Finn ut når bussen eller båten går i Nord-Norge, og kjøp billett

Nord-Norge er vidstrakt og tynt befolket. Likevel kan du reise til nesten hver minste avkrok med buss eller båt. Her hjelper vi deg til finne ut når du skal reise og hvordan du skal betale, kort sagt ruteopplysninger i Nord-Norge.

Hvordan finner du ut når neste buss går til neste reisemål? Trenger du å vite hvor ofte det går båt til øya du drømmer om? Hvordan får du kjøpt billett? Her har vi en samlet oversikt over hvor du finner ruteopplysninger og appene du bruker for å betale billett.

Fylkeskommunene har ørneblikk på samferdselen

Når du kommer til kai med hurtigbåt i Nord-Norge, venter det gjerne en buss eller tre på kaia. De skal ta med passasjerer videre til grender og småsamfunn i området. Er båten forsinket, venter gjerne bussen, og du kjøper én billett helt dit du skal. Det er fordi fylkeskommunene samordner busser og båter. Kanskje er det litt forvirrende om du ikke er kjent i geografien, men du skjønner fort at det hele er gjennomtenkt og velprøvd. Hvert av de tre fylkene Nordland, Troms og Finnmark har sine systemer, men de funker på omtrent samme måten. Her har vi en samlet oversikt over hvor du får vite avgangstider, får tak i rutetabeller og kjøpt billett.

Ruteopplysning og billettkjøp i Finnmark

 • Når du skal reise fra ett sted til et annet i Finnmark, bruker du reiseplanleggeren Snelandia
 • Denne finnes også som app for mobilen: snelandia reise
 • For å betale billetten, bruker du appen snelandia mobilett
 • Rutetabeller finnes også på snelandia reise, som eget widget kalt «lommeruter»

Ruteopplysning og billettkjøp i Troms

 • Når du skal reise fra ett sted til et annet i Troms, bruker du reiseplanleggeren Tromskortet
 • Denne finnes også som appen Troms Reise
 • Når du skal betale billett, bruker du appen Troms Billett
 • Når du skal ha oversikt over bussruter, hurtigbåtruter og fergeruter, bruker du også Tromskortet (trykk på «Finn reise»)

Ruteopplysning og billettkjøp i Nordland

 • Når du skal sjekke når buss, ferge eller båt går fra ett sted til et annet, bruker du nettstedet Reis Nordland
 • Du kan også laste ned appen reisnordland for ruteopplysning
 • For å betale, bruker du appen billett Nordland
 • Når du vil ha hele rutetabellen for hver buss-, båt- eller fergerute, finnes de som pdf på www.reisnordland.no/rutetabeller

EnTur har alt samlet

For raskt oversyn kan også ruteplanleggeren EnTur benyttes, både på pc’en og som en app. Denne gjelder for hele Norge, og gir rask tilgang til avgangstider.

Statens vegvesen forteller når neste ferge går

Bilturister som er på veien, vil nok finne Statens vegvesens ferjesøk aller enklest. Skriv inn navnet på fergekaia du skal reise fra, så kommer den opp med de neste avgangene.

Travel pass Nordland

Når du er på rundreise i Nordland, kan du spare mye penger på å bruke Travel Pass Nordland, som gir ubegrenset reise med buss og hurtigbåt i en uke.

 • Billetten kjøpes på appen Billett Nordland. Det er også mulig å kjøpe den på Sentrumsterminalen i Bodø i deres åpningstider.
 • Ønsker du å reservere plass på hurtigbåtene, som anbefales sterkt på strekingen Bodø-Sandnessjøen og Bodø-Svolvær, bestiller du en reise til kroner 0 på https://reisnordland.no/bestill-hurtigbåt. Når du går om bord, viser du fram Travel Pass Nordland på mobilen din.

Sommerbilletten i Troms og Finnmark

Når du skal på rundreise i Troms og Finnmark om sommeren, kan du spare mye penger på Sommerbilletten.

 • Billetten kjøpes på appene Snelandia Mobilett og Troms Billett
 • Billetten er gyldig i Finnmark selv om du har kjøpt på Troms Billett, og omvendt
 • Du kan forhåndsbestille plass på hurtigbåten Tromsø-Finnsnes-Harstad på TromsKortet

Arctic Route forbinder populære reisemål

Et privat selskap som har bussruter mellom noen populære reisemål på Nordkalotten er Arctic Route. Bussrutene deres går mellom populære reisemål som Tromsø, Alta, Narvik, Rovaniemi og Luleå, litt etter årstid. De åpner dermed muligheten for snope kombinasjonsferier i tre land. Siden de er private og selvfinansierende, gjelder ikke Travel Pass Nordland eller Sommerbilletten for Troms og Finnmark, og de har ingen korrespondanse med andre busser.

Hurtigruta inngår ikke i dette systemet

Hurtigruta, også kjent som Kystruta, har siden 1893 forbundet Nord-Norge med Trondheim og Bergen. Ruta deles i dag mellom to selskaper, Hurtigruten ASA og Havila. Hurtigruta korresponderer ikke nødvendigvis med lokale busser og kystruter.

Ofte stilte spørsmål

Regulariteten på buss og båt i Nord-Norge er imponerende god, og innstillinger hører til sjeldenhetene. Likevel vil svært dårlig vær føre til forsinkelser og til og med kanselleringer av båter og busser. I slike tilfeller gjør trafikkselskapene det de kan for å få passasjerene fram så fort som mulig. Imidlertid, de står ikke ansvarlig for forsinkelser som måtte oppstå. Du må derfor ha en reiseforsikring som dekker det uforutsette.

Dersom en buss eller båt er forsinket til eksempelvis Bodø, Tromsø eller Kirkenes, og du har reservert en rabattbillett med fly herfra, betaler ikke trafikkselskapet ny billett. Du må derfor sørge for å beregne litt god tid, og du må ha en reiseforsikring som dekker slike uforutsette ting.

Det kan bli fullt på noen av de mest populære rutene. Dette gjelder i særdeleshet hurtigbåtruter som Bodø-Sandnessjøen, Bodø-Svolvær og Tromsø-Harstad. Her kan du forhåndsbestille, se under hhv. Nordland og Troms. På noen busstrekninger, slik som Tromsø-Narvik og Tromsø-Alta, er det plassgaranti. Da setter de opp en ny buss om den andre er full. Ellers er det sjeldent fullt i Nord-Norge, men teoretisk kan du bli avvist. Fredag ettermiddag, søndag kveld og når skoleferien starter og slutter er typiske tilfeller. Still gjerne litt tidlig.