Hvert år bygger turister opp varder rundt Polarsirkelen, Torghatten, Reinebringen og Nordkapp. Visste du at denne trangen til å sette spor også ødelegger både viktig natur og kulturminner?
Naturforvaltere prøver så godt de kan å rive dem ned igjen, men like fort bygger turistene vardene opp igjen.

«Killroy was here»
I dag bygges det nye varder i fjellet, men av en helt annet – og besynderlig grunn. Historier om reisende som tar seg til rette på ferie ser ut til å øke over hele verden. Det virker som om folk rett og slett har et markeringsbehov, men en må kanskje anerkjenne at de ikke selv helt å forstår konsekvensene. Les mer om dette fenomenet, de enorme skadevirkningene og hvordan det så ut ved Polarsirkelsenteret sommeren 2024 hos NRK Nordland.
– Mennesker har en veldig sterk trang til å sette spor, forklarer forsker.
Åsa Grahn, turistekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger
Dette sier loven om vardebygging
Vardebygging krever i utgangspunktet tillatelse fra grunneier (Plan- og bygningsloven). Hvis det er et verneområde som eks. på Saltfjellet og Lofotodden, krever det også tillatelse fra vernemyndigheten (Naturmangfoldloven). Som besøkende skal du heller ikke etterlate stedet «i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen» (Friluftsloven). Ingen kan uten egen tillatelse «sette i gang tiltak som er egnet til å skade, ødelegge, grave ut, flytte, forandre, tildekke, skjule eller på annen måte utilbørlig skjemme automatisk fredet kulturminne eller fremkalle fare for at dette kan skje» (Kulturminneloven).
Varding ut på villspor?
Det virker som turistene ikke helt forstår hvilke skadevirkninger som vardebyggingen kan ha, og at det heller ikke er lovlig (se grå faktaboks under). Varder ble i «gamle dager» oppført for å stikke ut ruter i fjellet. Det var en trygghet da uværet satte inn – og vandrere kunne følge vardene for å komme seg trygt videre og hjem igjen. Det kan også ha uheldige konsekvenser hvis nye varder villeder fjellfolk bort fra de gamle ledene og utprøvde vandrerutene.
Ødelegger naturopplevelsen
Urørte natur og landskap er det som både lokalbefolkning og besøkende setter aller høyest ved det å bo her og besøke vår landsdel. Det gir oss en følelse av å være en del av noe større og mange finner gode rom for refleksjon, ettertanke, mestring og utvikling. Denne opplevelsen er det svært verdifullt å ta vare på!
Ødelegger dyre- og plantelivet
Det biologiske mangfoldet kan også ta skade av at stadig flere steiner blir tatt opp fra bakken og stablet i små og store varder. Plantene rundt dør og det blir bare sand igjen. Selv små steiner på bakken i fjellene skaper skygge, holder på fuktighet og gir ly for planter som er viktige for dyrelivet i fjellet. Både mus og lemmen, fjellrev og rovfugler og beitedyr som rein og sau er avhengige av denne vegetasjonen. Den arktiske naturen og i fjellandskapet er spesielt sårbar for slike endringer.
Ødelegger kulturminner
Kulturminner kan være hundrevis og tusenvis av år gamle. Det kan være gamle varder som er brukt som veivisere for gjetere og jegere. Det kan være gamle, samiske bålsteder. Det kan faktisk være gjerder og levegger som har stått helt siden steinalderen. Det som du kanskje tror er en nedfallen varde, kan faktisk være et tusen år gammelt, uerstattelig kulturminne. I stedet for å flytte på steinene, forsøke reparere eller bygge en ny varde, bør vi heller nyte fotsporene til de som kom før oss. Enten de var steinalderjegere, vikinger, kartografer eller telegrafbyggere.
I den gamle samiske kulturen ble naturen betraktet som besjelet og levende, med en en guddommelig makt. Fjell, steinblokker og innsjøer hadde liv og kunne være til hjelp for menneskene dersom en tilba og ofret til dem. Ofringen kunne skje ved fremtredende steiner i landskapet. For å bevare spor etter dem er det ikke er lov til å bygge varder som kan skjemme disse samiske kulturminner. Les mer om dem ved Polarsirkelsenteret på Saltfjellet.
Polarsirkelen ved Saltfjellet nasjonalpark
Polarsirkelen er en de største attraksjonene i Nord-Norge, for spesielt utenlandske besøkende. Like ved markeringen av den over Saltfjellet ligger Polarsirkelsenteret på 66° 33’ N. Det særegne bygget er utformet for å tilpasses naturen. Her er det kafe og suvenirbutikk, hvor kan du poste ditt postkort med stemplet med Polarsirkelen. Les mer om Polarsirkelen og Fem gode grunner til å ikke bygge varder hos Visit Helgeland.
Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark med tilgrensende verneområder er det mest intakte og sammensatte naturområdet i hele landet, og strekker seg fra Svenskegrensa helt ut til kysten. Les mer om Nasjonalparkene i Nord-Norge.
