Hammerfest er rett under nordlysovalen, er verdens nordligste by og ligger vakkert til på Ishavskysten. Her møter du få andre turister vinterstid, men det gjør ingen verdens ting. Hammerfestingene er nemlig veldig godt selskap.
Hammerfest, på godt og vel sytti grader nod, er en mikrometropol i Arktis. Denne byen med sin rike historie og bymessige tradisjoner og levemåte befinner seg midt i et karrig, arktisk kystlandskap. Få turister kommer hit, særlig vintertid, selv om dette er et flott sted å se nordlyset. Det betyr at du kan komme hit på en vinterreise utenfor allfarvei, og allikevel er det trygt, behagelig og sosialt.
Hammerfest er rett under nordlysovalen
I likhet med hele kysten fra Lofoten til Nordkapp og steder på Island og nord i Nord-Amerika befinner Hammerfest seg rett under nordlysovalen. Det betyr at intet sted på planeten har mer nordlys enn Hammerfest. Hammerfest et altså godt sted å oppleve dette himmelfenomenet. Vi snakket med Jim Johansen, som er en ivrig amatørfotograf om noen råd om hvor man skal gå for å se etter nordlyset. Anbefalingene rundt nordlys i denne artikkelen er basert på hans råd.
Hammerfest har få nordlysturister
Det kommer rett og slett få turister til Hammerfest vinterstid. Det betyr at du kan utforske den lille, arktiske metropolen på egen hånd, og bli kjent med et tett samfunn med en dramatisk historie på egen hånd. Nordlysfotografer har sjansen til å ta nordlysbilder som er ulik de fleste man ser på instagram. Det er også lett å kombinere et opphold i Hammerfest med svært annerledes, men nærliggende reisemål som Alta og Nordkapp.
Se nordlyset til fots i sentrum av Hammerfest
Noen av oss liker å vandre rundt. Brett et lite bykart og ha i lomma, og så kikker du på det av og til. Så går du rundt med kameraet. I det gule lyset fra gatelysene kan du fange gjenreisningshusene fra femtitallet, det spisse, trekantede kirketårnet og de mange blikkene ned mot havna. Selvsagt kan elektrisk lys svekke virkningen av nordlyset betydelig, men det finnes rikelig med mørke steder mellom husene og nede på kaia hvor alle som vet litt om nattfotografering kan få originale bilder.
Fra byfjellet Salen har du den klassiske hammerfestutsikten
Salen er byfjellet, men det trengs ikke akkurat noen ekspedisjon for å komme seg opp dit. Sikksakkveien slynger seg opp den bratte fjellsida på byen, og på ti minutter er man oppe. Der oppe fra ser du utover byen som ligger i en bue rundt havna. Øya Håja stikker opp ute i Sørøysundet, og lengst ute ligger den bratte kysten på Sørøya, Norges 4. største øy. Her er du høyt nok til å ta gode bilder av en stor himmel om du kan litt om kamerainnstillinger om kvelden. Stien er grei å gå under de fleste forhold, men av og til kan det bli skikkelig glatt der oppe, eller en snøfonn aller øverst sperrer veien. Spør deg for i byen hvordan forholdene er. Er forholdene vanskelige, kan du gå rundt fjellet og ta det fra baksida, som tar rundt 40 minutter. Eller rett og slett ta en taxi opp.
Fra Meridianstøtten ser du over havna til sentrum
Et annet utsiktspunkt av interesse er Fugleneset, som ligger en liten halvtimes tur rundt bukta. Dette er et relativt beskjedent monument, men er faktisk på UNESCOs verdensarvliste sammen med trianguleringspunkter i ti land. For nesten to hundre år siden målte man nemlig opp størrelsen på planeten ved hjelp av alle disse punktene, og monumentet er til minne om det. Herfra ser du over bukta til Hammerfest sentrum, og du ser også over Sørøysundet til Sørøya. Du kan også prøve å fange nordlyset over selve monumentet.
