Jan Hvizdal

På Svalbard kan du se nordlys hele døgnet

Det rødere dagnordlyset sees på himmelen over Svalbard midt i det evige vintermørket. Dra hit for å jakte nordlyset døgnet rundt, for å ha det moro i snøen og for å oppleve en helt egen bystemning bare 110 mil fra Nordpolen.

Svalbard er en øygruppe midtveis mellom Norge og Nordpolen. Øyene er en del av kongeriket Norge, men har en spesiell internasjonal status. De opp mot 3000 innbyggerne er derfor fra mange nasjonaliteter, men øyene har ingen innfødt befolkning. En av verdens mest avsides bosettinger er imidlertid lett å nå, og her kan man ha en trivelig og komfortabel ferie. Dette gjelder til og med midt på vinteren, når det er som mørkest og kaldest. Og du kommer til å falle fullstendig for det.

Hvorfor dra til Svalbard for å se aurora – nordlyset?

Er det sånn at det blir mer nordlys jo lenger nord du kommer? Vi spør professor Fred Sigernes ved Kjell Henriksen Observatoriet (KHO) på Svalbard. «Nei, det er nok ikke helt sånn. Faktisk kommer det kommer helt an på hvor partiklene i solvindene treffer atomene og molekylene øverst i atmosfæren vår. Disse sonene er belter med sentrum i de magnetiske polene. De er kjent som nordlysovalene. Om kvelden med normale solvindforhold er ovalen over Nord-Skandinavia. Men her på Svalbard kan vi observere en godbit, nemlig dagnordlyset».

På Svalbard kan du se nordlys midt på dagen

Fra november til slutten av februar er det mørkt enten hele eller det meste av dagen på Svalbard. Dette betyr at du kan se nordlys selv midt på dagen. Dette er imidlertid et litt annerledes fenomen. Nordlyset på det skandinaviske fastlandet dannes av partikler som har hatt seg en sving på nattsida av planeten, som vi derfor kaller nattnordlyset. På Svalbard kan du også se nordlys fremkalt av solvindpartikler som kommer direkte fra sola, det vi kaller dagnordlys.

Jorda snurrer, og nordlysovalen står stille

Nordlysovalen går rundt den magnetiske Nordpolen i en avstand av 2500 kilometer. Jorda dreier imidlertid rundt, og det betyr at på ulike tidspunkt på dagen befinner ulike områder seg under nordlysovalen. Tenk deg nordlysovalen som stabil, på samme sted hele tida. Det er jorda vi går på som er det som beveger seg. Midt på dagen er Nord-Norge ganske langt borte fra nordlysovalen, mens Svalbard er rett under.

Last ned nordlysvarsleren Aurora Forecast 3D

Fred Sigernes foreslår å laste ned en app for nordlysvarsel, Aurora Forecast 3D. Her kan du klart se posisjonen Svalbard og alle andre arktiske områder befinner seg på, og følge jordrotasjonen og nordlysovalen. Da ser du hvor nordlyset for øyeblikket er. «Nå er det midt på dagen» sier Fred «ser du at vi er rett under ovalen her oppe, mens nede på fastlandet er de et godt stykke borte». Vi måtte sjekke; appen viser tydelig hvor vi er i forhold til aurora, og det finnes fakta og forklaringer rundt nordlyset. Anbefales, også for absolutte nybegynnere.

Dagnordlys ser annerledes ut

Solvindene i dagnordlyset kommer inn med lavere fart enn det vanlige nattnordlyset. Da blir det litt mindre eksplosivt og intenst. Farta og den ulike tettheten gir den en rødere fargen enn det grønnaktige lyset vi ser om kvelden og natta. For en nordlyskjenner er dagnordlyset en liten sensasjon, og vitenskapsmenn og nordlysfans kommer til øyene for å oppleve det.

