Hvor skal du spise i Tromsø? Denne arktiske minimetropolen serverer kritikerrost gourmet for den spesielle anledning, en omstridt pizzatopping, fisk i massevis og mye trivelig samspising for sosiale mennesker. Her er din veiviser for ganen i Tromsø
Feinschmeckerne kommer til Tromsø for å spise fisk. Skikjørerne vil ha en saftig biff etter en hard nedkjøring fra fjellet. Vennegjenger vil ha ting de kan dele, gjerne med en lokal vri. Hvor du skal gå, henger sammen med modus og stemning. Men i Tromsø går det aldri helt galt.
Hva bør du se etter?
Søker du noe du ikke finner så mange andre steder, er fisk et naturlig valg. Noen liker de gamle, solide fiskerettene, gjerne servert når det er sesong for det. Andre søker den nordnorske fisken med internasjonale smaker og nye tilberedningsmåter. Rein, elg, lam og geit kommer fra Nord-Norge, og er du heldig, får du også servert rype. På slutten av sommeren er det tid for de lokale grønnsakene, og gulrot og den gule målselvnepa blir ekstra sprø i kjølige, døgnlyse somre. Bær, både molte, tyttebær og krøkkebær, krekling, kommer på høsten, og serveres både til søtt og salt.
Se etter “dagens fangst» og bifangst
«Dagens fangst» er et stikkord den miljøbevisste ser etter. Det betyr at restauranten serverer den fisken de til enhver tid har fått fra kontaktene sine ute i fiskeværene. Da er fisken helt fersk, og kommer gjerne fra mindre leverandører. Enda mer miljøvennlig er «dagens bifangst». Når fiskerne setter kveitegarn, kan det komme en sei eller uer i garnet. Tidligere ble dette ofte kastet, men det er ikke tillatt i dag. Spiser du bifangst, spiser du mat som ellers kanskje ville gått tapt.
Smak har menyer fulle av overraskelser
Hovedstadens gourmeter bestiller bord på Smak før de bestiller flybillett. Og det er vel verdt det; de har faste menyer med opptil 18 retter full av overraskelser. Driverparet Eva og Espen finner råvarene sine fra havet og fra frittgående, nordnorsk landbruk, og tilsetter noen hemmeligheter fra eksotiske kjøkkener. Maten er usnobbete og rett på sak, men likevel elegant og i perfekt balanse. Er du i Tromsø på impuls, kan det være vanskelig å få bord. Men ring likevel, de kan ha fått avbestillinger.
Fisk er det Nord-Norge er mest kjent for
Verdens rikeste hav rett utenfor stuedøra er hovedårsaken til at matskribenter og gourmeter drar nordover. Arctandria er viet til tradisjonsmaten, og er en flott anledning til et gjensyn med bestemors favoritter, men anrettet på restaurantmåten. Servicen er hjertelig rett på sak, og inkluderer slik replikkvekslinger tromsøværingene elsker. Fiskekompaniet, derimot, er moderne og elegant med utsikt over indre havn. Hit drar du for å få dagens fangst servert med elegante sauser og viner som harmonerer og fremhever.
Søk etter de nordnorske råvarene
Emmas Drømmekjøkken og bar oppsummerer de nordnorske råvarene i finstemte menyer etter årstid, servert i intime lokaler vendt mot Domkirken. Skirri spesialiserer seg på nordnorske råvarer, slik som rein og fisk, alt etter årstid. Utsikten mot Tromsøsundet er allestedsnærværende. Mathallen serverer råvarer fra det høye nord, både inspirert av kokkens barndom og av internasjonale trender. Mens Mathallen og Skirri har lettere og rimerligere lunsjer, byr Emmas på elegante cocktailer i sin lille bar.
Av og til handler det om å gå være sosial
Innimellom handler det ikke om hvite duker og sølvtøy, men om å dele, skravle og ha det trivelig sammen. Nitty Gritty midt i Storgata serverer småretter fra hele verden, inkludert lokale godbiter. Ungt og energisk er også Kitchen & Table, men en kresen liten meny av lokale råvarer tilberedt etter de siste trendene. RÅ Sushi gjennomsøker de nordlige farvannene etter originale vrier på temaet sushi. Tromsø Tapas er en særdeles pratsom affære, med både klassiske tapas og noen lokalinspirerte påfunn. Indie tar hete krydder og rike smaker fra India til Tromsø.