Forsølfjellet er det mørkeste området i byen
Helt i kanten av bebyggelsen, over boligområdet Prærien, går veien opp mot Forsølfjellet til bygda Forsøl på andre sida. På det høyeste punktet er det flott utsikt over byområdet og havna og utover Sørøysundet, men lysene er fjernere og himmelen større enn enn fra Salen. Bussen til Forsøl kan stoppe på toppen om du ber om det, og på returen får du vinke klart og tydelig så bussen stopper.
Lær å ta nordlysbiler
Bygderuta tar deg med ut i mørket på Sørøysundet
Du kan også ta Bygderuta, som er båtruta til de bittesmå bosettingene rundt Sørøysundet. Er du godt kledd og glad i å være ute, kan du ta båten ut på morgenen, være ute i all slags vær og så ta siste båt til byen. I Akkarfjord er det en liten butikk som også serverer kaffe, så her kan man varme seg. Så er det fine forhold for å gå over det lille eidet til Gamvik og storhavet. Selvsagt er det mye enklere å bare bli med båten en tur ut i natta. Da kan du stå på akterdekket og se på nattlandskapet med de bratte, snøkledde kystene. Når det blir kaldt, går du inn og varmer deg på en plastkopp kaffe fra automaten, mens du holder øye gjennom vinduene om nordlyset skulle dukke opp. Anløpene, når en enslig person står på en kai og tar imot trossa og kanskje en pakke, får du også med deg.
Gå opp på Storfjellet for videre utsikt
En tur de fleste kan gjøre med vanlige vinterklær, er turen opp til Storfjellet på 328 meters høyde. Du kan gå opp fra flyplassområdet og følge slalåmløypa. Da kommer du opp til en kuppelaktig gapahuk, utformet av arkitekter. Her kan du sitte inne og spise kvikklunsjen din og se ut, og det er jo ganske greit om det er vind. Hit opp går også lokalbefolkningen på kveldstrimmen sin, så du er sjelden alene. Det øker tryggheten. Utsikten over hele området er fantastisk, og herfra vil du få øye på enhver liten grønn stripe som måtte dukke opp på himmelen.
Fra Tyven har du den mektigste utsikten
De som er i form og vant med å gå tur vinterstid kan gå opp på det høyeste punktet i området, nemlig Tyven. Fjellet heter så fordi det stjeler sola fra Hammerfest i januar. Ruta går langs «Gammelveien» og gjennom småskog- og viddelandskap opp til utsiktspunktet, som er markert med et fjernsynstårn. Du vil trenge truger midt på vinteren, og du bør ta en tur innom turistkontoret for å få ruta nøyere forklart. Ruta er imidlertid definitivt verdt det, for herfra ser du ut over hele det nattsvarte landskapet, hvor tankskipene til Melkøya utgjør den eneste lyskilden ute på Sørøysundet.
Fra Forsøl er det havblikk i mørket
Fra Hammerfest går det en vei nordover til Forsøl, som er et lite bygdesamfunn. Herfra er det vid havutsikt rett i nord. Jim forelår å gå til Kirkegårdsbukta for å få godt utsyn. Forsøl kan lett nås med buss, og om du er godt kledd, kan du vandre litt rundt på egen hånd mens du venter på at nordlyset skal dukke opp.
Er været dårlig, må du innover i landet.
Været i Hammerfest er av det underholdende slaget. Polare lavtrykk oppstår plutselig i Ishavet rett nord for Hammerfest, eller et lavtrykk samler opp store mengder snø på sin vei fra Grønlandsisen. Tett regnvær som følger Golfstrømmen kan slå til midt på vinteren. Da bør du rett og slett reise innover i landet. En leiebil vil gi deg fleksibilitet og kan hjelpe deg til steder med klare kveldshimler.