Du kan også se nattnordlyset på Svalbard

På ettermiddagen, fra i firetida, når Nord-Skandinavia befinner seg under nordlysovalen, er Svalbard litt fjernere fra begivenhetenes sentrum. Imidlertid brer ovalen seg som regel opp til Bjørnøya. Nordlyset skjer i en høyde av 100-600 kilometer, så da er de som regel synlige over hele sørhimmelen i Longyearbyen. Legg så til at Svalbard er en arktisk ørken med svært mye klar himmel, noe som ikke alltid er tilfelle på fastlandet, og du har svært gode forhold for å observere nordlyset.

Hvorfor driver de med nordlysforskning på Svalbard?

Om du skyter ut en satellitt, kan vind forårsaket av dagnordlyset påvirke banen dens. Derfor trenger vi mer kunnskap om dagnordlyset, og da bør forskningen foregå i det området hvor dagnordlyset opptrer. Svalbard er det mest tilgjengelige området i Høy-Arktis, hvor dagnordlyset forekommer. På Kjell Henriksen Observatoriet er ti forskere fra hele verden virksomme, og de samarbeide med nordlysforskere fra hele området under nordlysovalen.

Ordentlig polarnatt finnes bare på Svalbard

Polarsirkelen markerer grensen for midnattssol og mørketid (litt mer komplisert – les vår artikkel). På fastlandet, omtrent fra sørspissen av Lofoten og nordover, er det mørketid. Det var fra noen dager til opptil to måneder på Nordkapp. Det blir imidlertid ikke helt mørkt, morgengryet og kveldsskumringa møtes til noen timers dagslys til skumringslys. Svalbard er mye høyere oppe på planeten, og fra rundt 12. november til 30. januar er sola konstant minst seks grader under horisonten midt på dagen. Det betyr at det er helt mørkt selv midt på dagen, og du vet ikke om det er midt på dagen eller midt på natta. I korrekt norsk språkbruk kalles den tida da sola er mer enn seks grader under horisonten for polarnatt, mens mørketid brukes om den perioden da det er noe lys midt på dagen.

Skumringstida er full av farger

Polarnatta har også en overgangstid. 26. oktober går sola ned for siste gang under horisonten i Longyearbyen. De første ukene er det imidlertid fremdeles en del lys midt på dagen. Det samme skjer de to første ukene i februar, før sola stiger over horisonten 15. februar. Skumringstida har masse flott lys, og er en fryd for fotografen.

Longyearbyen feirer soldagen 8. mars

Merkelig nok tar det 23 dager fra første soloppgang over horisonten til Longyearbyen feirer soldag. Dette er fordi Longyearbyen er omgitt av høye fjelltopper som sola må overvinne. 8. mars, to uker før vårjevndøgn, klatrer imidlertid sola over fjelltoppene i sør. Når det skjer, er hele Longyearbyen på beina, de samles ved gamle sykehustrappa der strålene ses først. Sola feires en uke til ende, med fest, konserter og til og med friluftsgudstjeneste.

Hvordan drar du på nordlysjakt på Svalbard?

Nøkkelen til å dra på nordlysjakt er å dra på tur. Du kan selvsagt se nordlyset i Longyearbyen, og man ser det ofte i byen. Men for å observere det, bør man oppholde seg under åpen himmel over tid, og det er jo ikke så lett helt alene. Her er det turene kommer inn. På Svalbard er utvalget av turer intet mindre enn imponerende, og alle fra stuegriser til ekspedisjonsvante vil finne en tur som passer for dem.

På snøskuter kommer du langt ut i den arktiske villmarka

Turer med snøskuter på Svalbard er alt fra en liten sving til en ekspedisjon. Om du aldri har kjørt skuter, anbefaler vi en kortere tur i området rundt Longyearbyen først gang. Er du en erfaren sjåfør, og kanskje kjører motorsykkel eller moped, lærer du litt fortere enn andre. En god instruks og en sikkerhetsbriefing gjør imidlertid at alle klarer å lære det grunnleggende. Har du ikke førerkort for bil, motorsykkel eller snøskuter, kan du imidlertid ikke kjøre, og da kan du sitte bakpå skuteren til en venn.

