Nesna er et vakkert strandsted på Helgeland med koselig, gammel bebyggelse og en skikkelig stor vannsklie. Herfra reiser du ut til de nærmeste øyene.
Nesna ligger mellom fjorden Sjona og Ranfjorden, på en langstrakt og bred flate omgitt av en mektig fjellheim både til land og til havs. Like utenfor venter en innholdsrik verden av øyer det bare er å glede seg til å utforske. Ute i øyriket venter et variert havland som du kan oppleve med hurtigbåt, ferje og privat skyss.
Som den svale sommerbrisen lett tar tak i teltduken, våkner vi til et skyggespill fra trekronene
Vi befinner oss omtrent nede i fjæresteinene, på en striglet gressplen. For første gang har vi forsøkt glamping. Altså å overnatte i telt med gode senger, redd opp med mykt, nystrøket sengetøy: Ingen soveposer her i teltet! Her er det lenestoler på en platting utenfor. Strøm og varmeovner: I teltet! Når vi åpner teltduken, ser vi fra Havblikk, denne store barnevennlige campingplassen, over sjøen til den alpine øya Tomma, som står på ønskelista vår over steder å besøke.
Alle først skal vi utforske Nesna!
Så deilig det er med et utendørs badeland. Lille Syden er det sjarmerende navnet på badelandet tilhørende Havblikk. Her får åtteåringen Adam utfolde seg i en stor vannsklie som for han ender med mange forfriskende plask i bassenget. Gjennom hel dag i en sval nordlandsommer får han fin fart med en slik smak av sydenstemning. Det går med noen is underveis, må vite. Å få han med seg videre er litt av en prøvelse: Tar du med barn hit, så sett av godt med tid og ta med deg en god bok eller annet å kose deg med mens du venter. Så kan du kose deg på Restaurant Aurora eller et enkelt måltid hos Smak en liten rusletur unna, hvor du lett kan komme i prat med folk som bor her.
En tur på havet med kajakk gir god ferieflyt
Vel, helt til man skal få åtteåringen til å gjøre landkjenning igjen, etter noen timer på bølgene blå etter aller første gang i kajakk. – Jeg vil ikke! Adam nekter plent å rikke fra seg kajakken som tross hans motvilje har gjort landkjenning i fjæresteinene ved Havblikk. Han har fått stødig opplæring de hyggelige folkene i Hav og Fritid som leier ut kajakker og arrangerer turer. En stakket stund tror jeg at jeg må bære med meg nevøen til glampingen. – Det var så fint å være på havet, proklamerer pjokken trassig, og gjør sine meninger kjent for vær og vind. For han var turen på havet langt fra skummel selv om han er fra et dalstrøk i innlandet. Havferden ga umiddelbar mersmak. Fint er det også til lands, på Nesna er det merket av stier som egner seg for sykling, på og utenfor stier.
Å ta vare på øyeblikkene er så viktig
– Joda, jeg skjønner det, sier jeg og lurer på hvordan jeg skal forklare ham at det meste her i livet har sin tilmålte tid, men at øyeblikkene lever evig, i oss. I stedet får tante Kathrine han på tanken på enda en natt med glamping, i det han kaller for luksusteltet. Pui, det virket! Det å åpne og lukke teltet før og etter søvn, er hans fine jobb, som han har stor glede av. Enkle gjøremål som blir til store opplevelser.
Sett av god tid til aktiviteter med barn, om man vil bevare stemningen
Å rive barn ut av aktiviteter for å stresse videre til neste høydepunkt viser seg raskt som en dårlig strategi. Det går simpelthen ikke, opptatt av god stemning som jeg er. – Vennligst ikke forstyrr meg, sier Adam konsentrert, mens jeg ser mitt snitt til et blinkskudd av gullgutten for å sende et i tid frosset øyeblikk hjem til hans mor, der han maler på steiner funnet i fjæra nedenfor. Dypt konsentrert, slik man må være for å komme til med maling på undersiden av en stein som ellers er dekket med utørket maling.
Enkel aktivitet utendørs i fjæresteinene
For på et bord ved sjøkanten har Tina, som jobber for Havblikk, satt frem maling og malerpensler. Aktiviteten faller i smak. Når en stein er malt ferdig er det bare å se rundt seg etter ny, og handle gratis fra naturens døgnåpne butikk, mens tante kan slumre litt i gresset ved siden av og bare nyte utsikten mot Tomma og den majestetiske tinden Tomskjevlen som lokker i det nære, fjerne.
Utenfor allfarlei med Nordlandsekspressen
Nesna har blitt kalt for Helgelands Hardanger
Tja, det kan kanskje være noe i det. På Nesna er det riktignok profesjonell ølbrygging som gjelder i motsetning tilvirkning av eplesider. Skriftlige kilder skal ha det til at det har vært kultur for ølbrygging lenge på Nesna. Her har det vært dyrket humle til det som den gang var for flytende husmannskost å regne. Humlestengene sto gjerne i ei sørhelling ved husene. Men først og fremst er Nesna Nesna! Stedet overrasker, her er det fint å roe ned på «Den store reisen» gjennom Nord-Norge.