Kvalsund er mer enn en flott hengebru
På andre sida av Kvaløya ligger Kvalsund, som inntil nylig var egen kommune. Det elegante spennet i Kvalsundbrua er lett å se langs hele sundet, men nordlysjegerne bør dra over til fastlandet og innover i Kvalsunddalen. Dette er et dypt juv med få lyskilder. Ved enden av veien kan du vente, eller du kan gå til fots til langs skuterløypa til Nevervannet. Med truger kan du til og med gå opp på toppene i nærheten.
Skaidi er veien til vidda
Når været er skikkelig ugreit, er det greiest å komme seg lengst mulig inn i landet. Skaidi (samisk for «Åmot») er stedet veien til Hammerfest tar av fra E6. Her er det hotell og restaurant, og det går skispor og skutertråkk i alle retninger. Hammerfestingene drar gjerne hit opp for å fiske på isen, gå på ski og slappe av. Landskapet er småkupert og lett å ta seg rundt i, og siden det er mange hytter her, er du ikke mutters alene om noe skulle skje. Er du kald, bestiller du deg en kaffekopp på hotellet før du går ut igjen. Med egen bil kan du også kjøre til kapellet i Áisaroaivi midt inne på Sennalandet. Midt på vidda er dette lille kapellet for reindriftssamer fotografenes favoritt.
Let fram dine egne nordlysplasser
Om du er litt oppfinnsom og eventyrlysten, kan du gjør ting på din egen måte. Det er en kort fergekrysning til den store øya Seiland rett sør for Hammerfest. Langs nordenden av Seiland er det noen få, små grender. Det betyr at det er mørkt, men de små perleradene med lys gjør det lettere å stille inn kameraet. Fra Kvalsund går det en bygdevei på fastlandet mot Neverfjord og videre. Her er det mange steder å stoppe, og tindene på Seiland lyser i stjerneskinnet på andre sida av sundet.
Hammerfest er eldst i nord
I 1789 fikk Hammerfest, som da var et lite fiskevær med kirke, byrettigheter. Dette var en del av en større innsats for å fremme økonomisk utvikling lengst nord i kongeriket. Fødselen var ganske trang, for eksempel ble den lille byen plyndret og brent av britene i 1809, som en del av napoleonskrigen. I 1820 sendte hammerfestingene den første fangstekspedisjonen til Bjørnøya for å jakte på hvalross. Etter hvert ble dristige fangstekspedisjoner til de fjerneste delene av Ishavet en årlig foreteelse, og Hammerfest ble til et travelt, lite handelssentrum. Etter bybrannen i 1890 ble Hammerfest den første byen med elektrisk gatebelysning. Hammerfests rike historie formidles på Isbjørnklubben i rådhuset. Energihuset forteller om da Hammerfest fikk strøm for første gang.
Er virkelig Hammerfest verdens nordligste by?
Hammerfest kaller seg stolt verdens nordligste by. Alle bosettinger lenger nord er mindre enn Hammerfest, som har 10 000 mennesker. De har heller ikke den samme byfølelsen og historien. Bystatus utstedt av kongen er imidlertid ikke noe man driver med lenger, så det er ingen lov som hindrer Honningsvåg med 2600 innbyggere å kalle seg en by. Det mistenkes at de gjorde det bare for å erte hammerfestingene i det som er en årelang rivalisering som fremkaller latter begge steder. De 4200 innbyggerne i Utqiaġvik (tidligere Barrow) i Alaska bor utvilsomt også lenger nord. Det har nok litt med definisjonen å gjøre.
Gjenreisningsmuseet forteller om menneskeskjebner i krig
Sent i 1944 var det slutt for gamle Hammerfest. Da hadde sovjetiske styrker trengt inn i Finnmark fra øst, og tyskerne trakk seg tilbake til Tromsø-området. De ville ikke etterlate noe til de fremrykkende russerne, og folk ble tvangsevakuert. Det som ikke kunne bæres i en sekk eller koffert, gikk tapt. Da snøen la seg over Hammerfest i desember 1944, avslørte bare noen gjenstående skorsteiner hvor byen en gang hadde stått. Gjenreisningsmuseet er det nasjonale museet som dekker denne dramatiske delen av krigshistorien. Her følges historien fra førkrigsfinnmark via ødeleggelsen, evakueringen, de som stakk seg unna og gjenreisningen. Dette er et nøkkelmuseum for å forstå viktige sider av det nordligste Norge, og her har du utbytte av å bruke god tid.