Turene i nærområdet er tilgjengelig for de fleste

Har du ikke prøvd snøskuter før, er det greit å prøve seg på en kortere tur nær Longyearbyen. Noen av turene er spesielt innrettet på å se nordlyset, for eksempel ved å dra til «basecamps» hvor du kan vente i totalt mørke.

Dra lenger ut på skuterekspedisjon

Jo lengre du drar, jo mer ser og opplever du. Radiostasjonen Isfjord Radio er en lang dagstur én vei, og du kan overnatte på boutique-hotell. Østkysten er enda villere, med enda mer arktiske værforhold. Vi anbefaler ekspedisjonsturer for dem som er i god form og er vant til å være ute.

Hundekjøring er dyreelskernes alternativ

Hundekjøring er formel 1 for dyreelskere. Du starter vanligvis med å sele på hundene og gjøre spannet klart, før du kjører ut i villmarka. Vanligvis deler to turdeltakere et hundespann, og så bytter man på å kjøre. Det er lett å lære seg å kjøre for alle med vanlig førlighet og balanse, det læres på få minutter. Er du lite vant med å være ute, tar du en kort tur. Har du aldri kjørt hund før, men er vant til å være ute, går det helt fint å ta en heldagstur.

En lang ekspedisjon betyr å bli venn med hundene

Enda artigere er det å prøve seg på en hundekjøringsekspedisjon over flere dager. Da kan du utforske svalbardnaturen i naturlig fart, men likevel rekke langt ut fra Longyearbyen. Det beste, syns mange, er den nære kontakten med hundene når du gjør alt fra å rydde opp i rot i seletøyet til å gi en oppmuntring for å ha jobbet godt. Er du 24 timer under nattehimmelen, får du med deg alle nordlysene som måtte dukke opp. Noen turer er for barnefamilier, andre er for tøffinger, finn den som passer for deg.

Praktisk om Svalbard

Vanlige turister som tar fly til Svalbard, vandrer rundt i Longyearbyen og deltar på utflukter med guide møter sjelden og aldri problemer. Du bør imidlertid ikke forlate Longbyearbyen på egen hånd, med mindre du er godt utstyrt og erfaren i villmark. Les mer på Sysselmannens sider.

Ta med deg vinterutstyr slik vi er vant med i Norge; ullundertøy, solide vintersko, jakke, turbukse, lue og votter. Når du drar på organisert utflukt med skuter eller hund, inngår som regel utleie av skuterdresser og annet nødvendig utstyr.

Det er ingen merverdiavgift på Svalbard, så her kan man kjøpe avgiftsfritt. Du kan imidlertid ikke ta med deg ubegrenset til det norske fastlandet, det gjelder de samme reglene som når du er på utenlandstur.

Vi klarer faktisk ikke å finne en favorittårstid, da hver årstid har sin sjarm. Nordlysvinteren, som denne artikkelen handler om, har nordlys, nattemørke og færre turister enn ellers på året. Langt flere kommer til den lyse vinteren, som varer fra mars til mai. Da er det fine forhold for skuterkjøring og uteaktiviteter, og midnattssola skinner allerede fra slutten av april. Den korte, arktiske sommeren har 24 timers dagslys, muligheter for båtturer og kajakk og fine vandreforhold. Nå er det også mange turister. Høsten er derimot lite besøkt, og byr på flott lys og trivelig innestemning. Siden det kommer få turister, er det lett å komme i kontakt med lokalbefolkningen.

Bruk fantasien når du skal se etter nordlyset

Snøskuter og hundekjøring er langt fra de eneste mulighetene til å se nordlyset. Oversikten over turer man kan ta er i sannhet artig lesestoff. En fotograf kan ta deg med på nordlystur, eller du kan bli med på bysightseeing med fotograf til fots. Å være med beltevogn ut i i snøen rundt Longyearbyen er artig og passer for alle. Fatbike, som altså er en sykkel med ballongdekk for å sykle på snø, passer for alle som er i litt god form. Du kan også dra på vandretur til Hiorthamn for å se på restene etter et gammelt gruvesamfunn. Velvære og nordlys kombineres i badstua nede i havneområdet i Longyearbyen.

