Buss i Nord-Norge

Det meste av passasjertrafikken over land i Nord-Norge skjer med buss, og det går buss omtrent til alle bebodde steder i Nord-Norge

Her følger en oversikt over noen av de viktigste forbindelsene. Siden ruter endres foran hver sommer og igjen etter sommerferien, har vi unngått å skrive noen form for avgangstider eller priser. Dette finnes imidlertid tilgjengenlig på fylkenes ruteplanleggere (se lenker nedenfor), men vår oversikt hjelper deg forhåpentligvis til å vite hva du skal søke på. Vi lister opp fra sør mot nord.

Finn ut når bussen eller båten går!

Gå av Nordlandsbanen for kystbyene på Helgeland

Det går ikke buss til Nord-Norge fra Sør-Norge, i stedet har vi vakre Nordlandsbanen. Om du reiser nordover med Nordlandsbanen fra Oslo/Trondheim, kan du gå av toget på stasjonene langs ruta og ta en buss ut til kysten. Eksempler:

  • Brønnøysund nås med buss fra Grong i Nord-Trøndelag
  • Sandnessjøen nås med buss fra Mosjøen.

Nordlandsbanen krysser sirkelen

Nord for Nordlandsbanen går det buss

Skal du nordover fra Nordlandsbanen, går det buss fra Fauske til Narvik. Passasjerer som skal til Harstad og Sortland, hopper av denne bussen på fergeleiet på Bognes, og busser videre fra Lødingen.

Busser går fra Narvik mot sør, vest og nord

Narvik er et trafikknutepunkt, med tog fra Sverige og buss mot nord, vest og sør. Populære ruter er:

  • Sørover til Fauske og Bodø
  • Vestover til Svolvær, Sortland og Harstad via Harstad/Narvik Lufthavn
  • Nordover til Setermoen, Bardufoss og Tromsø, med avstikker til Finnsnes.

Buss fra Tromsø til Finnmark

Fra Tromsø og nordover går det en buss daglig til Alta. Dette er den eneste bussforbindelsen mellom Tromsø og Finnmark.

Siste stopp er Nordkapp

Reis mellom Alta, Hammerfest og Nordkapp

Det går et par forbindelser om dagen fra Alta nordøstover mot Hammerfest, Honningsvåg (Nordkapp), Lakselv og Karasjok. Gjester som ønsker å reise i triangelet Alta-Hammerfest-Honningsvåg/Nordkapp, kan glede seg over relativt korte avstander og et par daglige forbindelser i alle retninger.

4 ukentlige busser går fra Alta til Kirkenes

Det går buss fra Alta til Kirkenes 4 dager i uka. De øvrige dagene stopper bussen i Karasjok, hvor det også er videreforbindelse til Finland.

De viktigste bussene, båtene og fergene i Troms og Finnmark med rutenummer.

De mest populære bussrutene i Nord-Norge

Bussrute 150 går fra Alta Sentrum til Tromsø. Reisetiden er 6 timer og 30 minutter lang og du finner informasjon om ruten på Troms Fylke sine hjemmesider. The Arctic Route kjører også buss på strekningen Alta til Tromsø på begrensede tider av året.

The Arctic Route kjører også buss mellom Narvik og Tromsø. Denne ruten korresponderer også med Luleå i Sverige.

Fra Fauske Sentrum går rute 100 nordover mot Tromsø. Du må bytte buss i Narvik, før den fortsetter nordnover mot Tromsø. Ofte er det ventetid i Narvik, og den tiden kan du bruke på blant annet det velkente krigsmuseet i Narvik.

Det er en daglig kollektiv avgang med buss fra Alta til Tromsø sentrum. Ruta er nummer 150, og den tar 6 timer og 20 minutter før du ankommer Alta sentrum. Deler av året har også den private tilbyderen The Arctic Route en avgang mellom Alta og Tromsø.

Fra sentrumterminalen i Bodø går det en buss til Tromsø. Dette er buss med rutenummer 100, og den totale reiseveien er på 12 timer og 30 minutter. Bussen har et skifte i Narvik, og du kommer frem til Tromsø på kvelden. For å søke opp mulige avganger, anbefaler vi deg å bruke følgende reiseplanlegger.

Øst-Finnmark

Av spesiell interesse for reisende i Øst-Finnmark er rute 64, som går fra Kirkenes (sentrum/flyplass) til Vadsø og Vardø. Det er også videreforbindelse til Tana bru, Berlevåg og Båtsfjord. Planlegger man godt, kan man nå de fleste steder av interesse med relativt (for et så stort område som Finnmark) korte bussreiser.

Øst-Finnmark er et annet sted

Lokalbusser

Mindre steder i hele Nord-Norge har færre avganger, så les bussruta nøye. Som regel korresponderer lokale bussruter med anløp av hurtigbåt og hurtigrute.

Bybusser finnes i byer og tettsteder i Nord-Norge. Disse har hyppigere avganger, og i Bodø og Tromsø er bussen uunnværlig for turister som vil se alle severdighetene.

Busspass gir ubegrenset reise i en uke

Skal du reise mye i Nord-Norge, har hhv Nordland og Troms og Finnmark hvert sitt reisepass. De gir ubegrenset reise med fylkenes offentlige transport i en uke til en god pris.

TravelPass Nordland gir ubegrenset reise i Nordland fylke hele året. Spesielt populært er det å bruke TravelPass på hurtigbåtstrekningene ut fra Bodø nordover til Lofoten og sørover til Helgeland, men den kan brukes til å lage høyst originale reiser i et variert fylke. Kjøp den på nett.

Sommerbilletten i Troms og Finnmark gir fri reise i sommersesongen. Bruk den til å lage artige turer mellom Tromsø, Senja og Harstad, i triangelet Alta/Hammerfest/Honningsvåg eller for å finne fram langs Varangerfjorden. Denne kjøpes på Troms’ billettapp og Snelandia i Finnmark.

Nyttige linker