Gjenreisningen var et nasjonalt løft
Et sentralt tema i museet er gjenreisningen, som starter for alvor på slutten av førtitallet. Arkitekturen var enkel og praktisk, det var jo begrenset med penger. Likevel er linjene lette, lyse og moderne i både private hus og offentlige bygg som reiste seg. Hammerfest var en viktig sentrum i fiskerindustrien som ble betydelig modernisert etter krigen, med Findus-fabrikken som ga arbeid til mange.
Gå på oppdagelse i gjenreisningsbyen Hammerfest
Gjenreisningæraen er tydelig overalt i Hammerfest. Rådhuset, hvor du kan bli med i Isbjørnklubben, er ett eksempel. Kirken fra 1961 har et modernistisk, trekantet tårn. Interiører er imidlertid varmt og fargerikt. Den lille Sankt Mikaels-kirken er den nordlige utposten for den katolske kirken. Boligstrøkene like ved sentrum er preget av firkantede hus i sterke farger, og om vinteren er de flotte fotomotiver mot den hvite snøen. En markert kontrast er det nye kulturhuset, som står på tomta til den gamle Findus-fabrikken, det tar det 21. århundre til Hammerfest.
Bysentrum lever
Norske bysentra blir stadig mer blodfattige ettersom shoppingsentrene spretter opp i fjerne veikryss. Hammerfest har viselig unngått dette, og her må du fremdeles til byen for å handle. Fortauene er til og med varmet opp av kjølevann fra ilandføringsanlegget for gass på Melkøya. Du glir altså ikke på hålka, men kan gå en tur i byen, se i butikkvinduer og nikke til lokalbefolkningen, slik vi tar oss mindre og mindre tid til hjemme. Ta kaffen din, de har «dagens kake», på Nr. 19 og hør hammerfestningene prate og le. På «Håndverkshuset Vi-4» kan du se hva slags håndverk som lages i Hammerfest, alt fra strikkede sokker, som man aldri får for mye av, til malerier. Noen av keramikkskiltene er lettere upassende i et dannet hjem.
Spise og drikk med hammerfestingene
Du er langt utenfor turisttråkket i Hammerfest, så over alt du går er lokalbefolkningen i flertall. Det er slett ikke dumt, for hammerfestingene er pratsomme, vennlige, litt høylytte og ler mye. De møtes for å prate og spise (i den rekkefølgen) røkt reinburger eller fish and chips med fisk fra strøket på Brygga Mathus. Lunsjbuffeten på SOMA er visst ment for å deles. Når du har gått lenge ute på nordlysjakt, ramler du gjerne inn på «Kaikanten», med brunt interiør, pizza og biljardbord. Det er sånne steder man møter folk. Du Verden og Skansen er stedene for bedre middager, mens Niri lager sushi av fisk fra området.
Hold deg aktiv på dagen
Vi sier det igjen, Hammerfest er langt fra overrent av turister, så tilbudet av organiserte turer er ikke all verden. Dermed gjør du tingene slik lokalbefolkningen gjør det. Skituren til Glimmervannshytta er en flott dagstur over finnmarksk viddelandskap. På Skaidi er det slalåmbakker og skitrekk. Hos Seiland Explore kan du leie truger, og en liten gruppe kan til og med bestille guide. Kajakk er også mulig på forespørsel.