Reinebringen ved Lofotodden nasjonalpark
Reinebringen er en Instagramhit for mange vandrere, og ikke-fullt-så-bevandrede turister som ønsker en topptur med magisk utsikt. Sherpatrappa opp har gjort turen enda mer tilgjengelig, selv om det er like bratt og luftig. Fjelltoppen har ekstremt mange besøkende hver sommer, og det oppstår dessverre ofte krevende situasjoner med ulykker, redningsaksjoner og parkeringskaos langs veiene. I tillegg bygges det nye turistvarder her også … Hvor stort er problemet her (inkl. bilder)?
Utenfor Reinebringen stiger fjellene i Lofotodden nasjonalpark rett opp fra havet, og danner den mektigste biten av Lofotveggen. Spisse tinderekker, så kraftig gjennomskåret av fjorder og sund at landflikene bare så vidt henger sammen, gir et helt unikt landskap man ikke finner maken til i resten av verden. Dette har gitt seg utslag i mange besøkende, spesielt til populære Ryten og Kvalvika. Dette kan være krevende for natur- og kulturlandskapet, så vel som for lokalbefolkningen og besøkende. Det er derfor viktig å sette seg inn i Besøkssenterets Gode råd om ferdsel i Lofotodden nasjonalpark.
Nordkapp ved Europas nordligste punkt
Nordkapp er en av landets største naturattraksjoner. Rundt Nordkapphallen står det hundrevis av varder som er bygget av besøkende. Det ødelegger det unike landskapet og etterlater et hull i bakken der man tar steinen fra. Med vær og vind så blir hullene fort tre ganger så stort. Les mer om disse problemene på Nordkapp hos iFinnmark.
– Vi river ned tusenvis av varder hvert år. Det er skadelig for naturen og personlig syns jeg ikke det ser pent ut. Det står informert på skilter, brosjyrer og på internett at turistene ikke må bygge varder, men det hjelper ikke.
Hans Paul Hansen, assisterende direktør for Nordkapphallen i intervju med iFinnmark.
Det er mange åpne landskap og steder i Nord-Norge der utsikten preges av varder. Allemannsretten gir oss mulighet til å ferdes fritt. Likevel plikter du å opptre hensynsfullt, slik at dyr og planter ikke blir skadet eller forstyrret. Forlat naturen slik som du selv vil finne den. Når vi ferdes sporløst forbi, og lar steinene ligge i fred, bevarer vi og deler denne opplevelsen med de som kommer etter oss.
Hvordan kan du opptre mer ansvarlig som besøkende?
Nasjonalparkene i Nord-Norge er ikke bare skattkamre for friluftsliv, men først og fremst for landskap, kulturminner, samisk reindriftsutøvelse og biologisk mangfold.

Hva gjelder der jeg går tur?
Det er ikke slik at verneforskriftene til nasjonalparkene omfatter alt du trenger å forholde deg til. Det er flere ting som kan være regulert av andre lover, forskrifter og anbefalinger som du bør tenke på:
- Bålbrenning
- Vardebygging
- Sanking av trær og greiner
- Forstyrrelse av dyrelivet
- Hund
- Sykkel
- Telting
- Droner
- Kulturminner
- Motorisert ferdsel
- Sopp, bær og planter
Du finner mer informasjon om hva som gjelder for friluftsliv hos Miljødirektoratet. Ofte møter du også på landskapsvernområder og naturreservater, som kan ha både strengere og mildere bestemmelser enn nasjonalparkene. Les mer om hva som gjelder for de ulike verneområdene i Norge.
Hvor gjør du av søppel eller går på do?
En god tommelfingerregel er at alt du tar med deg ut i naturen, skal du også ta med deg hjem igjen. Naturen bruker lang tid på å bryte ned alt søppel, til og med matavfall og annet organisk materiale. Du finner gode tips om hva du bør gjøre på https://norskfriluftsliv.no/hva-er-allemannsretten/hva-er-sporlos-ferdsel.
Hva betyr det at kulturminner er fredet?
Nasjonalparkene inneholder både synlige og usynlige kulturminner og kulturlandskap, som er vernet mot ødeleggelse. Dette gjelder automatisk fredete kulturminner i tråd med kulturminneloven (som er kulturminner eldre enn år 1537 og samiske kulturminner eldre enn 100 år). I tillegg kan nyere tids kulturminner som viser til verneområdets historiske bruk være vernet. Vis hensyn og ikke flytt på eller ta med deg løse kulturminner, som for eksempel varder eller kvernsteiner, det kan også påvirke landskapet og andres turopplevelse. Les mer hos Riksantikvaren.
Fire enkle regler om rein og friluftsliv
Det kan hende at du passerer reindriftsdistrikter, og det er viktig at du vet hvordan du skal oppføre deg i disse områdene:
- Vær hensynsfull i områder der reinen kalver. Hvis du ser nyfødte kalver, gå raskt unna
- Hunder skal holdes i bånd i reinbeiteområdene
- Når du møter rein på tur, ta en pause på god avstand mens reinen passerer og beiter videre
- Ha god dialog med det lokale reindriftsdistriktet ved tilrettelegging og organisering av arrangementer for friluftsliv
Reis kollektivt og reduser ditt klimaavtrykk
Oppsummert
«Sett bare igjen fotspor, ta bare med deg bilder og minner»