Kan jeg se nordlyset på egen hånd?

På Svalbard bør du aldri forlate byområdet på egen hånd, både på grunn av isbjørnfaren, været og forholdene generelt. Det er imidlertid helt trygt å gå rundt i Longyearbyen. Det kan imidlertid bli både kaldt og noe monotont. Mer enn noe annet sted i nord bør man derfor være rede til å bli med på tur heller enn å dra på egen hånd.

Isgrotte er IKKE stedet for å se nordlys

Det finnes et sted i Longyearbyen hvor du garantert ikke ser nordlyset, og det er når du deltar på en av de mest spesielle utfluktene i Longyearbyen, nemlig å utforske isgrottene under Longyearbreen. Smeltevann under breen skaper kanaler under isen. Disse oppstår mellom grunnfjellet og selve isen, og de skapes på nytt hver sommer. Isen er en bevegelig masse om sommeren, men fryser til en solid klump om vinteren. Da er det trygt å dra på oppdagelsesferd her inne, så lenge du er med på en guidet tur. Istapper og snøkrystaller i ganger og tunneler skaper en egen verden, opplyst av din egen hodelampe.

Longyearbyen er verdens nordligste byferie

Så utrolig det enn høres, er Longyearbyen et bra sted å besøke for asfaltslitere fra storbyer. Alt en ordentlig by har, finnes i Longyearbyen, om enn i mikroformat. Du kan gå på shopping, du kan gå på sightseeing, du kan henge på kafe, du kan nyte kultur og festivaler, du kan spise godt og du gå lysløypa mellom barene. Med andre ord er du ikke i skuterdress hele tida i Longyearbyen, det er mange muligheter for kultur, nytelse og samvær.

Svalbard Museum gir deg hele oversikten

Attraksjoner og fotomotiver finnes i massevis langs hovedgata. Vi anbefaler å besøke Svalbard Museum på UNIS. Her gis en full oversikt over Svalbards historie fra de store oppdagelsers tidsalder via hvalfangstperioden på 1600-tallet til gruvedriften på 1900-tallet. Les de gode forklaringene og klatre inn i gruvesjakta. Det er også utstillinger om geologi, dyreliv og flora på øygruppa.

Ikke glem de små severdighetene

North Pole Expedition Museum forteller historien om farefylte ekspedisjoner til Nordpolen tidlig på 1900-tallet, med navn som Umberto Nobile og Roald Amundsen. Galleri Svalbard viser fram Svalbardsamlingen med masse kart, gamle pengesedler og bøker om Svalbard i tillegg til et bildespill og ulike kunstutstillinger. Wildphoto Gallery er viet til Ole Jørgen Lioddens og Roy Mangersnes’ fotoer fra dyrelivet på øygruppa. Kirken på Svalbard fra 1957 er den nordligste sognekirken i verden. På andre siden av dalen ligger kirkegården der blant annet ofrene for spanskesyken for over 100 år siden er begravet.

Gå på shopping i Longyearbyen

I hovedgata i Longyearbyen er det faktisk en del å handle. Her er det ikke moms på varene, på grunn av Svalbards spesielle status. Det er spesielt klær og utstyr for friluftsliv som er verdt å kikke på, her er jo etterspørselen etter og sakkkunnskapen om tursko og klær stor. Det er også mye innen klær, smykker, håndverk og skinnprodukter, så man kan godt sette av litt tid her. Shoppingrunden ender selvsagt med latte og kanelsnurr på Fruene, verdens nordligste kaffebar.

Festivaler og konserter fyller hver helg

Svalbard har sitt eget kulturhus med et ambisiøst program av konserter og kultur gjennom hele året. Mange helger fylles opp med festivaler av de forskjelligste slag. I september finner ølfestivalen sted, med god drikke og passende musikk. Når Svalbard går inn i blålyset i oktober, feires det med blå toner i Dark Season Blues. Kunstpause i november mobiliserer det lokale kunstnermiljøet, både billedkunst og foto, med tilskudd fra fastlandet. 8. mars er soldagen er unnskyldning for et ukeslangt program av fest, konserter og arrangementer av alle slag.

