Kjærlighet i koronaens tid krever nye tanker og forventninger. Det villeste ideen kan være en høsttur for to til nordlys, fjæretur og høstfarger i Nord-Norge.
Har sommeren vært fylt med unger og familie, armer og bein, fergekø og myggstikk, kan en kort høstferie til Nord-Norge roe nerver og tanke opp samhørighet i parforholdet.
Kjærestetur til Nord-Norge er en ny tanke?
De fjerne kyster er blitt enda fjernere, og et stjålent kyss på en bru i Paris er ikke det samme med munnbind. Erna vil jo også at vi skal holde oss her hjemme. Om du tar kjæresten med til Nord-Norge i stedet, må forventningene revurderes. Ideene må nytenkes. Men gjør dere det, kan kjæresteturen nordover bli det fineste minnet dere har fra dette spesielle året.
Høstværet er temperamentsfylt
Akkurat som parforholdet er høstværet i Nord-Norge av det uforutsigelige slaget. Innimellom blåser det opp til heftige stormer, du ser regnet stå vannrett i skinnet av lyktestolpene på kvelden og vindusrutene dirrer. Da er det bare én ting å gjøre; skru av taklampa, tenne lys, krype opp i sofaen med kjæresten og bivåne skuespillet tørt og varmt. Og tosomt.
Hvor skal bare dere to sove?
Etter regn kommer solskinn
Når lavtrykket har passert, titter høstsola fram. Lav skinner hun over fargerik lyng og høstklare bekker mens havet ennå raser hørbart fra seg. Da tar man på seg turskoene og vindjakka med topplua i reserve og møter høsten. Sammen.
Høstfargene kommer og går
Allerede sent i august farges blåbærlyngen ildrød i Finnmark. Tidlig eller midt i september kantes fjordene i Troms knallgule av bjørka, med flekker av rødt fra rogna, før fargene vandrer sørover til Nordlandskysten. Edelløvskogen i kulturlandskapet på Helgeland har ikke mistet løvet før langt uti oktober. Svarte nakne, greiner, strå som vaier i vinden og landskap i bleke farger følger etter fargene, det er vemodig vakkert når sukkerdrysset kommer på fjelltoppene.
Gå tur i fjæra
Den gamle hovedveien i Nord-Norge er fjæra. Med gode sko går dere hånd i hånd, samler på vakre skjell og kikker på tangsprell i små pytter. På en plankestubb bak et naust setter dere dere og kikker utover havet og følger båtene med øynene. Eller sirklingene til ørna høyt der oppe.
Ta turen opp til utsiktspunktene
Fjellturer er jo blitt prestasjonsidrett i dag, men det passer dårlig for kjæresteturer. Ta heller sikte på det utsiktspunktet som det lokale idrettslaget har laget en merket sti til. Snuble litt i stein som stikker opp, plukk et surt tyttebær og putt det rett i munnen, kryss bekken fra stein til stein og skriv navnet ditt i boka på toppen. Ta turbilde på toppen og send til dem hjemme. Det er sånn en topptur for to skal være.
Nordlyset danser i klare høstnetter
Har høstdagen vært mild, kan høstkvelden bli kald. Da gjelder det å ta på longsen, skjerf og lue og gå en tur for å se etter nordlyset. Legg turen litt opp i lia eller rundt svingen fra bebyggelsen, der mørket er dypest. De fleste klare netter titter hun frem, ho Aurora. Av og til ligger nordlyset som tre elektrisk lysegrønne bånd mot nordvesthimmelen, men innimellom begynner båndene å blafre som gardiner. Er man riktig heldig, byr damen opp til fortryllende dans i gevanter av rosa, lille, hvitt og elektrisk lysegrønt. Surmuler Aurora og holder seg borte, har dere i alle fall prøvd.
Høstmiddagene inntas i skjæret fra levende lys
Høsten er tida for hyggelige middager på restaurant. De nordnorske spisestedene er gjerne av det rustikke slaget, og på høsten serverer de lutefisk og kveite fra havet og lam fra bratte fjellsider. Nordnorske grønnsaker, slik som sprø målselvneper og gulrøtter, kan bare nytes om høsten. Skalldyrene blir fastere og større når vannet blir kaldere. Når så kveldsmørket senker seg og levende lys tennes, innbys det til å se kjæresten inn i øynene over vinglasset.
Bo lunt og varmt borte fra alt
Har sommeren vært travel og kravene mange, er det fint å komme bort fra alt. Ta båten ut til et kystsamfunn og bo på et historisk sted eller på et fyr. Rorbuer oser av nostalgi, og velger dere dem med nytt bad og kjøkken, blir det behagelig også. Nye, arkitekttegnede hytter på vakre steder gjør maks ut av utsikten.
Ta langhelga i mikrostorbyen i nord
Har dere kjedet dere i koronatida, er det derimot byene dere skal til. Tromsø og Bodø er de nordnorske metropolene med rikelig utvalg severdigheter og aktiviteter, restauranter med ambisiøse menyer og hyggelige steder å ta et glass. Hit kommer man også raskt og smertefritt med direktefly. Byhotellene har det ikke for travelt for tida, så sjansen for å få en suite eller romslig rom til en god pris er til stede.
…eller prøv småbyene…
De nordnorske småbyene er ofte oversett som kortferiemål. I Mosjøen kan du vandre mellom gamle hus i romantiske Sjøgato. Hammerfest høyt i nord er røffere i kantene, men på baren Jernteppet blir man tatt godt imot. Harstad har den beste maten i nord, og det finnes både utflukter og severdigheter. Narviks ville fjell, krigshistorie og historiske jernbane til Sverige er også ramme for en helg. Svolværs lune havn under ville fjell er utgangspunkt for turer i Lofoten. Kirkenes langt i øst ligger mellom tundra og barskog, og herfra er det mange spennende utflukter.