Absolutt ro og stillhet finnes utenfor Hammerfest
Ferie kan være full av sightseeing og aktiviteter. Noen av oss trenger imidlertid et par dager eller en liten uke uten for mye program. Kanskje vi til og med tar med pc’en for å jobbe litt på fjern-kontoret. Da kan vi gå en tur i fjæra for å se etter nordlyset om kvelden, pakket inn lag på lag. Hyler stormen rundt hushjørnene, kan vi bivåne det hele fra sofakroken. Områdene rundt Hammerfest er for det meste urørt natur, bosettingen er bittesmå. Det vakre kystlandskapet og været som stadig endrer seg byr på rikelig med underholdning for stressede bynerver.
Hvor bør fredselskere henvende seg?
Akkarfjord, det lille samfunnet med 60-70 mennesker på Sørøya er lett å nå, og har til og med en liten butikk som serverer kaffe. Sørøya Rorbuer og Sørøya Gjestegård kan man ringe til og avtale å låne hyttene deres. Aurora & Midnight Sun Glamping ligger i Kokelv, noen mil nord for Hammerfest, og har svært behagelig overnatting. Hotellet på Skaidi helt oppe i fjellet er en annen mulighet. Under tindene på Seiland ligger Seiland Explore.
Hammerfest er lett å besøke sammen med Nordkapp og Alta
Man har gjerne en uke fri om vinteren. En mulighet flere burde undersøke er å kombinere med Alta. Alta har et tørt og stabilt klima med mange nordlysmuligheter, hundekjøring og skuterturer. Nordkapp kan nås med kolonnekjøring over Magerøya om vinteren, og da får du følelsen av å ha kommet til verdens ende. Om man får en rabattbillett til og fra Alta, er det lett å besøke dette trekløveret.
Ofte stilte spørsmål
Hammerfest ligger på over sytti grader nord, på Kvaløya i Vest-Finnmark. Nordkapp er tre timers kjøring unna.
Hammerfest har hoteller i sentrum av første klasse og av god mellomklasse. Det finnes også rimerligere overnatting og en campingplass. I de små bygdesamfunnene og fiskeværene rundt Hammerfest er det feriehus og rorbuer av god standard som kan leies.
Hammerfest kan nås med privatbil. Kjøreavstand til Oslo er 1867 km, om man velger korteste vei gjennom Sverige og Finland. Hammerfest anløpes også av Hurtigruta på nord og sør, det er eksempelvis en natts seiling fra Tromsø til Hammerfest. Hammerfest har kortbaneflyplass, og man flyr gjerne med jetfly til Tromsø og videre med Widøerøes propellfly. Et billigere alternativ for fritidsreisende er å fly til Alta med jetfly, fordi man da får rabattbilletter mye lettere. Fra Alta kan man ta hurtigbåt til Hammerfest, eller man kan ta buss over Sennalandet, som er en vakker tur.
Med leiebil er det tre timers kjøring til Nordkapp fra Hammerfest, og det går også buss via Honningsvåg. Mange velger å seile med nordgående Hurtigrute. Det tar vel fem timer, men du må stå opp svært tidlig.
Hammerfest fikk kjøpstadsrettigheter ved kongelig forordning i 1789. Den gang var det en forutsetning for å bli by. Ingen steder lenger nord kan skilte med tilsvarende historisk bakgrunn. Imidlertid deles ikke byrettigheter ut på samme måte lenger, og nye steder har vokst opp lenger nord. Honningsvåg har erklært seg selv som by, der bor det omtrent 3000 mennesker. Også steder som Utqiaġvik (tidligere kjent som Barrow) i Alaska (4200 innbyggere på 71 grader) og Longyearbyen på Svalbard (2200 innbyggere på 78 grader) ligger lenger nord. Russiske Dikson på 73 grader hadde i sin tid over 4000 innbyggere, men tallet er nå under 600, så deres bystatus henger kanskje i en tynn tråd? Uansett; ingen bosetting lenger nord er større enn Hammerfest, og ingen bosetting er i nærheten av å ha Hammerfests historie og bymessige atmosfære.
Hammerfests reiselivsside er Visit Hammerfest, med mye informasjon om byen.