Lovund ute i øymylderet på Helgeland er kjent for både lundeura og for sin lakseindustri. Bli med ut til et kystsamfunn som både er gammel idyll og moderne industrieventyr.
Det 625 meter høye Lovundfjellet raget over de tusenvis av flate holmene på Helgeland, og er synlig lang vei. I ly av fjellet finnes det imidlertid et idyllisk lokalsamfunn av gamle nordlandshus og velholdte villaer så vel som moderne anlegg for lakseslakting.
På Lovund kan du slappe helt av
Vi vandret rundt en deilig forsommerdag med godt vær, vadet ut i det iskalde vannet på den fine badestranda, fotograferte gamle nordlandshus, kjøpte is på jokerbutikken og endte opp ved industrianlegget. Så tok vi en vandretur langs stien på vestsida forbi noen merkede steinalderbosettinger og utover moene. I den lyse sommerkvelden spiste vi en bedre middag på hotellet, før vi gikk for å se etter lundefuglene. Det hele var en opplevelse av behagelig avslapning og deilig komfort.
Lundeura er som en bisverm
På vestsiden av Lovundfjellet ligger Lundeura, en gigantisk steinur. Her er lunden trygg for rovdyr, og hekker i huler mellom steinene. En sti fører fra lundeura til bebyggelsen på ca. 15 minutter. Vi kom dit tidlig på kvelden, og så knapt en fugl. «De er nok ute og fisker i godværet», fikk vi høre, «prøv igjen seint i kveld». Og ganske riktig; i titida om kvelden, med lav sol nord for Træna, kom lunden i tusenvis inn mot ura. Mange hundre var i lufta samtidig over ura, og på avstand så det ut som en gigantisk bisverm der de lite aerodynamiske fuglene flakset intenst med vingene.
Lunden er en presis fugl
14. april, fra gammelt av den første sommerdagen, kommer lunden til hekkestedet sitt på Lovund. Da har den levd midt ute i Atlanterhavet hele vinteren. På vårparten samler de seg imidlertid i flokker, og hver 14. april ankommer de så fuglefjellene langs hele kysten. Synet av hele lundeflokken på kanskje 30 – 40 000 individer som kommer inn er en stor naturopplevelse, som samler mange tilskuere.
Fra Lovundfjellet ser du hele Helgeland
Toppunktet på øya er det 625 meter høye Lovundfjellet. Det tar omtrent to timer å gå opp, og ruta følger østsiden av øya. Det er en bratt oppstigning, men den er godt merket, og det er ingen spesielt luftige partier. Belønningen er selvsagt utsikten fra toppen, hvor man ser fra Okstindan inne ved svenskegrensa ut til Træna og den åpne Atlanteren og hele øyverdenen på Helgeland fra nord til sør.
Lovund er et samfunn i vekst
Mange kystsamfunn er preget av fraflytting og stagnasjon. Det er så langt fra tilfelle med Lovund. Her har nemlig to lakseoppdrettere gitt ny giv til samfunnet. De oppdretter laks over hele helgelandskysten for så å ta den inn til slakteriet på Lovund, for så igjen å sende den ut til den øvrige verden. Etter at befolkningstallet nådde bunnen på 70-tallet med 220 innbyggere, har det siden bare gått oppover. For tida bor det rundt 500 mennesker på øya, deriblant mange familier og mange innflyttere fra flere europeiske land, og ytterligere boligbygging er planlagt. Hver dag forlater ca. 20 trailere øya, og omsetningen per innbygger ligger på rundt 4 millioner. Lovund må være et av Norges aller mest lønnsomme steder.
Overnatting og mat er av god standard
Lovund Rorbuhotell byr på moderne overnatting med god standard, men i tradisjonell stil. Utsikten mot Træna er overjordisk vakker på en klar dag. Restauranten er imidlertid det som overrasker mest; pent duket med høye glass og utsøkt høflige kelnere feirer en meny av sjømat, fisk og kjøtt med perfekt avstemte viner. Plutselig merker man at Lovund er et øysamfunn med internasjonal orientering, gamle kysttradisjoner har fått selskap av internasjonale impulser. Råvarene er imidlertid høyst lokale, både den lokale laksen og kveita som fiskes rett utenfor er sprellende fersk.
Ofte stilte spørsmål
Lovund nås enkelt med lokal hurtigbåt en gang om dagen fra Sandnessjøen, hvor det er flyplass. Også Nordlandsekspressen, hurtigbåten mellom Bodø og Sandnessjøen, korresponderer med båt til Lovund. Fra Stokkvågen på Fv 17 (kystriksveien) er det bilferge ut.
Noen ukedager kan man ta en dagstur med lokalruta til naboøya Træna, den ytterste av øyene på Helgeland, og så overnatte på Lovund og få med seg to øyer i en smekk.
Lunden kommer den 14. april, fra gammelt av den første sommerdagen.
Den har sitt hekkeområde på Lovund, og derfor drar den til de samme fuglefjellene vært år.
Til tross for at Lovund ligger sør for Polarsirkelen, er det midnattssol fra 8. juni til 4. juli, gitt fri sikt mot nord.