Sandnessjøen er byen med et hav av muligheter

Fra kystbyen under De syv søstre følger du sporene til vikingene, middelalderkirkene, til dikterpresten og mylderet av øyer.

Sandnessjøen er byen med et hav av muligheter. Fra porten til Helgeland kan du enkelt ta deg ut i havlandskapet, til en innholdsrik skjærgård, bestige lett tilgjengelige turmål som belønner deg med en storstilt utsikt, oppleve prisbelønnet arkitektur og bade i en duggfrisk lagune under fjellrekken De syv søstre.

På ferja til og fra Herøy ser vi De syv søstre fra en ny vinkel

Fjellrekka synes langt av lei: Fra sjøen og innseilingen til Sandnessjøen er de litt av et skue. Alle søstrene lar seg bestige, hver en har en merket løype som tar deg til en vidstrakt utsikt over Helgelandskysten. Reiser du ut i øyene, på dagstur eller på en lengre ekspedisjon, får du se søstrene «danse» i det fjerne, foran en rekke spennende forgrunner. Ved foten til søsteren Botnkrona, ligger et naturskjønt friluftsbad, populært som utfartssted blant fastboende.

Etter en lang kjøretur er det herlig å slippe barna løs

Botn havsbad er et stort friluftsbad, med brede sandstrender og lange sandgrunner, stedvis avgrenset mot fjorden utenfor. Maksdybden skal være på 2,5 meter. Her det perfekt å la barna plaske av seg etter timer i bil. Det nære sentrum av Sandnessjøen, sør for den snerte, gangstrakte skråkabelbrua Helgelandsbrua. En ekstra kjøretur over den, da mellom kommunene Alstahaug og Leirfjord, kan bli vel verdt innsatsen, sent en sommerkveld i ettergløden fra kveldssola når den akkurat har dyppet seg ned bak horisonten. Fordi vi her er like sør for polarsirkelen, dukker den snart opp igjen, sommerstid. Herfra har du et flott skue ut mot øyene og skjærgården.

En herlig, variert øyverden venter utenfor Sandnessjøen

Fordi den lavmælte øygruppa Herøy og fjelløya Dønna er forbundet med bro, kan man begi seg ut på en liten ekspedisjon imellom, i to forskjellige havlandskap, uten å planlegge ferietider når man først har kommet seg over. Å sykle på de smale veiene, omgitt av hav på alle kanter, over mange små broer mellom holmer som skjær har mange syklister glede av. Sykler kan du leie på turistinformasjonen i Sandnessjøen og ta med deg ut i øyene. Selv hopper jeg av sykkelen for å gå barbent ved flere sandstrender som dukker opp etter at floa har trukket seg tilbake. Når floa er på sitt høyeste, antar havet en gnistrende asur farge, tonesatt av skjellsanden under.

Sett av god tid til botaniske utskeielser på Herøy

Uansett hvordan du kommer deg hit, venter deg det en opplevelse når du svinger innom blomsterbutikken på Herøy.  At den har blitt viden kjent forstår du når du kommer inn i den meritterte blomsterdekoratøren Tommy Eides fortryllende oase. Hos «Etcetera botaniske utskeielser» får tiden vinger, regn med god til å gå gjennom blomstrende, opplevelsesrike rom og avsatser i flere etasjer før du slår deg ned i kafeavdelingen. For her er det mye mer enn botaniske utskeielser å la seg friste av. En liten spasertur unna kan du sette deg ned på Tommys brygge og se mot De syv søstre mens du dingler med beina. Her kan den som ønsker fritt legge til med båt. Eller med kajakk! Herøy er et eldorado for den som trives tett på havoverflaten, med mange fine steder å enkelt ta seg i land

