterkokken Jon Aga.

Sov som kongelige hos Thon hotel

Om den planlagte reiseruten ryker, og du må haste videre sør, så har selve Brønnøysund mye fint å by på. Hos Thon Hotel kan du søke for ly for natten i rom dedikert til verdensarven, hvor du kan få sove i en vaskeekte ederdunsdyne, slik kongelige rundt om i Europa gjorde for hundrede år siden, og kanskje enda gjør.  En enkelt dyne av ederdun kan ha en prislapp på over 40.000 kroner, fordi rensingen av duna, slik som de utfører den på tradisjonsmåten ute i Lånan, er et krevende arbeid.

Bare noen kilometer unna sentrum ligger den fascinerende fjellformasjonen Torghatten

Herlighet, for et fjell. Torghatten er et naturens underverk, gjennomboret av havet gjennom ualminnelige tider.  Tvers gjennom! Fjellet er et landemerke for sjøfarende, og et mål for tilreisende. Gjennom en stedvis steinete ur, delvis tilrettelagt med trinn opp mot 260 høydemeter over havet, kan vi ta oss til de berømte hullet hvor langveisfarende kongelige i tider har skåret i champagne. Vi derimot, drikker begjærlig fra vannflaskene denne midtsommersdagen. Hullets bunn tar oss ned til 110 meter over havet. Midt i hullet er bredden 12 meter, mens den er 160 meter på lang, og opp mot 35 meter høyt.

Brønnøysund har en fin, tilrettelagt promenade med utsiktspunkt og nye benker

 Å vandre langs kaien i et autentisk miljø er også fint. Spesielt på sensommerkveldene, når kveldsola gløder i havet og fargesettes omgivelsene: Det er en opplevelse i seg selv, i det mykelyset fra nattsola som dupper under i horisonten en stakket stund. Stedvis bestårhavnepromenaden av et flott paradedekk med avsatser som er som balkonger mot sundet og havet utenfor. Videre, mot nord, glir det over i det autentiske havneområdet, med asfaltdekke og lagerbygninger. Visuelt flott det også, for den som har blikk for slikt. Det er hurtigbåten fra Sandnessjøen og Vegaøyene legger.

Havgodt smaker himmelsk, hos Svang får du himmelske havretter

Eureka! For en fantastisk matopplevelse! Like bakenfor havnepromenaden. Ja, nå håper vi at du ikke blir skuffet fordi forventningene legges høyt ved et slikt utbrudd. Men for en glede det er med slik lidenskap for mat, når man som mottager kan smake seg gjennom de mest velkomponerte retter.  Fisken de serverer er tatt inn fra fiskemottaket bare et slengkyss unna, mens Stavsmarken gård ute på Vega leverer spekemat. Lokale leverandører står for lam og bær Svang restaurant og vinbar i regi av kokken Atle Strand Karlsen er ene og alene grunn nok til å ta turen til Brønnøysund. Vel bekomme!

Ta med deg familien og vennene dine til spennende matsteder der dere virkelig får kjenne på smaken av Helgeland, tilberedt med gode lokale råvarer. Spisesteder fulle av sjarm og sjelfinner du på smakfulle opplevelser på Helgeland.

Praktisk om Brønnøysund

Brønnøysund ligger lengst sør i Nord-Norge, langs Kystriksveien. Byen er sentrum sør på Helgeland, og er utgangspunkt for opplevelser i Brønnøy, Sømna, Bindal, Vevelstad og Vega.

Brønnøysund anløpes på nord og sør av Hurtigruta. Fra Trondheim går det tog til Grong, som korresponderer med buss til Brønnøysund, en reise som tar omtrent 7 timer. Brønnøysund har egen kortbaneflyplass med forbindelser til Trondheim, Bodø og de øvrige flyplassene på Helgeland.

Det går hurtigbåt fra Brønnøysund sentrum til Igerøy på Vega, som er innom Ylvingen ved behov. Bilferge går fra Horn nord for Brønnøysund til Igerøy på Vega.

Sjekk ut alt du kan oppleve på hjemmesidene til Visit Helgeland.