Når det blir nok fisk
Har du reist gjennom Nord-Norge på vei til Tromsø, kan det for noen bli nok fisk. Skarvens Biffhus er veletablert med mange venner lokalt. I tillegg til biffer stekt slik du liker den, er de kjent for kjelår og geitebiff, godbiter fra et altfor underkjent dyr. Bardus er en internasjonal bistro med atmosfære og manges favoritter på menyen. Den lune uteserveringen er populær i lunsjtida.
Noen pizzatoppinger blir vi nok aldri enige om
En pizza med revet kinakål? Oldtimeren Yonas er kjent for en høyst uvanlig topping. Hemmelighetene er imidlertid den gode dressingen som skal oppå. Tromsøværingene enten elsker den hemningsløst eller himler oppgitt med øynene. De sistnevnte kan jo bare bestille en av de andre pizzaene, som er av den store, amerikanske varianten, med og uten ananas. På Casa Inferno, derimot, er ananas helligbrøde. Her triller pizzaioloene røde og hvite pizzaer med ekte italienske ingredienser, gjerne med tiramisù, grappa og espresso etterpå.
Når snippene blir løse
Midt i Storgata ligger Helmersen, som er en delikatessebutikk med en vri. Kom gjerne hit for å kjøpe oster, skinke og oliven, eller ta en espresso. Her åpnes det i otta, og så serveres det både lett frokost og lunsj. Når skravlinga når nye høyder på ettermiddagen, er det tid for et glass vin og småretter. Full Steam nede på kaia har lun og solrik uteservering med deilige rekesmørbrød, og inne serverer de nordnorske fiskefavoritter i en gammel brygge.
Hvor går du for en god lunsj
Skarvens Vertshus har fiskesuppe og andre nordnorske spesialiteter, og fylles opp både til lunsj og etter jobb. Når sola stikker fram på sommeren, treffer du hele byen på terrassen. Koseverden serverer variert internasjonal mat, med kakedisken som et absolutt høydepunkt. Smørtorget er en artig kombinasjon av bruktsalg og lunsjsted med smørbrød og suppe.
Menyen svinger med årstidene
Noen favoritter kan ikke spises hele året. Når den norsk-arktiske torsken gyter utenfor Nord-Norge fra januar og utover vinteren, er restaurantene full av skrei, som torsken er omdøpt til på de tider. Noen sverger til mølja, fersk skrei, lever og rogn servert sammen med poteter og gulrøtter. Andre velger mer eleganse, enten franske sauser eller verdenskjøkkenets nyeste grep. Sommerfisken er storseien, som tross et grålig kjøtt smaker helt nydelig. Lutefisk, vilt og lyngenlam hører med på høsten. Julefisken fremfor noen i nord er kveita. Mange bestiller skalldyr om sommeren, men de er faktisk større og fullere av smak om vinteren.
Ufesk har utseende imot seg
Ufesk pleide vi å kalle den fisken som så for stygg ut til å spises. Vi er jo bortskjemt med god fisk nordpå, så vakre fisker som torsk, sei, laks og kveite ble tradisjonelt foretrukket. På legendariske Peppermøllen på syttitallet tilberedte imidlertid kokken Sepp Perger fra det kystfjerne Østerrike steinbit, breiflabb eller marulk og uer. Skjell, som hittil hadde vært agn, kom også på bordet. For gjestene som var vant til å spise biff på restaurant, var dette helt nytt, og godt, originalt tromsøkjøkken var skapt.
Det er ofte greit å bestille på forhånd
Det fortelles historier om pølse på Narvesen på nyttårsaften i Tromsø. Om du ikke planlegger fredagen, lørdagen, valentinsdagen, 17. mai eller nyttårsaften, kan din kulinariske opplevelse bli en kebab under stadige luftangrep fra måsen. I nordlyssesongen fra desember til mars kan det være hektisk uka igjennom. Resten av året går det oftest greit på kort varsel. Er du sent ute i helga, vil det hjelpe å være fleksibel på tidspunkt, enten spiser du litt tidlig eller etter ni.
Ofte stilte spørsmål
Smaken er som baken, men den restauranten som regnes som mest eksklusiv, er kanskje Smak.
Fredager, lørdager og viktige dager som valentinsdagen, 17. mai og nyttårsaften er gjerne ganske full. Da er det greit å bestille tidlig. Midt i uka er det som regel mye lettere, selv om det også kan være ganske fullt i den godt besøkte vintersesongen fra før jul til påske.
Det er, kort sagt, fisk. I alle varianter, og med stor variasjon gjennom året. Lyngenlam og rein får du heller ikke så mange andre steder.
Visit Tromsø, byens turistorganisasjon, informere både om restauranter og alt annet på sine fyldige hjemmesider.