Yngve Olsen Sæbbe

Juletromsø er mørk og stemningsfull

Noen ganger må man kompromisse. Bor julenissen på Nordpolen eller i Rovaniemi? Reiser du til Tromsø, har du lagt deg et sted midt i mellom.

Det er ikke så mange som reiser til Tromsø på juletur. De 75 000 tromsøværingene gjennomfører nemlig en julemåned helt uten sol, men fylt av stemningsfulle konserter, stappende fulle kafeer, dissende lutefisk og litt juleshopping helt på egen hånd. Det er derfor du skal til Tromsø før jul.

Julemørket senker seg i november

I desember er det ingenting å se til sola i Tromsø, hun er under horisonten hele måneden. Likevel er det ganske mye lys ved middagstider på klare dager. Litt senere skaper refleksen av restlys mot snøkledde fjell et fantastisk blått lys. Men for det meste er det mørkt. Veldig mørkt. Og DET syns tromsøværingene er så koselig.

Julehendelser leder fram mot jul

Julemessene i novemberhelgene er morsomme steder å handle julegaver, særlig husflid. Siste helga i november tennes julegrana på torget, til stor festivitas. Alle som tror på nissen må ta turen til grenda Berg sør for byen første helga i desember for litt god, gammeldags julestemning. 2. helga i desember kommer dølene fra Målselv og Bardu til byen, regn med solide doser korsang, lefser, bålkaffe og særpreget dialekt.

Julekaffen inntas på byen kafeer

I Tromsø er det likevel kafebesøkene som teller. Tettpakkede, høylydte og varme byr de juletravle på kaffepause i godt lag og dempet lys. Mørk er også smaken på byens juleøl. Før jul fylles også utestedene opp med utflyttede tromsøværinger på juleferie, så tromsønatten er ekstra elektrisk helt inn mot høytiden.

Juleganen tilfredsstilles av fisk

Adventen var fastetid i gamle dager. I Tromsø er imidlertid fisk og sjømat ikke noe offer, fiskespesialitetene fra Tromsø kombinerer nemlig ferske råvarer fra et kaldt hav med finesse fra internasjonalt kjøkken. Lofottorsken svømmer forbi Tromsø på vei sørover, og helt inn mot jul kan man være heldig og få skrei, lever og rogn servert.

Juleshopping skjer i Storgata

Hva skal man kjøpe som er helt egenartet fra Tromsø og Nord-Norge? Varme sokker, votter og luer fra Norges mest aktive husflidsfylke passer fint for arktiske byturer, spør etter ”tøva” (=tovede) plagg, de er ekstra varme. I Tromsø finnes det også gode sportsbutikker med stor sakkunnskap på det virkelige utelivet. Et bilde eller et smykke fra et galleri eller en kule fra verdens nordligste glassblåseri tar ikke mye plass i kofferten.

Julespesialiteter kan du ta med hjem

Svart, seig krøkebærsaft (av krekling) og mør, smuldrete lefse i mange lag hører med blant de lokale spesialitetene. Står det en fiskebil på torget, får du spørre etter litt god boknafesk, halvtørr torsk. Lam, rull og sylte fra Lyngen eller Kvaløya dufter av arktisk lyng.

Julemusikk setter deg i stemning

For å komme i julestemning, kan det være en ide å gå på en julekonsert .De mange korene i Tromsø, de mektige orglene i Domkirken og i Ishavskatedralen og de mer juleløyeorienterte revygruppene setter alle stemningen i mørke kvelder.

Juleaktivitet foregår i julesnøen

Nettopp fordi det er mørkt, er det om å gjøre å komme seg ut av byen. Da kan man nemlig se nordlyset. Hundesledeturer, båtturer, skuterturer og pulkturer går ut i alle retninger fra Tromsø, og da er du i førsteparkett for å se nordlyset. Noen syns det er enklere å gå en lang tur nord på Tromsøya eller leie ski og gå i lysløypene rundt i hele byområdet.

Jul i Tromsø er derimot svært rolig

Mens adventen er hektisk, morsom og travel, er selve julehelga svært rolig. Alle butikker og så å si alle hoteller og serveringstilbud stenger ned. Fra 24. til 26. desember er det for det meste helt dødt. I romjula åpner imidlertid kafeene, butikkene og utelivet igjen for tromsøværinger som har årets lateste uke.

Julefinalen skjer på nyttårsaften

Nyttårsaften avsluttes juleferien med et smell. I fjellsida lyser det gamle årstallet i hundevis av fakler, og på slaget 12 skifter ildskriften til det nye årstallet, mens det sendes opp fantastisk fyrverkeri. Over hele byen sendes det opp raketter, og det balanseres champagneglass på høye hæler på glattisen. Er det fest, så er det fest!

Andre stemningsfulle steder rundt jul