Sommerbilletten i Troms og Finnmark tar deg på kryss og tvers på toppen av Europa

En rundreisebillett som tar deg med mellom fjorder, øyer, vidder og fjerne strender i en flerkulturell region lengst nord i Europa er et funn for den viderekomne reisende. Med den kommer du deg langt utenfor allfarvei i et vidstrakt område.

På toppen av Europa, i Troms og Finnmark, er det dagslys døgnet rundt hele sommeren. Lyset gjør deg energisk og klar til å begi deg ut blant landskap og mennesker i det ytterste nord. Fra fjorder og store øyer i vest via de store innlandsdalene  og Finnmarksviddas horisonter til den rå Finnmarkskysten er det uendelig variasjon. Kulturarven er like fargerik, med samisk, kvensk og norsk kyst- og dølakultur side ved side. De mest minneverdige øyeblikkene finnes ofte der veien slutter. Sommerbilletten i Troms og Finnmark hjelper deg å finne fram til dem for en god pris.

Reis ubegrenset i hele Troms og Finnmark

Busser, både lokalbusser og langdistansebusser, komfortable hurtigbåter, lokalbåter til øyene og til og med passasjertaksten på bilfergene; det meste av offentlig transport i Troms og Finnmark er med i billetten. Den er gyldig i sommersesongen, og med den reiser du på mange vis og over store avstander til en fast, lav pris. I 2022 er prisen NOK 990, mens seniorer, barn og andre med rett til rabatt betaler NOK 495.

Langdistansebusser binder sammen knutepunktene

Behagelige, raske busser går langs hovedveiene i Nord-Norge. Rute 64 fra Kirkenes går langs Varangerfjorden til Vardø, og underveis er det mange interessante steder å stoppe for å oppleve en helt spesiell kulturarv. Om bord på rute 150 mellom Tromsø og Alta er det to fergeoverfarter, til og fra de imponerende tindene i Lyngsalpene. Rute 100 fra Narvik til Tromsø er nok den travleste av dem alle. Rute 60 går daglig fra Alta til Karasjok, med forbindelse til Hammerfest og Honningsvåg/Nordkapp.  

De viktigste buss- og båtrutene i Troms og Finnmark.

Lokalbussene går til vakre hemmeligheter

Tar du minibussen fra Kjøllefjord til Gamvik, kommer du til et fiskevær med 100 mennesker. Her er det et fantastisk lite museum, en spesiell sti gjennom historien og det nordligste fyret på Europas fastland, hvor du til og med kan overnatte. Med Sommerbilletten kan du finne ditt eget Gamvik, ytterst ved kysten, ved en fjord eller langt inne i en dal.

Hurtigbåtene pløyer sundene i vest

Hurtigbåten Tromsø-Harstad går opptil fire ganger om dagen, og reisen tar under tre timer. Bruk båten for å nå historiske Harstad, og hopp gjerne av på Finnsnes for å besøke vakre Senja. VargsundXpressen går fra Alta til Hammerfest innom småsteder under høye fjell og jøkler. Tar du bussen andre veien, får du både fjord og vidde. Ruta Tromsø-Skjervøy fører under Lyngsalpene til de fjellrike øyene ved Skjervøy.

Lokalbåter går til øysamfunn

Den eventyrlystne, viderekomne tar lokalbåten til de bittesmå kystsamfunnene uten veiforbindelse. Fra fiskeværet Havøysund (rundt 1000 innbyggere) ved enden av Nasjonal turistveg går det en liten, men trygg og behagelig båt til for eksempel Ingøy (13) og Rolvsøy (80). Kjøp kaffe i plastkopp fra automaten, og kanskje du har bestilt plass på et gjestehus. Mer utkant enn dette finner du knapt. Travlere og med hyppigere avganger går hurtigbåten fra Harstad til øyene i Bjarkøy. Ta båten for å finne din egen midnattssolstrand i skjærgården.

Hvordan kjøper du billetten?

Nå til dags kjøper du selvsagt sånne billetter på nett. Last ned Snelandia Mobilett eller Troms Billett på mobilen og kjøp billetten der. Du kjøper billetten når du skal ta den i bruk, for tida begynner å løpe med en gang.. De gamle, og fra 2023 gjenoppståtte, fylkene Troms og Finnmark har hver sine apper, men billetten er gyldig i hele Troms og Finnmark. Les mer om betingelser og nyttig informasjon på Snelandias sider.

Hvordan planlegger jeg?

For å planlegge fra dag til dag bruker du reiseplanleggerne. De ligger inne på Snelandia (for Finnmark) og Troms Fylkestrafikk (for Troms). Du kan også ringe ruteopplysning 177 for råd. Lokale turistkontorer er ganske gode på å finne fram i det området de dekker, og kan hjelpe når geografien blir litt overveldende for deg. Nettstedet EnTur dekker hele Norge, og mange er vant til å bruke den.

Blir det fullt?

Sånn alt i alt er det svært god kapasitet på båter og busser, og forhåndsbestilling er ikke mulig med ett unntak. Bussen Narvik-Tromsø blir imidlertid ofte full. Da settes den inn en ny buss etter kort tid, og man kommer seg nesten presis av gårde likevel. Katamaranen Harstad-Tromsø kan også bli full, og derfor er det mulig å forhåndsbestille plass her. Fotballkamper og festivaler kan fylle opp busser og båter som vanligvis har ledig plass, så still tidlig når slike ting er på gang.

Hva er ikke inkludert?

Sommerbilletten i Troms og Finnmark tilbys av Troms og Finnmark fylkeskommune på all transport drevet av dem. Den er altså ikke gyldig på transportmidler som ikke drives av fylket. Hurtigruta er privatdrevet, og inngår følgelig ikke i billetten. Det samme gjelder all flytrafikk, samt det privatdrevne busstilbudet Flybussen. Men ofte er det en buss fra Snelandia eller Troms Fylkestrafikk i nærheten. På fergene er billetten gyldig for personer, men ikke for biler.

Hvorfor reiser vi med offentlig transport?

Dagens reisende er mer opptatt av fotavtrykket de etterlater. En buss et sted i distriktet i Troms og Finnmark er sjelden full. Den drives av fylket for at det skal være mulig å bo i distriktene. Bussen går altså uansett hvor mange som tar den, og din reise bidrar altså ikke til større utslipp av klimagasser. Erfarne reisende er også gjerne ute etter å oppleve hverdagslivet når de reiser. På lokal transport om sommeren møter du et tverrsnitt av befolkningen, medregnet utflyttede fra området som er hjemme på sommerferie. Endelig er Sommerbilletten rimelig, særlig om du utnytter den godt ved å reise og mye den uka den er gyldig.