Turen hit, med hurtigbåt fra Bodø, eller på hjul fra Mo eller Mosjøen, er en opplevelse i seg selv
Spesielt når man ruller over Sjonfjellet og kysten åpenbarer seg. Heldigvis er det en tilrettelagt rasteplass her, med utsikt mot det forlokkende havlandet med varierte øyriker til havs i vest. Øyriker som Lovund, Træna, Selvær og Myken er lett tilgjengelige med hurtigbåt eller RIB fra Nesna.
Nesna ligger på et sletteland mellom Ranfjorden og Sjona: Tett på Helgelands øyrike
Herfra kan du ta deg ut på dagsturer ut i øyene. Øya Tomma har vi på forhånd lagt merke til på vei ut i havgapet til Lovund fra Nesna. På yttersiden utmerker en liten, lavmælt fjellformasjon seg, kalt Eiabelgan, som er synlig også fra Dønnesfjellet på Dønna. Å være med kjentmann Hans Petter Sørensen i Visit Nesna rundt Tomma med RIB, er en opplevelse. Hans blide vesen og lokalkunnskaper er det bare å glede seg over. Tomma kjenner han godt, som åttende generasjon på gården hvor han er vokst opp, under «trollfjell» med ørn i.
Vi har vind i håret og søt saltsmak fra havet på leppene
Egentlig skulle vi ut til en stein i havet, til historiske Åsvær fyr. Fordi etterdønninger i det åpne havstykket mellom Åsvær og Tomma er tiltagende denne sommerkvelden, og sikkerhet + komfort er i høysetet, holder vi oss rundt øya som er Hans-Petters heimplass.
– Ørne-interessen ble vekket da jeg som guttunge fikk et teleskop hos en nabo med en fugleinteresse som smittet over. En tid tok jeg vare på fire brevduer, sier han med et leende, mens han speider opp mot ørnas heimplass. Å oppleve ørna på nært hold i slike rå omgivelser, hvor havet brått møter fjell, har en «wow-faktor» som sprenger skalaen. – Pappa var en fiskerbonde, så jeg har vært mye på «sjyen». Ørna var nesten utryddet når jeg var liten. Gjeninnføringen av ørna har virkelig lyktes, forteller han. Nå er revirene på kysten igjen fullbooka. – For å gjøre ørna vant med oss, har jeg matet den forsiktig over år. Veien til ørnas hjerte går også gjennom magen, sier han med et smil.
Strandhugg på en langstrakt sandstrand etter ørnesafari; kan man ønske seg mer?
Så forfriskende det er, å bryte havoverflaten med RIB. Ønsket om sakte fart over opphavet hans blir hjertens etterfulgt. Stedvis blir de kraftige motorene skrudd av til fordel for naturens lyder. Hans-Petter som lever med og av ørna, og samtidig er en lidenskapelig naturfotograf, er opptatt av å tilnærme seg ørnas på dens egne premisser. Etter storslagne naturopplevelser tett på den majestetiske havfuglen, gjør vi landkjenning på Tommas ytterside, vendt mot det ville storhavet. Her møter den langstrakte strandflaten brått den alpine og ville tinderaden: Forrevne fjell reiser seg dramatisk Vi er denne kvelden på jakt etter en ørefangerhule som viser seg å være rast igjen i ura. Geologien opp fra stranden er fascinerende, heftig og myk på samme tid.
Visit Nesna arrangerer dedikerte midnattssolturer
Som finest er det å ta seg ut på havet under nattsolas myke skjær når et lett skydekke fargesettes av ettergløden som speiler seg på havoverflaten. Et tips er å følge med på værvarslet om du er fleksibel på dagene. Under riktige forhold blir havet til et veldig solspeil. – Som jeg storkoser meg når jeg har med folk ut på havet. Spesielt de gode samtalene som oppstår, er jeg glad i, forteller Hans-Petter. Å være med han ut er sjelebot, han er en opplevelsesforsterker i seg selv med sin varme tilnærming. – Forresten, fordelen med en hurtiggående båt er at man kan få se flere steder på en tur, skyter han inn. Til Sleneset, med holmer og skjær som knapt stiger opp av havet, kan du bli med på å jakte nattsola fra ei grillhytte. Visit Nesna skreddersyr turer, for alt slags folk i alle aldre. – Barn setter gjerne stor pris på å mate måser, som vi ofte gjør. Ofte setter de seg på båten.