Fortiden kjenner Kristian hos Seløy kystferie godt til

Formidlingen av den nære kysthistorien er Kristians Olsens hjertebarn. Han levendegjør menneskene han forteller om, og deler historier han selv har fått muntlig overlevert, lavmælt og varmt.  Vi ser dem levende for oss. Denne milde sommerdagen med gode værforhold på sjøen, har vi blitt med han ut til en av over 4000 øyer som utgjør Herøy. For han er Sandsundvær av de viktigste. På vei hit, enda lengre ut i havet enn Seløy i Herøy, bryter vi den stille havoverflaten ien behagelig fart med ribben Munin. Vi er på vei ut i øyan, og tar turen innom fraflyttede fiskevær, hvor mange av husene holdes i god stand. Mange etterkommere er glade i heimhusan til de før dem. Bare stedvis står forfalne hus som konkylier for havets hus på lavmælte holmer som så vidt stikker opp av havet på floa.

Et stykke Hav-Norge omgitt av like mye hav som himmel venter oss

Nærmest som en hildring ligger Sandsundvær ute i havet, hvor det åpne havet tidvis kan velte inn. Fordi været lå midt i matfatet, nære fiskefeltene, trakk mange ut hit hvor havets dønninger kan være ugjestmilde. Kristian tar oss med tilbake til den 21. januar 1901. Flere hundre mennesker var ute på det som er som steiner i havet, da været slo om. Folk ble var, stoppet opp i arbeidet, og lyttet. Etter en tid, kom havet. I timene som fulgte endevendte bårene bebyggelsen.

Nordlandsekspressen binder øyene sammen

Skjebner ble forseglet med springfloen som var underveis

Kristian forteller dramatiske skildringer overlevert av de få som overlevde, mens vi rolig vander over berget hvor bryggene før sto. Katastrofen folket ante, men som de ikke kunne rømme fra, var et faktum. Forskjellen mellom flo og fjære var borte, været som rammet så hardt kan slå til når springflo oppstår i kombinasjon med sterk vind. Romantiseringen over livet før døyves med takknemlighet over oppdaterte værvarsler som bare er en app unna. Før så man i været, og forsøkte å tyde dagen. Selv om teknologien gir trygghet, har han også med seg forfedrenes erfaringer i sitt sjøvett. Som igjen gir oss trygghet når vi sammen utforsker dette vakre havlandskapet.

Sjarmerende overnattingssteder vel verdt å få med seg ute i øyene

Ute i øyene blir jeg litt overrasket over at det flere fine overnattingssteder å velge i. Augustbryggo på Herøy tilbyr ly for natten i et lite nordlandshus like bak restaurantbrygga, hvor man også kan legge til med båt eller kajakk. Like bortenfor er den gamle skolen på Herøy snertent pusset opp. Også her får du ei god natts søvn og en god matbit. Omtrent så langt nord man kommer på Dønna, ligger historiske og sjarmerende Dønnes gård, som var et stort gods i sagatiden. I 1755 ble Dønnes en adelig setegård. PÅ vei ut hit tar vi turen ned til Heidis Sjokoladedrøm, for ei snill stund på Sjokoladebrygga, smaksatt av kvalitetssjokolade. Også her får tiden vinger, denne varme sommerdagen, med blikket mot fjellformasjonen Dønnamannen som ligger på ryggen og glor mot himmelen, blir vi blir sittende på brygga mens klokka tikker over planlagt avreisetid. Vi holder oss selv igjen, og lar tiden bli en venn.

Er du for sent ute med å bestille overnatting, så kan du likevel oppleve Dønnes gård

Tidvis holdes det sommerkafé på Dønnes gård, mens landhandelen med en intakt kjøpmannsdisk holdes åpent.  Smykker i sølv maken til de som ble båret her under vikingtiden, funnet ved gården, kan du handle med deg som reiseminne. Suvenirer som kan brukes i hverdagen, kan bringe frem smil fra fine ferieminner. Med appen Kulturpunkt kan du se historiske funn som er gjort på stedene hvor du er. Sjekk på åpningstidene til sommerkafeen på forhånd før du tar turen.