Verdens nordligste hvite duker finnes i Longyearbyen

Trodde du det ble mat i mannskapsmessa i Longyearbyen? Så langt i fra, utvalget av restauranter slår alle andre steder med 2400 innbyggere langt ned i støvlene. Huset ble bygd som samfunnshus i 1951, komplett med scene. Restauranten her er vidgjeten, og har en vinkjeller med 20 000 flasker. Funktionærmessen Restaurant er der funksjonærene, overklassen i det sterkt klassedelte gruvesamfunnet, inntok middagen sin. Menyen gjenspeiler den noble opprinnelsen. Gruvelageret holder hus i et gammel lager øverst opp mot isbreen. Menyen er ny og fantasifull. Polfareren lar seg inspirere av den unge oppdageren Eivind Astrup til å lage mat inspirert av hele verden. Alle måltider er imidlertid ikke så fine på det; det finnes et godt utvalg av pizza, burger og annen kosemat til vennligere priser.

Bryggeriet tar vannet sitt fra breen

Svalbard har et mikrobryggeri, som (..jada..) er verdens nordligste. Svalbard Bryggeri henter vannet sitt fra snø som ble til is for 2000 år siden. Du kan bli med på omvisning på bryggeriet, og det er selvsagt mange anledninger til å smake på ølet i Longyearbyens vannhull.

Nattelivet er det beste i verden – relativt

For mange år siden, da Svalbard ennå var et gruvesamfunn, støtte jeg på en gjeng gruvearbeidere som var ferdige med turnusen sin i Sveagruva. Levra mi får ennå frysninger ved tanken. Baren hvor alt hendte, Karlsberger – KB for de innvidde – finnes ennå. Det er imidlertid færre trålermannskaper og gruvearbeidere og flere forskere og turistguider, så nattelivet har blitt noe mindre ukontrollert. Sjansen for høy stemning og en god samtale er imidlertid like gyldig i dag. Svalbardianerne er jo en artig og interessant gjeng som bor på Svalbard fordi de vil bo der. Så her er det mange artige historier å dele. Flere utsteder kanter hovedgata, og Huset er nattklubben.

Hvordan er været?

Ofte kan man dra opp til Svalbard i januar og oppleve temperaturer på -20 og vindstille, klar himmel, måneskinn og nordlys. Selv om det er mørkt hele tida, ser du de snøkledde fjellene og fjorden langt der ute, og lysene fra Longyearbyen skinner varmt og trivelig. Når du er godt beskyttet i en varm skuterdress, føler du deg som i vinterparadiset. Bor nissen bak fjellet der borte? 110 mil fra Nordpolen er imidlertid ikke godvær garantert. Et plutselig arktisk lavtrykk kan drukne Longyearbyen i snøfokk og sterk vind, og hundesledeturen din blir avlyst på flekken. Det er også et faktum at temperaturene på Svalbard øker raskere enn nesten noe sted på jorda, og regn midt på vinteren kan skje. Kom med en fleksibel holdning, og du vil oppleve at svalbardianerne gjør sitt beste for å hjelpe deg til et godt opphold.

Følg Svalbardvettreglene

Om du flyr til Svalbard, bor på hotell eller gjestehus, spiser på restaurantene, vandrer litt rundt i byen og deltar på guidede turer, møter du ingen spesielle sikkerhetsutfordringer. Guidene på Svalbard er svært godt utdannet, og i en akutt situasjon vil de kunne gi god hjelp fram til sykehuset på Svalbard kan ta over. Problemene oppstår når du vil gjøre ting selv. Møte med isbjørn kan eksempelvis ha dødelig utfall. Værforholdene kan også være ekstreme. Å dra ut på egen hånd er derfor bare tilrådelig for folk som er svært godt vant med å overleve i villmarka. Les mer om dette på Sysselmannens side.