Hugla er øya for den som liker ujålete steder
– Hos ho Elin på Litlehaug urtegård tar vi gjerne turen etter å ha vært på havet, sommer som vinter. Det er så deilig å komme inn i naustet hennes hvor hun serverer varm mat med krydderier fra egen hage, forteller Hans-Petter, som planlegger historiske turer ut i øyene i samarbeid med Helgeland museum. Naboøya til Tomma, Hugla, nås også med ferje fra Nesna. Hugla ligger der Stifjorden møter Ranfjorden. På gården Litlehaug, som innehar så mye historie, kan du overnatte i sjarmerende, ujålete rom som vil falle i smak for den som liker gamle trehus.
Området er rikt på fornminner
Sverd fra vikingetiden er funnet rundt om på Nesna. Graver og gjenstander også fra før den tid. Omtrent halvparten av alle funn er gjort på Tomma, som en beltespenne med et sol-kors. På øyene Hugla og Handnesøya, et slengkyss unna Nesna, er det også gjort flere funn fra en svunnen tid. De fleste fra bronse- og jernalder. Noen har gamle gravsteder lokalisert i hagen sin. På Tomma er det funnet en vakker gullring med sirlige former og riss. I Svarthelleren Tomeide, på yttersida, som er en del av en fjellformasjon, danner en takhvelving en beskyttelse av det indre, åpne rommet. Vi kan lett se for oss at det har bodd folk her, men hvem vet: For deg som har en hang til historie, kan det være verdt å svinge innom museet på Nesna for å ta inn mer kunnskap, eller laste ned appen Kulturpunkt.
Vandrer du gjennom sentrum får du se en variert trehusbebyggelse
Gamle trehus med hager er en del av i sentrum. Sommerstid holder entusiaster tidvis hagene sine åpne for gjester som vil betrakte. Her ligger et gammelt praktanlegg, som huset Lærerhøyskolen på Nesna, som har vært viktig for stedet. Hit har studenter fra hele landet funnet veien, og vært med på å skape et livlig miljø. Enda livligere kan det bli i Nesnalobbens gamle fabrikk, som nå skal huse Raus Bryggeri. Her vil det bli muligheter for smakinger av ureist, leskende brygg.
Strendene er noe for seg selv
Både fra Nesna og Tomma er strendene og fjæra lett tilgjengelig. Sand mellom tærne er et nødvendig gode når du er på disse trakter. På yttersiden av Tomma er havlandskapet spektakulært varierende. Tar du turen over med den sjarmerende traveren av ei ferje som lokale mener snart havner på teknisk museum, så ha i mente at Tomma først og fremst er et sted hvor folk bor. Her er lite tilrettelagt for turister. Innta for all del et bedre måltid før du border ferja over havkanten hos Brygge 66. Enn om alle ferjeleier hadde slike, smakelige og enkelt spektakulære tilbud!
Nordlandsbanen er den store reisen mot nord
For deg som søker noe utenom det vanlige kan Tomma by på en eksklusiv, duvende overnatting
Kan det friste med ly for natten i flytende form? I så fall venter Havhuset ved Tomma på deg. Hit ut må du med privat skyss. Husk å bestille i god tid! Er du mer nostalgisk anlagt, så er det overnatting på øya Hugla hos ho Elin som gjelder, i gamle trehus, bare en svipptur unna Nesna med ferge. Her finner du ly for natten i de mest sjarmerende av rom. På Havblikk er det glamping i «lukustelt», ordinær camping eller hytter som gjelder, lett tilgjengelig.
PS: Fra Nesna tar vi oss videre med ferje til Levang, derfra videre med buss til Mosjøen, medbussbytte i Leirfjord. Hvilken retning velger du? Ett er sikkert: Som vi gleder oss til et gjensyn med Nesna og øyene rundt. Hilsen tante Kathrine og Adam.
Tips fra Nesna
* Kajakk: Hav og Fritid
* Lille syden, utendørs badeland
* Havørnsafari med strandhugg og tur til Åsvær fyr eller Lovund med RIB
* Sykling
* Fjellturer, på fastlandet og på øyene.
* Nesna museum i det gamle handelshuset «Zahl»
* Klokkergården
* Ølsmaking, Raus bryggeri
* Bjørndalen friluftsområde
* Sykling på Hadnessøya, en stor landbruksøya med mange fornminner. Nås med ferje.
* Handnesøya
* Leie sykkel, SUP eller båt hos Havblikk
* Shoppe gode saker hos Elin på Litlehaug på Hugla
* Gå tur til Utsikten
* Glamping, hytter eller rom med hotellstandard på Havblikk
* Overnatting på øya Hugla: Litlehaug
* Havhuset på Tomma
* Med båt eller RIB til Lovund hotell
* Restaurant Aurora
* Smak og behag
* Brygge 66
* Kombinert med buss, kan du ta deg over Saltfjellet og ut til kysten fra Mo i
Rana, Mosjøen og Sandnessjøen.
* Med hurtigbåt fra Bodø og Sandnessjøen, samt steder langs Nordlandskysten
nord til Svolvær,
* Nesna er en del av Kystriksveien, Fylkesvei 17: av de flotteste veistrekningene vi har.
Klikk deg inn på Visit Helgeland og planlegg ferien videre der.