Jaggu er den like god som jeg husker den for ti år siden: Fiskesuppa er vel verdt turen!

Selv om jeg gleder meg til å utforske utstillingen fordelt på flere etasjer, er jeg spent på om de fortsatt serverer fiskesuppe i Margrethes kafé. Vi er tilbake på fastlandet: Ved det prisbelønnede Petter Dass-museet på Alstahaug. Hit ut kom vi som en guidet tur langsetter en mer lokal vei ved De syv søstre. Uten forventning til at fiskesuppa faktisk smakte som forlenge siden, blir jeg overrasket over at smaken umiddelbart vekker gjenkjennelse. At oppskriften er vel bevart og like godt gjennomført, blir en stor opplevelse.

Integrert i landskapet finner du visuell poesi på Alstahaug

Kanskje liker du som jeg den diskret, og likevel snertne arkitekturen signert Snøhetta? Er det noe som er en smakssak, så er det moderne arkitektur. I front følger en lang trapp opp langs bygningen, med en polert granittvegg på den andre siden. Trappa tar deg opp til haugen som Snøhetta integrerte bygget i. Den er tilgjengelig også etter stengetid. Museet med kafé, museumsbutikk, bibliotek og utstillinger er dedikert til dikterpresten fra Nordland: Petter Dass, merkes knapt ved første øyekast. Museet ligger nemlig bakenfor den historiske bebyggelsen, som kanskje opplevdes som like moderne arkitektur i sin samtid? Museet på Alstadhaug er dedikert til både han, og soss som gjester stedet: Uavhengig av dikterpresten er det en opplevelse å komme hit. Fusjonen mellom ulike århundre fungerer utmerket, synes vi. Hva synes du?

Alstahaug er sterkt knyttet til dikterpresten Petter Dass

Godeste Petter er en noe mystisk skikkelse, som man ikke helt hvordan så ut. Ingen grav etter han er heller identifisert. Dikterpresten som har fått denne herligheten dedikert til seg, er i senere tid omstridt. Det som er sikkert, er at tekstmaterialet som finnes i hans navn, ofte siteres friskt. Selv om han skal ha hatt sinn siste jordiske dag i 1707. I tekstene er det mange lag og dimensjoner som gir gjenklang og vekker følelser også i dag, århundrer senere. Musikeren Ola Bremnes, har tonesatt noen av de mange tekstene som antas å ha sitt opphav fra salige Petter Dass. De kan du søke opp på Spotify. Uavhenging av dikteren er en tur på museumsområdet en opplevelse i seg selv, som gir noe til både den som er nostalgisk anlagt, og den med beina godt plantet i nåtiden. Filosofen Simone Weils ord passer godt inn her hvor vi er tett på Petter Dass sitt liv og virke: For å forstå fremtiden, må man kjenne fortiden.

Visste du at dette kirkestedet også er en del av pilegrimsleden Hålogalandsleia? Den går til vanns og til lands fra Trondenes til Nidaros, via bl.a. Hadsel, Gildeskål og Alstadhaug. 

Praktisk om Sandnessjøen

Sandnessjøen er en liten kystby midt på Helgeland, sør for Polarsirkelen, i Nordland fylke. Byen ligger i Alstahaug kommune, og på øya Alsta.

Sandnessjøen nås med Nordlandsekspressen fra Bodø, og anløpes av Hurtigruta på nord og sør. Spesielt praktisk er nattseiling fra Sandnessjøen til Trondheim. Stokka flyplass ligger rett sør for bebyggelsen, og har gode forbindelser til Bodø, Trondheim og de andre flyplassene på Helgeland. Over land tar reisen Trondheim-Sandnessjøen knappe sju timer, med tog til Mosjøen og buss videre.

Sjekk om de har ledige rom på det nyrestaurerte Scandic Hotel Syv Søstre.

Visit Helgeland lister opp overnatting, attraksjoner, aktiviteter og reisetips på sine fyldige hjemmesider.